Πίτα με σπανάκι, ελιές, γαύρο, και σουσάμι

Πίτα με σπανάκι, ελιές, γαύρο, και σουσάμιΠίτα με σπανάκι, ελιές, γαύρο, και σουσάμι

Υλικά Συνταγής

φύλλο κρούστας: 500 γρ.
ελαιόλαδο: 200 ml
σπανάκι: 1 ½ κιλό, καθαρισμένο και πλυμένο καλά
γαύρος: 750 γρ.
μαύρες ελιές: 200 γρ.
σουσάμι άσπρο: 20 γρ.
φρέσκα κρεμμυδάκια: 250 γρ. ψιλοκομμένα
πράσα: 300 γρ. ψιλοκομμένο
άνηθος: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
μάραθος: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
τραχανάς ξινός: 100 γρ.
αυγά: 4
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Φιλετάρετε το γαύρο (αφαιρείτε δηλαδή τα κεφάλια του και το κόκαλο και παίρνετε τα φιλέτα, μπορείτε να το ζητήσετε και από τον ιχθυοπώλη σας) και τα βάζετε σε ένα μπολ με νερό και παγάκια για να καθαρίσει από το αίμα του. Ξεπλένετε καλά τα φιλέτα και τα στραγγίζετε.

Διαβάστε Επίσης  Μοναστηριακό παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών!

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι και το πράσο. Μόλις μαλακώσουν, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Πασπαλίζετε το σπανάκι με αλάτι και το στύβετε με δύναμη μέχρι να μαραθεί. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια μαζί με το πράσο, τις ελιές χωρίς το κουκούτσι, το μισό σουσάμι, τον άνηθο, το μάραθο, τον τραχανά, τα αυγά και το πιπέρι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Λαδώνετε με τη βοήθεια ενός πινέλου ένα ταψί και τοποθετείτε τα φύλλα ένα ένα, αφού τα λαδώσετε και αυτά. Τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε μέσα στη γέμιση. Μόλις τελειώσετε με όλα τα φύλλα, αδειάζετε τη μισή γέμιση στο ταψί και τη στρώνετε καλά.

Διαβάστε Επίσης  Μπακαλιάρος με Πράσα Αυγολέμονο

Τοποθετείτε το γαύρο επάνω από τη γέμιση, αλατίζετε ελαφρά, προσθέτετε την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 55 λεπτά περίπου.

Σημειώσεις

Απρόσμενος συνδυασμός του γαύρου με το τρυφερό σπανάκι σε μια πίτα που θυμίζει Ελλάδα σε κάθε της μπουκιά. Ο Λευτέρης προτείνει να τη συνδυάσετε με έναν επίσης ελληνικότατο Ρητινίτη, δηλαδή μια καλή ρετσίνα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *