Το δροσιστικό αντικαρκινικό φρούτο που ρίχνει την πίεση και προστατεύει την όραση

 

Το δροσιστικό αντικαρκινικό φρούτο που ρίχνει την πίεση και προστατεύει την όραση

Το δροσιστικό αντικαρκινικό φρούτο που ρίχνει την πίεση και προστατεύει την όραση

 

Το καρπούζι αποτελεί ιδανική πηγή αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών χάρη στα οποία ενυδατώνει τον οργανισμό και τον προφυλάσσει από πλήθος προβλημάτων υγείας

Τα πρώτα καρπούζια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στον πάγκο του μανάβη, αλλά και του σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για την ιδανική επιλογή φρούτου για όσους δεν αγαπούν να πίνουν νερό, καθώς περιέχει νερό σε ποσοστό 92% γεγονός που το καθιστά ιδανική λύση ενυδάτωσης του οργανισμού. Τα οφέλη από την κατανάλωση καρπουζιού ωστόσο είναι πολύ περισσότερα.

 

Ρυθμίζει την πίεση

Η πλούσια θρεπτική σύσταση του καρπουζιού φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη συνολική ενίσχυση της υγείας, στη ρύθμιση της πίεσης, αλλά και της χοληστερόλης και της φλεγμονής στον οργανισμό. Μάλιστα σε μια μικρή μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν πως το εκχύλισμα καρπουζιού μείωσε την αρτηριακή πίεση αστραγάλου σε μεσήλικες ενήλικες με υπέρταση και παχυσαρκία.

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποια συντηρητικά μας απειλούν;

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία τους, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες επιλογές του τρόπου ζωής και άλλους παράγοντες», επισημαίνει η αμερικανίδα διαιτολόγος Lara Whitson που δραστηριοποιείται στο Οχάιο. «Το καρπούζι θα μπορούσε να είναι μέρος αυτής της εξίσωσης, κρατώντας σας πιο υγιείς, περισσότερο» συμπληρώνει.

 

Αντικαρκινική δράση

Χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει, του αποδίδεται αντικαρκινική δράση. Το λυκοπένιο είναι καροτενοειδές που χαρίζει το κόκκινο χρώμα στη ντομάτα, το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ και τη γουάβα. Το λυκοπένιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και του αποδίδονται αντικαρκινικές δράσεις. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία η πρόσληψη λυκοπένιου μπορεί να συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Υπολογίζεται ότι το ωμό καρπούζι περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από την ωμή ντομάτα (αν και όταν η ντομάτα μαγειρεύεται π.χ. σε σάλτσα τότε η περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο αυξάνεται).

Διαβάστε Επίσης  Τα ψάρια αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής αρκεί να μην είναι τηγανητά

 

Τονώνει την άμυνα

Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στη μάχη του κατά των μικροβίων και των λοιμώξεων. Σύμφωνα μάλιστα με την Κλινική Cleveland, η πρόληψη βιταμίνης C σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

 

Φύλακας της όρασης

Τα θρεπτικά συστατικά του ζουμερού καρπουζιού αναδεικνύονται σε πολύτιμους συμμάχους για την όραση. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει θεωρείται ότι συμβάλλουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση εμφάνισης καταρράκτη, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Η βιταμίνη Α που περιέχει το καρπούζι με τη μορφή καροτενοειδών θεωρείται προστάτη του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού. Σημειώστε ότι με μια φέτα καρπούζι προσλαμβάνουμε έως και το 11% της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε ημερησίως.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *