Τα 9 εκπληκτικά οφέλη της κανέλας

Τα 9 εκπληκτικά οφέλη της κανέλαςΤα 9 εκπληκτικά οφέλη της κανέλας

Σίγουρα όταν ακούς και σκέφτεσαι την κανέλα τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό σου είναι τα γευστικά και μυρωδάτα γλυκά και ροφήματα. Όμως θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό το θαυμάσιο μπαχαρικό έχει και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η κανέλα είναι ένα σπουδαίο και δημοφιλές μπαχαρικό που προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας. Εκτός από το υπέροχο άρωμά της, έχει αποδειχθεί ότι αν καταναλωθεί ή αν χρησιμοποιηθεί τοπικά, βοηθάει στην αποτροπή και στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Επίσης, είναι θαυμάσια και σε θέματα ομορφιάς.

Στην αγορά μπορείς να βρεις δύο ειδών κανέλας, την Κεϋλάνη και την Κασσία. Η αυθεντική θεωρείται η κανέλα Κεϋλάνης αλλά στο εμπόριο βρίσκεις πιο εύκολα την Κασσία.

Η κανέλα γενικά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικές βλάβες. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων κ.α.

Οφέλη της κανέλας

1. Μειώνει το φούσκωμα στην κοιλιά
Η κανέλα μπορεί να σε βοηθήσει να αποτρέψεις ή να αντιμετωπίσεις τα στομαχικά προβλήματα μειώνοντας τη φλεγμονή. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στα προβλήματα χώνεψης και αν μερικές φορές νομίζεις ότι το στομάχι σου θα σκάσει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να καταναλώνεις ένα τσάι από κανέλα μετά από τα γεύματά σου. Επιπλέον, πρόσθεσε λίγη στο τσάι σου, τον καφέ σου ή στα γλυκά που φτιάχνεις.

2. Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος τότε πρέπει να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς κανέλα στο τσάι σου, τον καφέ σου, τον χυμό σου, στα smoothies, στο γιαούρτι και στα δημητριακά. Η κανέλα έχει θετική επίδραση στην καύση λίπους, κυρίως στη δύσκολη περιοχή της κοιλιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και δρα και σε ένζυμα στο συκώτι, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της εισόδου γλυκόζης στο αίμα.

Διαβάστε Επίσης  To πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη

3. Μειώνει το σάκχαρο
Η κανέλα βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη, καθώς μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και παράλληλα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθάει στη μεταφορά της ζάχαρης στους ιστούς από την κυκλοφορία του αίματος και έτσι υπάρχει ισορροπία στο σάκχαρο. Επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος μετά από κάποιο γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες. Το συμπέρασμα είναι ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ωφελούνται από την κατανάλωση κανέλας ή ενδεχομένως ενός συμπληρώματος με κανέλα, σύμφωνα βέβαια με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

4. Προστατεύει την καρδιά
Η κανέλα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς ελαχιστοποιώντας την επίδραση αρκετών παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και υπέρταση. Επιπλέον, αναστέλλει την αιμορραγία, ενισχύει την πήξη του αίματος, αυξάνει την κυκλοφορία και βελτιώνει την επισκευή των ιστών.

5. Ανακουφίζει από τις φλεγμονές
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η κανέλα ανακουφίζουν από τις φλεγμονές και με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και γνωστικών διαταραχών. Επίσης, βοηθάει στη διαχείριση του πόνου από μυικές κακώσεις, ισχυαλγία και μειώνει τη οξύτητα των αλλεργικών αντιδράσεων.

Διαβάστε Επίσης  Φασόλια για τον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων

6. Καταπολεμά ιούς και μολύνσεις
Η κανέλα περιέχει αντιμικροβιακές, αντιιικές, αντιβιοτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες, όπως επίσης και αιθέρια έλαια που περιέχουν ενώσεις ανοσοκαταστολής. Χρησιμοποιείται για την φυσική αντιμετώπιση λοιμώξεων και ιών, ενώ το έλαιό της προστατεύει από βακτηριακές λοιμώξεις, οι οποίες προκαλούν πνευμονία, βήχα και πονόλαιμο.

7. Βελτιώνει τη στοματική υγεία
Η κανέλα προστατεύει από βακτήρια που προκαλούν κακοσμία, οδοντική φθορά και μολύνσεις στο στόμα. Ο ι ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες καταπολεμούν φυσικά τα βακτηρίδια, ενεργώντας ως φυσικό στοματικό διάλυμα.

8. Προστατεύει το δέρμα
Η κανέλα προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς, αλλεργικές αντιδράσεις, εξανθήματα και λοιμώξεις. Η εφαρμογή του αιθέριου ελαίου απευθείας στο δέρμα έχει τη ικανότητα να μειώνει την ερυθρότητα, το οίδημα, τις φλεγμονές και τους πόνους. Αν βέβαια τη συνδυάσεις με το μέλι, το οποίο είναι και αυτό ένα φυσικό αντιμικροβιακό συστατικό, τότε μπορεί να προστατέψει το δέρμα ακόμη περισσότερο και να το ανακουφίσει από την ακμή, τις δερματικές αλλεργίες και τη ροδόχρου ακμή.

9. Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου
Αν υποφέρεις κι εσύ από έντονους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου, τότε μπορείς να να βρεις ανακούφιση σε μία κούπα με ζεστό νερό και κανέλα λίγο πριν κοιμηθείς. Θα σε βοηθήσει με τον κοιλιακό πόνο και θα χαλαρώσει τους μυς σου.  Τα 9 εκπληκτικά οφέλη της κανέλας

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *