Κρόκος Κοζάνης : Ιδιότητες και οφέλη για τον οργανισμό και την επιδερμίδα

 

Κρόκος Κοζάνης : Ιδιότητες και οφέλη για τον οργανισμό και την επιδερμίδα

Κρόκος Κοζάνης : Ιδιότητες και οφέλη για τον οργανισμό και την επιδερμίδα

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό μπαχαρικό που εκτός από τη νοστιμιά που δίνει στο φαγητό, διαθέτει και πολλές ιδιότητες που το καθιστούν ωφέλιμο τόσο για τον οργανισμό όσο και για την επιδερμίδα.

Οι ιδιότητές του είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση της αϋπνίας και των δυσάρεστων αποτελεσμάτων που επιφέρει η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι έβαφαν τους χιτώνες τους. Η κυριότερη χρήση του όμως ήταν στην ιατρική καθώς ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσαν ως βασικό συστατικό σε ιατρικά σκευάσματα και το έδιναν ως αντιπυρετικό, παυσίπονο, υπνωτικό, επουλωτικό και αφροδισιακό. Φυσικά στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν και στην επιδερμίδα. Για παράδειγμα η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε ως συστατικό στα καλλυντικά της.

 

Οφέλη και ιδιότητες

Εγκέφαλος και μνήμη
Ο κρόκος περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης και της εγκεφαλικής λειτουργίας. Οι βιταμίνες και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει προστατεύουν από τη γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε Επίσης  5 φυσικές θεραπείες με μαγειρική σόδα τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε.

 

Καρδιά
Ο κρόκος προστατεύει και την καρδιά καθώς μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων αποτρέποντας τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και θρόμβωσης.

 

Στομάχι
Ανακουφίζει το στομαχόπονο και τις πεπτικές διαταραχές καθώς ενισχύει τη διαδικασία της πέψης και βοηθάει τις παθήσεις του στομάχου.

 

Πνεύμονες
Το αφέψημα του κρόκου είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος π.χ άσθμα.

 

Επιδερμίδα
Επίσης, μπορεί να βελτιώσει την ακμή και τις φλεγμονές χάρη στις αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική δράση που έχει βοηθάει την επιδερμίδα από τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Πρόκειται δηλαδή για ένα κορυφαίο καλλυντικό με σπουδαίες ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση. Παράλληλα, οι αναπλαστικές του ιδιότητες καταπολεμούν τις ρυτίδες, τα σημάδια, την ακμή και τις δυσχρωμίες. Κάνει το δέρμα λαμπερό, σφριγηλό και το ανανεώνει.

 

Διάθεση
Καταπολεμά το άγχος χάρη στις ηρεμιστικές ιδιότητες που διαθέτει. Επιπλέον, τονώνει και δίνει ευεξία στον οργανισμό όπως και πνευματική διαύγεια. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει άτομα με ήπια κατάθλιψη καθώς έχει σχεδόν ίδια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Διαβάστε Επίσης  «Πούλησα την κόρη μου για 3.000 δολάρια»: Μια μητέρα από το Αφγανιστάν διηγείται

 

Γονιμότητα
Στην αρχαιότητα ο κρόκος ήταν συνδεδεμένος με τη γονιμότητα και τον έρωτα. Στη σημερινή εποχή θεωρείται ότι ενισχύει την ανδρική γονιμότητα ενώ στις γυναίκες ρυθμίζει την περίοδο και βοηθάει το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

 

Αντικαρκινική δράση
Η αντιοξειδωτική ουσία κροκετίνη, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, μπορεί να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Οι κροκίνες που περιέχει αποτελούν καρυτενοειδή τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων. Συν τοις άλλοις, έχει βρεθεί ότι δρα ενάντια στον καρκίνο του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου αλλά και σε άλλους τύπους καρκίνου.

 

Άλλα οφέλη

Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Βοηθάει τις ενοχλήσεις των δοντιών
Έχει αφροδισιακές ιδιότητες
Βοηθάει την υγεία των ματιών
Διεγείρει την όρεξη

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *