Τι ακριβώς είναι τα μετα-συναισθήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε;

 

Τι ακριβώς είναι τα μετα-συναισθήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Τι ακριβώς είναι τα μετα-συναισθήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Με το να κατανοείς τα «μετα-συναισθήματά» σου σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείς να έρθεις πιο κοντά σε αυτό που λέγεται ευτυχία και να διαχειριστείς καλύτερα τις σχέσεις σου.

Πολλές φορές το πώς αντιδράμε απέναντι σε μια κατάσταση οφείλεται στα μετα-συναισθήματά μας, όπως και αν δεν τα πάμε και τόσο καλά με τη διαχείριση όσων αισθανόμαστε. «Όταν έμαθα για τα μετα-συναισθήματα άλλαξε το παιχνίδι», λέει η Θεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Συγγραφέας του βιβλίου Your Mental Health Workout, Zoe Aston, η οποία χρησιμοποιεί την έννοια των μετα-συναισθημάτων με τους ασθενείς της για να τους βοηθήσει σε βάθος χρόνου να αλλάξουν την οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν όλα τους τα συναισθήματα.

Διαβάστε Επίσης  Μπαίνει σε τάξη ο ακατάστατος;

 

Τι ακριβώς είναι τα μετα-συναισθήματα

Τα μετα-συναισθήματα είναι τα συναισθήματα για τα πρωταρχικά μας συναισθήματα που απορρέουν από ένα βασικό συναίσθημα που βιώνουμε στο εδώ και τώρα. Για παράδειγμα, μπορεί να λυπόμαστε ή να κλαίμε έντονα καθώς παρακολουθούμε μια ταινία και το δευτερεύον συναίσθημα να είναι η ντροπή για το γεγονός ότι κλαίμε.

Αυτό που προκαλούν περισσότερο τα μετα-συναισθήματα, είναι μια συναισθηματική έκρηξη στον εγκέφαλό μας.

Διαβάστε Επίσης  «Φίλη έλα απόψε που πονάω»

Τα μετα-συναισθήματα είναι βαθιά ριζωμένα από την παιδική μας ηλικία ή την κοινωνία στην οποία έχουμε μεγαλώσει. Οι ψυχολόγοι άρχισαν να τα μελετούν τη δεκαετία του 1990. Τα συναισθήματά μας είναι συχνά βαθιά ριζωμένα και πηγάζουν από συμπεριφορές που έχουμε βιώσει στην παιδική μας ηλικία ή στην κοινωνία που μεγαλώσαμε.

 

Πώς τα αντιμετωπίσουμε

Σύμφωνα με τη Zoe Aston, το σημαντικό δεν είναι να απορρίψουμε τα μετα-συναισθήματα ή να προσπαθήσουμε να τα αγνοήσουμε, αλλά να συνειδητοποιήσουμε γιατί νιώθουμε έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *