ΠΟΥ: Και η στέβια στη λίστα με τα επικίνδυνα γλυκαντικά για την απώλεια βάρους

ΠΟΥ: Και η στέβια στη λίστα με τα επικίνδυνα γλυκαντικά για την απώλεια βάρους

ΠΟΥ: Και η στέβια στη λίστα με τα επικίνδυνα γλυκαντικά για την απώλεια βάρους

Τα γλυκαντικά που δεν πρέπει να καταναλώνονται για την απώλεια βάρους ή, αντίστοιχα, τη μείωση του κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΣΝ) δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τη Δευτέρα (15/5).

Ειδικότερα, στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η σύσταση αυτή βασίζεται σε ευρήματα, που έδειξαν ότι η χρήση γλυκαντικών ουσιών δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά.

Μάλιστα, επισημαίνεται πως, ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ, Φρανσέσκο Μπράνκα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά.

Διαβάστε Επίσης  Κατάποση καυστικού υγρού και ξένων σωμάτων: Τι να κάνετε για να σώσετε το παιδί

Ταυτόχρονα, αναφέρει πως «τα γλυκαντικά που δεν περιέχουν ζάχαρη δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη γλυκύτητα της διατροφής, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους».

Η σύσταση ισχύει για όλα τα άτομα

Σημειώνεται δε, ότι, η σύσταση ισχύει για όλα τα άτομα, εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη, και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.

Διαβάστε Επίσης  Κορονοϊός: «Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας» - Καμπανάκι από τους ειδικούς λόγω της αύξησης θανάτων και εισαγωγών

Τα συνήθη γλυκαντικά που δεν έχουν ζάχαρη (NSS) περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Καλίου, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και συνεπώς δεν θεωρούνται NSS.

ΠΟΥ: Και η στέβια στη λίστα με τα επικίνδυνα γλυκαντικά για την απώλεια βάρους

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *