Ευαγγέλιο 07 Ιουνίου – Άγιος Παναγής Μπασιάς

 

Ευαγγέλιο 07 Ιουνίου – Άγιος Παναγής Μπασιάς

Ευαγγέλιο 07 Ιουνίου – Άγιος Παναγής Μπασιάς

 

Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Θεόδοτος ο Ιερομάρτυρας ο εν Άγκυρα. Η Αγία Ζηναΐς η Μάρτυς και Θαυματουργή. Η Οσία Σεβαστιανή η Θαυματουργή. Ο Όσιος Παναγής ο Μπασιάς ο Ιερέας (Παΐσιος). Κατά Ματθαίο: Ο Νόμος. Η οργή. Ευαγγελικό απόσπασμα ημέρας από πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση.

 

Κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο Ε'(5) 20-26

λέγω γὰρ ὑμῖν ὅτι ἐὰν μὴ περισσεύσῃ ἡ δικαιοσύνη ὑμῶν πλεῖον τῶν γραμματέων καὶ Φαρισαίων, οὐ μὴ εἰσέλθητε εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν.

᾿Ηκούσατε ὅτι ἐρρέθη τοῖς ἀρχαίοις, οὐ φονεύσεις· ὃς δ᾿ ἂν φονεύσῃ, ἔνοχος ἔσται τῇ κρίσει.

᾿Εγὼ δὲ λέγω ὑμῖν ὅτι πᾶς ὁ ὀργιζόμενος τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ εἰκῆ ἔνοχος ἔσται τῇ κρίσει· ὃς δ᾿ ἂν εἴπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ ρακά, ἔνοχος ἔσται τῷ συνεδρίῳ· ὃς δ᾿ ἂν εἴπῃ μωρέ, ἔνοχος ἔσται εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός.

᾿Εὰν οὖν προσφέρῃς τὸ δῶρόν σου ἐπὶ τὸ θυσιαστήριον κἀκεῖ μνησθῇς ὅτι ὁ ἀδελφός σου ἔχει τι κατὰ σοῦ,
ἄφες ἐκεῖ τὸ δῶρόν σου ἔμπροσθεν τοῦ θυσιαστηρίου, καὶ ὕπαγε πρῶτον διαλλάγηθι τῷ ἀδελφῷ σου, καὶ τότε ἐλθὼν πρόσφερε τὸ δῶρόν σου.

Διαβάστε Επίσης  Ο Μέγας Αθανάσιος για τους κεκοιμημένους

῎Ισθι εὐνοῶν τῷ ἀντιδίκῳ σου ταχὺ ἕως ὅτου εἶ ἐν τῇ ὁδῷ μετ᾿ αὐτοῦ, μήποτέ σε παραδῷ ὁ ἀντίδικος τῷ κριτῇ καὶ ὁ κριτής σε παραδῷ τῷ ὑπηρέτῃ, καὶ εἰς φυλακὴν βληθήσῃ·
ἀμὴν λέγω σοι, οὐ μὴ ἐξέλθῃς ἐκεῖθεν ἕως οὗ ἀποδῷς τὸν ἔσχατον κοδράντην.

 

Νεοελληνική Απόδοση
Ο Νόμος

Γιατί σας λέω ότι αν δεν περισσέψει η δικαιοσύνη σας περισσότερο εκείνης των γραμματέων και των Φαρισαίων, δε θα εισέλθετε στη βασιλεία των ουρανών».

 

Η οργή

«Ακούσατε ότι ειπώθηκε στους αρχαίους: Μη φονεύσεις, και, “όποιος φονεύσει θα είναι ένοχος στο δικαστήριο”.

Εγώ όμως σας λέω ότι καθένας που οργίζεται με τον αδελφό του χωρίς λόγο ένοχος θα είναι στο δικαστήριο. Και όποιος πει στον αδελφό του: “Ρακά”, ένοχος θα είναι στο συνέδριο. Όποιος όμως πει: “Μωρέ”, ένοχος θα είναι για τη γέεννα της φωτιάς.

Αν προσφέρεις, λοιπόν, το δώρο σου πάνω στο θυσιαστήριο κι εκεί θυμηθείς ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου,
άφησε εκεί το δώρο σου μπροστά στο θυσιαστήριο και πήγαινε, πρώτα συμφιλιώσου με τον αδελφό σου, και τότε έλα και πρόσφερε το δώρο σου.

Διαβάστε Επίσης  Τρεις Ιεράρχες: Σύμβολα της εκκλησιαστικής κοινωνίας

Να είσαι ευνοϊκός με τον αντίδικό σου γρήγορα, ωσότου είσαι μαζί του στο δρόμο, μην τυχόν σε παραδώσει ο αντίδικος στον κριτή και ο κριτής στο δεσμοφύλακα και ριχτείς στη φυλακή.

Αλήθεια σου λέω, δε θα εξέλθεις από εκεί, ωσότου αποδώσεις την τελευταία δραχμή».

 

Ευαγγέλιο 07 Ιουνίου – Άγιος Παναγής Μπασιάς

 

7 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεοδότου και του Αγίου Παναγή Μπασιά. Διαβάστε και δείτε σε  βίντεο για τον βίο και την εορτή του Οσίου Παναγή Μπασιά.

Δείτε στο βίντεο για τον βίο, την αντίσταση στους κατακτητές Άγγλους, την εξορία, τον ασκητικό αγώνα, το χάρισμα της προφητείας, την κοίμηση, το Απολυτίκιο και το Μεγαλυνάριο του Οσίου Παναγή Μπασιά.

 

 

ekklisiaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *