Μωρά: Διεγείροντας την αίσθηση της ακοής

 

Μωρά: Διεγείροντας την αίσθηση της ακοής

Μωρά: Διεγείροντας την αίσθηση της ακοής

Πιστεύετε ότι το μωρό σας σας ακούει όταν του μιλάτε και του τραγουδάτε όσο είναι ακόμα στην κοιλιά σας; H αίσθηση της ακοής ωριμάζει σταδιακά καθώς το παιδί μεγαλώνει και αυτή η διαδικασία ξεκινά από την κοιλίτσα της μαμάς του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες δομές του αυτιού ωριμάζουν κατά τον όγδοο μήνα της κύησης, αλλά η ανάπτυξη του ακουστικού συστήματος δεν τελειώνει βεβαίως με τη γέννηση. Συνεχίζεται μέχρι περίπου την ηλικία των 5 ετών. Παρόλα αυτά, το έμβρυο μπορεί να αντιληφθεί ακουστικά ερεθίσματα (φυσικά κύματα) και αυτό του επιτρέπει να αρχίσει να ενσωματώνει μηνύματα από τον περιβάλλον στον μικροσκοπικό του εγκέφαλο.

Ως εκ τούτου, αν και το ακουστικό σύστημα των μωρών απαιτεί κάποιο χρόνο ωρίμανσης, είναι απαραίτητο να τους μιλάμε ώστε ο εγκέφαλός τους να αρχίζει σταδιακά να αποκωδικοποιεί τις διάφορες πληροφορίες που λαμβάνει μέσω αυτής της αίσθησης.

 

Η σχέση μεταξύ αίσθησης και αντίληψης

Υπάρχει διαφορά μεταξύ αίσθησης και αισθητηριακής αντίληψης.

Διαβάστε Επίσης  Τι να κάνεις όταν το παιδί σου τρώει τα νύχια του

Η αίσθηση είναι η απλή διαδικασία ανίχνευσης της παρουσίας ενός ερεθίσματος ενώ η αντίληψη περιλαμβάνει ένα γνωστικό στοιχείο για την αποκωδικοποίηση της αίσθησης. Με άλλα λόγια, αισθητηριακή αντίληψη είναι όταν ο εγκέφαλος αναγνωρίζει, ενσωματώνει και ερμηνεύει την αίσθηση.

Για να ακούσουμε καλά πρέπει να έχουμε ένα πλήρως ανεπτυγμένο ακουστικό «μονοπάτι». Αλλά για να αποκωδικοποιήσουμε τις ηχητικές πληροφορίες, πρέπει να έχουμε αναπτύξει ορισμένες γνωστικές δεξιότητες, όπως, μεταξύ άλλων, η ικανότητα να ακούμε προσεκτικά, να θυμόμαστε και η ικανότητα της γλωσσικής κατανόησης.

Η ικανότητα ακρόασης και η ικανότητα κατανόησης είναι λοιπόν διαφορετικές και φυσικά χρειαζόμαστε την πρώτη για να έχουμε τη δεύτερη. Επομένως, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε το μωρό μας να αναπτύξει την αίσθηση της ακοής με απλό και φυσικό τρόπο και να του παρέχουμε τα απαραίτητα ερεθίσματα για να ενισχυθούν τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου του και να αρχίσει να συσχετίζει τους ήχους με τη σημασία τους.

 

Για να διεγείρετε την αίσθηση της ακοής στο μωρό σας

Διαβάστε Επίσης  Πώς θα έχετε καλή σχέση με τη δασκάλα του παιδιού

Διαβάστε στο μωρό σας ώστε να ακούει τη φωνή σας και επαναλάβετε συνήθεις ήχους του περιβάλλοντός του.
Βοηθήστε το μωρό σας να αναγνωρίσει από πού προέρχεται ένας ήχος. Από τους πρώτους μήνες, μπορείτε να στέκεστε πίσω του και να παίζετε ενώ κινείτε ένα αντικείμενο με ήχο. Το μωρό σας θα γυρίσει το κεφαλάκι του προς την πηγή του ήχου.

Βοηθήστε το να αναγνωρίσει την απόσταση ενός ήχου. Όταν το παιδί σας αρχίσει να μιλά, μπορείτε να κάνετε έναν ήχο κοντά του και έναν από μακριά και να του ζητήσετε να υπολογίσει το πόσο μακριά και το πόσο κοντά άκουσε ποιον.
Μιλήστε στο μωρό σας με απαλή φωνή. Οι ήρεμοι ήχοι βοηθούν στην ενεργητική ακρόαση.

Κάντε ήχους ζώων και ήχους της φύσης. Αυτό θα ευνοήσει τη γνωστική ταύτιση του ήχου και την ανάπτυξη της ομιλίας.

Μιλήστε καθαρά ώστε το παιδί να ακούει τις λέξεις.

 

imommy.gr

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *