Δαμάσκηνα και οφέλη στην υγεία

 

Δαμάσκηνα και οφέλη στην υγεία

Δαμάσκηνα και οφέλη στην υγεία

Μήπως ψάχνεις ένα γλυκό σνακ; Ήρθε η στιγμή να εντάξεις τα δαμάσκηνα στη διατροφή σου!

Γνώριζες ότι η Κίνα είναι μια από τις χώρες που παράγει φρέσκα δαμάσκηνα; Ακολουθεί η Ρουμανία, η Σερβία ενώ η Καλιφόρνια και η ΗΠΑ εξάγουν αποξηραμένα δαμάσκηνα παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, η Σκόπελος παράγει τα γνωστά μαύρα δαμάσκηνα και εντοπίζονται καλλιέργειες επίσης στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Δαμάσκηνα και οφέλη στην υγεία

Υψηλή διατροφική αξία
Τα δαμάσκηνα είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ. Επιπρόσθετα, είναι καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών.

Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή, κ.α.) παρέχοντας στον οργανισμό αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική προστασία μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης από διάφορες καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες (π.χ. νόσος του Πάρκισον, Αλτσαχάιμερ).

 

Κορεσμός & διαχείριση σωματικού βάρους
Τα δαμάσκηνα προάγουν το αίσθημα του κορεσμού (δηλαδή το αίσθημα πληρότητας) παρέχοντας στον οργανισμό αρκετές φυτικές ίνες αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε Επίσης  Αυτές είναι οι τρεις τροφές που κόβουν την όρεξη!

Η κατανάλωση ενός σνακ όπως μια μερίδα δαμάσκηνου, σε συνδυασμό με μια τροφή υψηλή σε φυτικές ίνες π.χ. μια χούφτα ωμούς ξηρούς καρπούς θα ενισχύσει το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρόνο.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα φαγητού στο επόμενο γεύμα. Έχεις μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και φυσιολογικού σωματικού βάρους.

 

Δαμάσκηνα και δυσκοιλιότητα
Τα δαμάσκηνα έχουν θεωρηθεί ως ένα από τα φρούτα αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας και της καλής λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος.

100 γραμμάρια δαμάσκηνα περιέχουν 6 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι αδιάλυτες ίνες τους αντιστέκονται στη ζύμωση του παχέος εντέρου και αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων ενώ οι διαλυτές ίνες ζυμώνονται εύκολα από τη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου αυξάνοντας το βάρος των κοπράνων.

 

Υγεία των οστών
Μελέτες έχουν παρουσιάσει ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων σε μια ισορροπημένη διατροφή έχει προστατευτική δράση απέναντι στην απώλεια της οστικής μάζας και ιδιαίτερα σε μετα-εμμηνοπαυσικές γυναίκες.

 

Αντιγήρανση
Τα δαμάσκηνα είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολικών ουσιών που περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες που δίνουν το κόκκινο έως σκούρο μωβ χρώμα στα φρούτα και λαχανικά.

Διαβάστε Επίσης  Υγιεινή διατροφή. Χάστε κιλά τώρα τρώγοντας όσπρια καθημερινά

Αυτές έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και μειώνοντας τη πιθανότητα εμφάνισης κάποιας βλάβης.

 

Πώς να καταναλώσετε τα δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα είναι ένα ιδανικό σνακ μέσα στην ημέρα μιας και μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους και να συνδυαστούν με διάφορα άλλα τρόφιμα.

Μπορούν να προστεθούν στη σαλάτα σας, να τα φάτε ωμά ή μαγειρευτά σε κάποιο φαγητό σας ή να αποτελούν συστατικό σε κάποιο κέικ ή μπάρα. Επίσης, μπορούνα να είναι συνοδευτικά με κάποιο γιαούρτι ή ακόμα και ως μικρό υγιεινό γλύκισμα (π.χ. δαμάσκηνα με αμύγδαλο και κουβερτούρα).

Βιβλιογραφία
  • R. Mattioli, A Francioso, L. Mosca, P. Silva Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health E_ects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases, Review Molecules 2020, 25, 3809
  • Taylor C. Wallace:  Dried Plums, Prunes and Bone Health: A Comprehensive Review, Nutrients 2017, 9, 401
  • https://doi.org/10.1111/apt.12913

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *