Θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης – Καλύτερες χρήσεις

 

Θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης – Καλύτερες χρήσεις

Θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης – Καλύτερες χρήσεις

Η αλόη είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Τη χρησιμοποιούσαν οι βασίλισσες της Αιγύπτου ως καλλυντικό. Στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη οι γιατροί τη θεωρούσαν φάρμακο και τη χρησιμοποιούσαν σε διάφορες ασθένειες. Στη σημερινή εποχή εφαρμόζεται ως καλλυντικό και φυτικό φάρμακο αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Το τζελ αλόης έχει θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά τα οποία είναι πάνω από 150.Περιέχει αμινοξέα, τα 7 από τα 8 είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και τα 18 από τα 22 που δεν είναι τόσο σημαντικά. Ανθρακινόνες, ένζυμα, μέταλλα,σάκχαρα, μαλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, στεροειδή, λιπαρά οξέα, λεκτίνες και βιταμίνες A, B, B2, B3, B6, B12, C, E.

 

Ιδιότητες αλόης

Έχει αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές, αναλγητικές και αντιιικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει ορμόνες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν τα τραύματα να επουλώνονται.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης που έχει. Ενισχύει το ανοσοποητικό σύστημα, καταπολεμά τους μύκητες, τα παράσιτα και τα βακτηρίδια ενώ βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων και το μεταβολισμό.

Επιπλέον, διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών για να απελευθερώσουν κολλαγόνο, λιπαίνει τις αρθρώσεις, έχει αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, απομακρύνει τις τοξίνες καθαρίζοντας το σώμα.

Βοηθάει στην πέψη, επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου και ρυθμίζει το σάκχαρο. Είναι κατάλληλη για τα κονδυλώματα, τις μυρμηγκιές και τις αιμορροΐδες, θεραπεύει τους μώλωπες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη. Χρησιμοποιείται στην περιοδοντίτιδα και την ουλίτιδα γιατί μειώνει την αιμορραγία των ούλων. Διαστέλλει τα αγγεία και μεταφέρει θρεπτικά στοιχεία στην επιδερμίδα.

Κάποιες άλλες ιδιότητες της αλόης είναι η αντιαλλεργική της δράση, η ενυδάτωση του οργανισμού, η καλή κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, αυξάνει τη ροή στην έμμηνο ρήση, καταπραΰνει τα εγκαύματα, επουλώνει τραύματα, κακώσεις, ψωρίαση και ακμή. Κάνει ελαστικό και λαμπερό το δέρμα, επιβραδύνει τη γήρανση, καταπολεμά την τριχόπτωση, μειώνει την πιτυρίδα και τον κνησμό της και αντιμετωπίζει τους μύκητες των ποδιών.

Διαβάστε Επίσης  Φλούδες λεμονιού: Τέλος οι πόνοι στις αρθρώσεις

Παρακάτω μπορείς να βρεις πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αλόη στο δέρμα σου.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης – Καλύτερες χρήσεις

 

Χρήσεις αλόης

1. Έγκαυμα
Σε εγκαύματα εφάρμοσε 2-3 φορές την ημέρα τζελ αλόης. Θα επουλώσει και θα καταπραΰνει την περιοχή.

 

2. Μικρά κοψίματα και πληγές
Εφάρμοσε 2-3 φορές την ημέρα στην περιοχή που έχεις κοπεί. Θα θεραπεύσει γρήγορα και αποτελεσματικά ελαχιστοποιώντας τα σημάδια. Παράλληλα θα καταπολεμήσει τα βακτηρίδια και θα ενισχύσει το κολλαγόνο.

 

3. Ενυδάτωση
Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος. Μαλακώνει, θρέφει, αναζωογονεί και κάνει λαμπερό το δέρμα ενώ βελτιώνει και την ελαστικότητά του. Είναι πολύ ενυδατική καθώς διεισδύει πολύ γρήγορα και βαθιά στην επιδερμίδα. Χάρη στις ευεργετικές και ενυδατικές της ιδιότητες, χρησιμοποιείται σε πολλές κρέμες προσώπου. Είναι ιδανική για το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα καθώς έχει πολύ ελαφριά σύνθεση.

 

4. Ακμή
Η αλόη βοηθάει στη θεραπεία της ακμής αλλά μόνο στα επιφανειακά σπυράκια και όχι τόσο στα κυστικά. Εφάρμοσε τοπικά σε ένα σπυράκι για να μειωθεί η φλεγμονή.

 

5. Πρήξιμο κάτω από τα μάτια
Μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά το πρήξιμο κάτω από τα μάτια καθώς έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τοποθέτησε στη συγκεκριμένη περιοχή τζελ αλόης για την μείωση των υγρών και του πρηξίματος αλλά και για να βελτιώσεις την κυκλοφορία. Μάλιστα αν διατηρείς το τζελ στο ψυγείο θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και η δροσιά που θα νιώσεις θα ανακουφίσει αμέσως την περιοχή.

6. Ντεμακιγιάζ
Την αλόη μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ακόμη και για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου. Σε ένα δίσκο ντεμακιγιάζ βάλε λίγο από το τζελ και πέρασέ το απαλά στο πρόσωπό σου. Εκτός από την αφαίρεση του μακιγιάζ θα κάνει καλό στο δέρμα σου γιατί θα το ενυδατώσει.

Διαβάστε Επίσης  Τι Κάνει Ο Καφές Φραπέ Στη Χοληστερίνη – Θα Εκπλαγείτε…

 

7. Καταπολεμά τη γήρανση
Εφαρμόζοντας τζελ αλόης στο πρόσωπό σου το βοηθάς να αντισταθεί στη γήρανση γιατί περιέχει βιταμίνες C και Ε και β-καροτένιο. Η αλόη έχει αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μειώνει τις ατέλειες και αυτό θα σε βοηθήσει να μείνει νέο, φρέσκο και λαμπερό το πρόσωπο σου χάρη στο κολλαγόνο που διαθέτει.

 

8. Έκζεμα και ψωρίαση
Η ενυδατική της δράση βοηθάει το δέρμα να ανακουφιστεί από τον κνησμό και τη φλεγμονή. Εφάρμοσε δύο φορές την ημέρα λίγο από το τζελ στην πάσχουσα περιοχή και θα δεις άμεσα αποτελέσματα.

 

9. Μελανιές
Στο σημείο που χτύπησες άλειψε τζελ αλόης αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και το πρήξιμο της μελανιάς θα υποχωρήσει.

 

10. Μύκητες
Εφάρμοσε στην περιοχή που υπάρχουν οι μύκητες λίγο από το τζελ και τύλιξε με επίδεσμο καλά. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να αντιμετωπιστεί και να εξαφανιστεί η μόλυνση από τους μύκητες.

 

11. Για μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση
Η αλόη μπορεί να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση, κυρίως στο μπικίνι που στις περισσότερες γυναίκες πονάει και κοκκινίζει περισσότερο. Χρησιμοποίησε λίγο από το τζελ και θα ανακουφιστεί γρήγορα η περιοχή.

 

12. Απολυμαντικό χεριών
Για να φτιάξεις απολυμαντικό χεριών θα χρειαστείς 1/2 φλιτζάνι τζελ αλόης, 1/4 φλιτζάνι οινόπνευμα και 15 σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο που σου αρέσει. Τοποθέτησέ το σε ένα μπουκαλάκι με βαποριζατέρ. Αυτό το απολυμαντικό δε θα ξηράνει τα χέρια σου καθώς η αλόη θα τα καταπραΰνει ενώ το οινόπνευμα θα καταπολεμήσει τα μικρόβια.

 

dynamikhgynaika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *