8 Υγιεινά γλυκά με κακάο για όλα τα γούστα!

 

8 Υγιεινά γλυκά με κακάο για όλα τα γούστα!

8 Υγιεινά γλυκά με κακάο για όλα τα γούστα!

Είτε βρισκόμαστε σε περίοδο δίαιτας είτε όχι, μερικά υγιεινά γλυκά με κακάο αξίζει να ενταχθούν στο συνταγολόγιό μας και να τα ετοιμάζουμε πού και πού. Ειδικά όταν βαριόμαστε τα έτοιμα γλυκά του ζαχαροπλαστείου ή του περίπτερου και προτιμούμε να φτιάχνουμε μόνοι και μόνες μας κάτι για εμάς ή και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Συνεχίζοντας, έτσι, μια σειρά άρθρων που περιγράφουν αρκετά υγιεινά γλυκά με συγκεκριμένα υλικά, τα παρόντα περιέχουν ως κοινό συστατικό το κακάο. Θα δούμε 8 διαφορετικά υγιεινά γλυκά με κακάο που πιστεύουμε να καλύψουν τις γευστικές προτιμήσεις όλων!

 

8 Υγιεινά γλυκά με κακάο για όλα τα γούστα

1) Vegan brownies χωρίς ψήσιμο8 
Μία από τις αγαπημένες vegan συνταγές που αρέσει πάρα πολύ και σε μη χορτοφάγους είναι αυτή εδώ: τα brownies ψυγείου που δε χρειάζονται καν ψήσιμο! Φτιάχνονται γρήγορα, χωρίς κόπο ή περιττά έξοδα, και αποτελούν σίγουρα ένα από τα υγιεινά γλυκά με κακάο που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις.

Υλικά συνταγής:

1 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο ή, εναλλακτικά, ταχίνι ολικής άλεσης (ανάλογα με το τι σου αρέσει γευστικά περισσότερο)
4 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη, άγλυκο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 βανιλίνες, προαιρετικά
4 – 5 κουταλιές της σούπας μέλι, οποιασδήποτε προέλευσης
½ φλιτζάνι κρέμα καρύδας (αυτή που βρίσκεις σε κονσέρβα)
3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας σε στερεή μορφή (το λάδι αυτό περίπου κάτω από τους 25 βαθμούς στερεοποιείται, πιο πάνω γίνεται ρευστό)
Ψιλοκομμένη σοκολάτα υγείας ή ξύσμα σοκολάτας υγείας, για το σερβίρισμα, προαιρετικά

Τι να κάνεις:

Στο μπλέντερ ή στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός χτυπάς όλα τα προαναφερόμενα υλικά, πλην της σοκολάτας. Αυτό είναι όλο!

Στρώνεις ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα σκεύος ή ταψάκι και αδειάζεις πάνω της το μείγμα. Τοποθετείς στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες, όπου θα δεις ότι έχει σφίξει το μείγμα. Το αναποδογυρίζεις όπως είναι παγωμένο σε ένα δίσκο ή ξύλο κοπής και κόβεις σε φέτες. Περιμένεις να ξεπαγώσει λίγο και πασπαλίζεις προαιρετικά με λίγη τριμμένη κουβερτούρα.

Το υπόλοιπο γλυκό συντηρείται στο ψυγείο.

8 Υγιεινά γλυκά με κακάο για όλα τα γούστα!

 

2) Σοκολατένιο κέικ μπανάνας με λίγες θερμίδες

Είναι θεωρητικά η πιο χρονοβόρα και απαιτητική από τις συνταγές που έχουμε συμπεριλάβει στο παρόν άρθρο, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι είναι δύσκολη. Απλώς χρειάζεται περισσότερη προετοιμασία και υλικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 7 συνταγές για υγιεινά γλυκά με κακάο.

Υλικά συνταγής (για 1 μακρόστενη φόρμα κέικ):

3 μπανάνες, ώριμες, λιωμένες με ένα πιρούνι
2 ολόκληρα αυγά
¾ της κούπας καστανή ζάχαρη
¾ της κούπας λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο (μπορείς να βάλεις και ελαιόλαδο αν δεν έχεις κάτι από τα άλλα δύο, ωστόσο θα αφήσει έντονη τη γεύση λαδιού μέσα στο κέικ)
200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης (γίνεται και με το κλασικό λευκό αλεύρι εναλλακτικά)
3 – 4 κουταλιές της σούπας κακάο, άγλυκο, σε σκόνη
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κούπα χυμός πορτοκάλι ή άλλος χυμός φρούτων Ή εναλλακτικά γάλα, φρέσκο ή εβαπορέ μη αραιωμένο, ζωικό ή φυτικό
Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι ή λεμόνι, προαιρετικά
Λίγο αλεύρι και λαδάκι για να μην κολλήσει το μείγμα στο σκεύος

Τι να κάνεις:

Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάς με το σύρμα ή με μίξερ χειρός (αν έχεις κουζινομηχανή, τότε όλη η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα εκεί) τα δύο αβγά. Μετά από λίγα λεπτά, αφού αφρατέψουν και γίνουν πιο λευκά, προσθέτεις τη ζάχαρη και χτυπάς για 2 λεπτά ακόμα σε δυνατή ταχύτητα. Ρίχνεις τις λιωμένες μπανάνες και το λάδι και χτυπάς για λίγο ακόμα.

Διαβάστε Επίσης  Σουπιές σπανάκι

Σε ένα δεύτερο μπολ, κοσκινίζεις το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το baking powder. Αν αποφασίσεις να βάλεις και ξύσμα εσπεριδοειδούς, προσθέτεις κι αυτό στο δεύτερο μπολ. Ανακατεύεις με ένα κουτάλι ώστε να πάνε παντού τα υλικά και να μη μείνει, για παράδειγμα, όλο το baking powder σε ένα σημείο.

Προσθέτεις το μείγμα αλεύρων στο βασικό μείγμα σου όπου έχεις ρίξει αβγά, ζάχαρη, μπανάνες και λάδι. Και μαζί τη μισή κούπα από γάλα ή χυμό. Όχι με το μίξερ αλλά με ένα κουτάλι ή με τη μαρίζ, ανακατεύεις από κάτω προς τα πάνω έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα, το οποίο και είναι πλέον έτοιμο. Το ρίχνεις μέσα στη μακρόστενη φόρμα, αφού πρώτα την έχεις λαδώσει ελαφρώς με ένα πινέλο και αλευρώσει, έτσι ώστε να μην κολλήσει το κέικ.

Ψήνεις για περίπου 45 λεπτά της ώρας (ανάλογα με το φούρνο σου), στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω), χωρίς αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου. Βάζεις μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο κι αν βγει στεγνή, σημαίνει ότι το κέικ μπανάνας είναι έτοιμο. Περίμενε λίγο πριν το ξεφορμάρεις, καθώς μπορεί να σου διαλυθεί όσο είναι ακόμα καυτό. Καλή απόλαυση!

 

3) Healthy παγωτό σοκολάτα-μπανάνα που ετοιμάζεται στη στιγμή

Η μόνη προεργασία που χρειάζεται είναι να έχεις κόψει μια μεγάλη κι ώριμη μπανάνα σε κομματάκια και να τα έχεις αφήσει τουλάχιστον 1 ώρα στην κατάψυξη. Είτε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας είτε σε ένα πιάτο που αντέχει τις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.

Μόλις παρέλθει το απαραίτητο χρονικό διάστημα, βάζεις τα κομματάκια μπανάνας στο μούλτι και τα χτυπάς. Θα γίνουν μια πηχτή κρέμα, σαν ένα soft παγωτό. Προσθέτεις 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο σε σκόνη και χτυπάς λίγο ακόμη. Θα έχεις ένα τέλειο choco-banana παγωτό στη στιγμή!

 

4) Κρύα σοκολάτα: ένα από τα πιο γευστικά και υγιεινά ροφήματα

Πολύ απλά, σε ένα μίξερ για smoothies ή στο πολυμίξερ βάζεις ½ ποτήρι παγάκια ή τριμμένο πάγο. Επίσης, μισό ποτήρι γάλα της αρεσκείας σου, 2 κουταλάκια του γλυκού κακάο σε σκόνη (άγλυκο) και 1 κουταλάκι του γλυκού στέβια ή υποκατάστατο ζάχαρης. Χτυπάς και απολαμβάνεις την κρύα και υγιεινή σοκολάτα σου! Έχει περίπου 70 θερμίδες, δηλαδή, … τίποτα!

 

5) Σοκολατένια pancakes βρόμης, ένα ιδανικό και πλήρες πρωινό γεύμα

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη συνταγή είναι ιδανική για πρωινό γεύμα. Και μάλιστα για ένα… μπόμπα πρωινό γεύμα, αφού εμπεριέχει μπανάνα, αβγό και βρόμη. Και το κακάο, βέβαια, το οποίο έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Ωστόσο, την εντάσσουμε στο άρθρο μας με τις 8 συνταγές για υγιεινά γλυκά με κακάο καθώς μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί ως γλυκό σνακ.

 

Αντί για τα κλασικά pancakes, με τα βούτυρα, τα αλεύρια και τη ζάχαρη, ορίστε μια πολύ υγιεινή και εύγεστη εναλλακτική!

Υλικά συνταγής (για 2 μερίδες)

70 γραμμάρια κλασικές νιφάδες βρώμης
1 μεγάλη ώριμη μπανάνα, σε μικρά κομμάτια
2 αυγά ολόκληρα
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, προαιρετικά
2 κουταλάκια του γλυκού κακάο άγλυκο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι για το μείγμα και από 1 κουταλάκι του γλυκού για το σερβίρισμα στο κάθε άτομο (η συνταγή είναι για 2 μερίδες όπως είπαμε).

Τι να κάνεις:

Σε ένα shaker ή ένα μπολ, ανακατεύεις με ένα πιρούνι τη βρόμη με το αβγό. Προσθέτεις και την μπανάνα, ψιλοκομμένη ή λιωμένη με το πιρούνι και το κακάο, κι ανακατεύεις ξανά. Αν θέλεις, βάζεις και την κανέλα, συν το μέλι.

Σε ειδική εστία για κρέπες ή σε αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετείς κουταλιές από το μείγμα. Η φωτιά να είναι μέτρια. Μπορείς να κάνεις το λιγότερο 4 μεγάλες (2 για κάθε άτομο) έως και περίπου 10 μικρότερες (5 για το άτομο) τηγανίτες. Ψήνεις από τη μία μεριά για περίπου 1 – 2 λεπτά και προσεκτικά γυρίζεις. Ψήνεις άλλο 1 λεπτό από την άλλη μεριά και σερβίρεις σε πιάτα, τη μία τηγανίτα πάνω στην άλλη. Προσθέτεις 1 κουταλάκι μέλι για τη δική σου μερίδα.

Διαβάστε Επίσης  Παγωτό σάντουιτς με μπισκότα πτι μπερ

Τα τρως όπως είναι ζεστά που είναι θεϊκά, αλλά τρώγονται και μετά από ώρες κρύα. Αντέχουν εκτός ψυγείου μέχρι το απόγευμα αν τα φτιάξεις πρωί, π.χ., ή σίγουρα άλλη 1 ημέρα εντός ψυγείου.

 

6) Μους αβοκάντο-κακάο: ένα από τα … gourmet υγιεινά γλυκά με κακάο

Εάν σου αρέσει το αβοκάντο, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις να το εντάξεις σε μία γλυκιά συνταγή που θα γίνεται από τα χεράκια σου. Αν δε σου αρέσει, ενδεχομένως να μη σου αρέσει και η συγκεκριμένη μους, όμως δεν έχεις να χάσεις τίποτα αν τη δοκιμάσεις!

Υλικά συνταγής:
3 πολύ ώριμα αβοκάντο, κομμένα σε μικρά κομμάτια (αφαιρείς πρώτα φλούδα και κουκούτσι). Πρέπει να είναι πολύ ώριμα έτσι ώστε να έχει βελούδινη υφή το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και να είναι όσο το δυνατόν πιο γλυκιά η μους.
2/3 φλιτζανιού κακάο άγλυκο, σε μορφή σκόνης
½ φλιτζάνι μέλι οποιασδήποτε προέλευσης ή σιρόπι σφενδάμου
1 βανιλίνη ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, προαιρετικά
½ φλιτζάνι κρέμα καρύδας ή κρέμα γάλακτος που δεν είναι πλήρης σε λιπαρά
Λίγη τριμμένη κουβερτούρα ή σε ροδέλες, για γαρνίρισμα
Τι να κάνεις:
Βάζεις όλα τα υλικά εκτός από την κουβερτούρα σε μία κουζινομηχανή ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, και χτυπάς για μερικά λεπτά. Θα προκύψει ένα αφράτο και ομοιόμορφο μείγμα, που είναι η γευστική και ιδιαίτερη ελαφριά μους αβοκάντο-κακάο.

Ισομοιράζεις προσεκτικά σε λίγα ψηλά ποτήρια ή μπολάκια. Προαιρετικά προσθέτεις λίγη σοκολάτα από πάνω, χοντροκομμένη ή ψιλοτριμμένη ή σε ροδέλες που έχεις φτιάξει με τον αποφλοιωτή. Αφήνεις στο ψυγείο μέχρι την κατανάλωση.

 

7) Εύκολη μους με γιαούρτι

Μία ακόμη πιο εύκολη και υγιεινή συνταγή, για ένα γλυκό που δεν είναι πολύ γλυκό, όμως μπορεί να επαρκέσει για μια στιγμή λιγούρας είναι αυτή εδώ η μους γιαουρτιού.

Για μία ατομική μερίδα, ανακατεύεις 100 γραμμάρια γιαούρτι με μέχρι 5% λιπαρά μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο και 2 κουταλάκια του γλυκού υποκατάστατο ζάχαρης ή στέβια. Αν τα χτυπήσεις με μιξεράκι, τότε θα γίνει και πιο αφράτο το μείγμα σα μία ανάλαφρη μους. Το γλυκάκι αυτό έχει μέχρι 80 θερμίδες, δηλαδή … τίποτα πάλι!

 

8) Μους μόκα-κακάο: το τελευταίο αλλά εξίσου νόστιμο από τα υγιεινά γλυκά με κακάο

Αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συνταγή για υγιεινή μους, και ολοκληρώνει το άρθρο μας με τα 8 υγιεινά γλυκά με κακάο. Αξίζει μια δοκιμή, τι λες;

Υλικά συνταγής (για 2 μερίδες):

2 κουταλιές της σούπας κακάο
2 κουταλιές της σούπας μέλι ή κάποιο σιρόπι
½ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίος καφές
50 γραμμάρια σοκολάτα υγείας
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
300 γραμμάρια γαιούρτι χωρίς λιπαρά
Λίγη σοκολάτα για το γαρνίρισμα, προαιρετικά

Τι να κάνεις:

Πρώτα, ψιλοκόβεις τη σοκολάτα και τη λιώνεις στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Την κρατάς στην άκρη και συνεχίζεις. Σε ένα μπολ χτυπάς το γιαούρτι με το κακάο, την βανίλια, το σιρόπι ή το μέλι και τον καφέ. Μπορείς να τα κάνεις και σε ένα μούλτι. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, και δεν καίει η λιωμένη σοκολάτα, ενσωματώνεις κι αυτή στη μους. Χτυπάς και είναι έτοιμο το γλυκό σου!

Σερβίρεις ισόποσα σε 2 ποτήρια ή μπολ. Αφήνεις τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο να παγώσουν. Προαιρετικά βάζεις λίγο τρίμμα ή καρούλια σοκολάτας στο σερβίρισμα.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *