Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι 4 πιο κοινές αιτίες στους νέους ανθρώπους

Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι 4 πιο κοινές αιτίες στους νέους ανθρώπουςΚαρδιακή ανεπάρκεια: Οι 4 πιο κοινές αιτίες στους νέους ανθρώπους

Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει επαρκώς αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού, προκαλώντας συμπτώματα όπως

δύσπνοια,
αίσθημα παλμών της καρδιάς,
πρήξιμο στα άκρα και
κόπωση, μεταξύ άλλων.

Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, ακόμη και σε παιδιά, δεν είναι κάτι που επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια. Ενώ η πάθηση είναι σίγουρα πιο συχνή σε άτομα 65 ετών και άνω, η έρευνα δείχνει ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια σε νέους ενήλικες ηλικίας 16 έως 44 ετών αυξήθηκαν στην πραγματικότητα από το 2012 έως το 2019. (σ.σ. άλλοθι άραγε;)

Ακολουθούν 4 από τις πιο συχνές αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας σε νέους ανθρώπους

 

1. Συγγενής καρδιοπάθεια

Εάν κάποιος έχει συγγενή καρδιοπάθεια, αυτό σημαίνει ότι γεννήθηκε με κάποιο πρόβλημα στη δομή της καρδιάς του. Χάρη στις προόδους της ιατρικής και της χειρουργικής, τα άτομα με συγγενή καρδιοπάθεια μπορούν να ζήσουν μια μακρά, γεμάτη ζωή

Όμως, το να έχετε ένα καρδιακό ελάττωμα από τη γέννηση μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας καθ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, καθώς η καταπόνηση και η βλάβη του οργάνου μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι σε κάποιον που γεννιέται με μια απολύτως υγιή καρδιά.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων σε άτομα με συγγενή καρδιοπάθεια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλοι όσοι έχουν συγγενή καρδιοπάθεια θα εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε Επίσης  Προσοχή στα αντηλιακά: Χημικές ουσίες μπαίνουν στο αίμα από την πρώτη χρήση

 

Ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο μικρές που δεν απαιτούν καν θεραπεία – απλώς τακτικές επισκέψεις σε καρδιολόγο για να βεβαιωθείτε ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται ή επιδεινώνεται, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

 

2. Γενετική ή οικογενής μυοκαρδιοπάθεια

Η γενετική ή οικογενής μυοκαρδιοπάθεια είναι μια κληρονομική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μια διευρυμένη, αδύναμη ή παχυσμένη καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια σε νεαρή ηλικία.

Υπάρχουν πολλαπλές μορφές μυοκαρδιοπάθειας, η οποία προκαλεί τον καρδιακό μυ να γίνει παχύτερος, σκληρότερος ή μεγαλύτερος, καθιστώντας τελικά δυσκολότερη την άντληση αίματος σε όλο το σώμα.

Υπάρχουν επίσης πολλαπλοί τύποι οικογενών μυοκαρδιοπαθειών – η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι η πιο συχνή και επηρεάζει περίπου 1 στους 500 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δύσπνοια, κόπωση και ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Συχνά εμφανίζονται στα μέσα της ενήλικης ζωής, αλλά μπορεί να συμβούν και νωρίτερα.

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ορισμένα από τα γονίδια που συνδέονται με την οικογενή μυοκαρδιοπάθεια, αλλά άλλα βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μην διαγνωστούν τα άτομα και να μην εξελιχθούν σε καρδιακή ανεπάρκεια, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας συνιστά να εξετάζεται κάθε συγγενής πρώτου βαθμού ενός ατόμου με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ξεκινώντας από την ηλικία των 12 ετών.

3. Περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια

Η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια σπάνια μορφή μυοκαρδιοπάθειας που εμφανίζεται κάποια στιγμή μέσα στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης και τους πρώτους πέντε μήνες μετά τον τοκετό, σύμφωνα με την AHA. Όταν αναπτύσσεται, η καρδιά γίνεται αδύναμη και διογκωμένη. Δεν αντλεί το αίμα όσο καλά θα έπρεπε και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή πολλά από τα συμπτώματά της, όπως η κόπωση και οι πρησμένοι αστράγαλοι, μιμούνται τα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Η υποκείμενη αιτία είναι επίσης ασαφής, σημειώνει η AHA. Πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από αυτήν, ενώ άλλοι εμφανίζουν μόνιμες επιπλοκές.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια

Ενώ κάπου μεταξύ 50% και 80% των καρδιών των γυναικών αναρρώνουν πλήρως, πολλές συνεχίζουν να έχουν μειωμένη καρδιακή λειτουργία και διατρέχουν κίνδυνο επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας. Ορισμένες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την κατάσταση ξανά σε άλλες εγκυμοσύνες.

 

4. Αρρυθμία

Η αρρυθμία είναι ένας ανώμαλος καρδιακός ρυθμός. Σύμφωνα με την AHA, μπορεί να είναι πολύ αργός, πολύ γρήγορος ή ακόμη και ακανόνιστος, όπου η καρδιά αισθάνεται σαν να φτερουγίζει ή να παραλείπει έναν χτύπο.

Ενώ ορισμένες αρρυθμίες θεωρούνται ακίνδυνες και μπορεί να μην χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, άλλες μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα της καρδιάς να γεμίζει με αίμα και να το αντλεί στο υπόλοιπο σώμα, αναφέρει η AHA.

Ο ρυθμός της καρδιάς μπορεί να γίνει πολύ γρήγορος, και επειδή η καρδιά χτυπάει γρήγορα όλη την ώρα, τελικά ο καρδιακός μυς κουράζεται και γίνεται δυσλειτουργικός, και τότε μπορεί να συμβεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο καρδιακός παλμός ως δείκτης υγείας της καρδιάς 

Μπορούμε να δούμε αρρυθμία στα μωρά, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε νεαρούς ενήλικες και σε άτομα 40 και 50 ετών. Μια αρρυθμία είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια σε άτομα που έχουν πρόσθετα υποκείμενα δομικά καρδιακά προβλήματα, όπως συγγενείς καρδιοπάθειες ή μυοκαρδιοπάθεια.

Ευτυχώς, οι περισσότερες αρρυθμίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, μειώνοντας τελικά τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιακά προβλήματα τώρα και καθώς μεγαλώνετε. Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι 4 πιο κοινές αιτίες στους νέους ανθρώπους

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *