Καρδιά: Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

 

Καρδιά: Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Καρδιά: Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D υψηλής δόσης που λαμβάνονται μία φορά το μήνα μπορεί να προστατέψουν την καρδιά, μειώνοντας την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή άλλων σοβαρών καρδιακών παθήσεων σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Ενώ το επίπεδο μείωσης του κινδύνου ήταν μικρό, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής και την ανάγκη για στεφανιαία επαναγγείωση (διαδικασίες που αποκαθιστούν τη ροή του αίματος σε περιοχές της καρδιάς σας που δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα).

Τι λέει η επιστήμη για τις επιδράσεις της βιταμίνης D στην καρδιά

Στην ανάλυση συμμετείχαν περισσότερα από 21.000 άτομα ηλικίας 60 έως 84 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία λάμβανε μηνιαία κάψουλα βιταμίνης D 60.000 IU και η άλλη λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Διαβάστε Επίσης  Η στοματική υγιεινή «προστατεύει» από τον καρκίνο

Από την μελέτη αποκλείστηκαν όσοι έπαιρναν ήδη περισσότερες από 500 IU βιταμίνης D την ημέρα, καθώς και άτομα με ιστορικό υψηλών επιπέδων ασβεστίου, υπερπαραθυρεοειδισμού, άτομα που είχαν πέτρες στα νεφρά.

Κατά μέσο όρο, η θεραπεία διήρκεσε πέντε χρόνια και περισσότερο από το 80% ων συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έπαιρναν τουλάχιστον το 80% των δισκίων της μελέτης. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, 1.336 συμμετέχοντες αντιμετώπισαν σημαντικό καρδιακό πρόβλημα (6,6% από την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο και 6% από την ομάδα της βιταμίνης D).

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος

Ενώ η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν σχετικά μικρή, το ποσοστό μεγάλων καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν 9% χαμηλότερο για όσους λάμβαναν βιταμίνη D σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο (ισοδύναμο με 5,8 λιγότερα συμβάντα ανά 1.000 συμμετέχοντες).

Διαβάστε Επίσης  Ποιές βιταμίνες είναι απαραίτητες για τους καπνιστές

Το ποσοστό καρδιακής προσβολής ήταν 19% χαμηλότερο και το ποσοστό στεφανιαίας επαναγγείωσης ήταν 11% χαμηλότερο μεταξύ των συμμετεχόντων που λάμβαναν βιταμίνη D. Όσον αφορά το εγκεφαλικό, ωστόσο, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε ανεπάρκεια

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να λάβουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D από φυσικές πηγές, όπως ορισμένες ενισχυμένες τροφές και το ηλιακό φως, άλλοι μπορεί να έχουν ανεπάρκεια.

Οι ειδικοί από το University of Nebraska-Lincoln απαριθμούν τα ακόλουθα συμπτώματα ως πιθανές ενδείξεις ανεπάρκειας βιταμίνης D, προτρέποντας όσους έχουν τα συμπτώματα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους:

Κούραση.
Προβλήματα με τον ύπνο ή μη ποιοτικός ύπνος.
Πόνος στα οστά.
Κατάθλιψη ή αίσθημα θλίψης.
Απώλεια μαλλιών.
Μυϊκή αδυναμία.
Απώλεια όρεξης.
Αρρωσταίνετε πιο εύκολο.
Χλωμό δέρμα.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *