Οι 12 τροφές που μας οδηγούν σε μακροζωία και ευεξία

Οι 12 τροφές που μας οδηγούν σε μακροζωία και ευεξίαΠολλές φορές τις βλέπουμε μπροστά μας κι όμως δεν ξέρουμε ότι αυτές οι απλές τροφές είναι στην πραγματικότητα πιο ωφέλιμες από τα πανάκριβα σκευάσματα που υπόσχονται να μας χαρίσουν υγεία, ευεξία και νεότητα.

Διαβάστε ποιες τροφές υπάρχουν στη φύση απλόχερα και μπορούν να κάνουν θαύματα για τον οργανισμό μας!

Κεφίρ: Βελτιώνει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά την κατάθλιψη, διεγείρει τον εγκέφαλο και κατεβάζει τη χοληστερίνη

Το κεφίρ μπορούμε εύκολα να το φτιάξουμε και μόνοι μας στο σπίτι. Στην ουσία είναι ένας μύκητας. Το βάζουμε σε ένα βάζο και το κλείνουμε καλά από πάνω με ένα κομμάτι ύφασμα ή διαφανή μεμβράνη και ένα λαστιχάκι γύρω από το στόμιο του βάζου. Το «ταΐζουμε» με φρέσκο γάλα κι έχουμε κάθε μέρα φρέσκο κεφίρ. Το ξινό αλλά ευχάριστο ρόφημα, περιέχει διπλάσια προβιοτικά από το στραγγιστό γιαούρτι και προσφέρει μια δυνατή δόση καλών βακτηρίων που βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ενώ διεγείρουν τον εγκέφαλο να παράξει περισσότερη σεροτονίνη.
Η καθημερινή κατανάλωση κεφίρ για 6 μήνες έχει φανεί πως βελτιώνει την οστική πυκνότητα, μειώνει τις φλεγμονές, κατεβάζει τη χοληστερίνη, θεραπεύει τα έλκη και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Στοιχεία υποδεικνύουν πως το κεφίρ μπορεί ακόμα και να συρρικνώνει καρκινικούς όγκους στο μαστό.
Επίσης, αν παρουσιάζετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κεφίρ είναι εξαιρετική επιλογή για εσάς καθώς είναι κατά 99% χωρίς λακτόζη, που σημαίνει πως συνήθως είναι καλά ανεκτό από ανθρώπους με ήπια δυσανεξία στη λακτόζη.

Πώς να το καταναλώσετε: Το πίνετε σκέτο. Ένα ποτήρι κεφίρ μας δίνει περίπου την ίδια πρωτεΐνη όσο 2 μεγάλα αβγά, το ίδιο ασβέστιο με το γάλα, ενώ περιέχει και σημαντικά προβιοτικά.

Μπρόκολο: Το κορυφαίο λαχανικό κατά του καρκίνου

Το μπρόκολο θεωρείται κορυφαία αντικαρκινική τροφή, ιδιότητα που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες όπως η σουλφοραφάνη, οι ινδόλες και τα καροτενοειδή. Πιο συγκεκριμένα, έχει συσχετιστεί με την πρόληψη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης. Έχει μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης. Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, σίδηρο, βιταμίνες Α, C, Κ1, Β1, Β6, Ε, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, καθώς και σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες σε μικρότερη ποσότητα. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε όλα τα παραπάνω συστατικά. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση 3-4 μερίδων σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα, στην οποία ανήκουν επίσης το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Πώς να το καταναλώσετε: Το μπρόκολο είναι τέλειο σε σαλάτες, προσοχή δε θέλει πάρα πολύ βράσιμο, επίσης συνοδεύει πολλά πιάτα όπως ψάρι ή κοτόπουλο με βραστά λαχανικά ενώ ταιριάζει σε πολλές σάλτσες όπως για παράδειγμα ζυμαρικά με μπρόκολο και σολωμό. Φαντασία να έχετε και θα βρείτε άπειρες συνταγές για να το απολαύσετε και να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.

Brazil nuts (βραζιλιάνικα καρύδια): Βοηθούν στην καλή λειτουργία του θυροειδούς

Είναι η πιο πλούσια διατροφική πηγή σεληνίου. Μόνο ένας καρπός περιέχει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σεληνίου για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Τα βραζιλιάνικα καρύδια θεωρούνται, επίσης, αντιφλεγμονώδη και έχει αποδειχτεί πως μειώνουν την LDL ή “κακή” χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την HDL ή “καλή”.

Πώς να τα καταναλώσετε: Μία μερίδα (6 με 8 καρπoί) την εβδομάδα είναι αρκετή ώστε να αποφύγετε τη μεγάλη δόση σεληνίου. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα όπως κάθε ξηρό καρπό, να τρίψετε μερικά στο μούλτι για να πανάρετε κρέας ή να τα χρησιμοποιήσετε σε πέστο μαζί με μυρωδικά και ελαιόλαδο.

Μάραθος: Ενισχύει την υγεία των οστών και βοηθάει στο αδυνάτισμα

Από το βολβό μέχρι τους σπόρους, κάθε τμήμα αυτού του φυτού τρώγεται και είναι γεμάτο με ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Κ που ενισχύουν τα οστά και την όραση. Αλλά και βιταμίνη C, ψευδάργυρο και σίδηρο που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου. Είναι, επίσης, φυσική πηγή οιστρογόνων, που συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Έρευνα έχει δείξει πως το αφέψημα του μπορεί να μειώσει την όρεξη και την πρόσληψη θερμίδων, βοηθώντας στο αδυνάτισμα.

Διαβάστε Επίσης  Οι πέντε τροφές που προστατεύουν την όραση

Πώς να τον καταναλώσετε: Η πικάντικη και γλυκιά γεύση του ταιριάζει με πράσινες σαλάτες, μαγειρευτά φαγητά και θαλασσινά.

Μαϊντανός: Προλαμβάνει και καθυστερεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού

Είναι πλούσιος σε δύο αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά, την απιγενίνη και τη λουτεολίνη. Σύμφωνα με έρευνα, η απιγενίνη μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και να καθυστερεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού ενώ οι φυτοορμόνες του μαϊντανού ενδέχεται να εμποδίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων του συγκεκριμένου καρκίνου. Ο μαϊντανός περιέχει επίσης βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και φολικό οξύ.

Πώς να τον καταναλώσετε: Προτιμήστε τον φρέσκο αντί για τον αποξηραμένο μαϊντανό και χρησιμοποιήστε τον σε σαλάτες, μαγειρευτά φαγητά και πιάτα με όσπρια και λαχανικά ή ψάρι.

Κάπαρη: Μειώνει τις φλεγμονές και την αρτηριακή πίεση καθώς και την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου

Ανά γραμμάριο βάρους, ο καρπός της κάπαρης έχει περισσότερη αντιφλεγμονώδη κερκετίνη από κάθε άλλο φυτό και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου καθώς και συμπτώματα καταστάσεων που σχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές. Περιέχει επίσης το αντιοξειδωτικό ρουτίνη.

Πώς να την καταναλώσετε: Ο ζουμερός μικρός καρπός της προσθέτει άφθονο άρωμα και γεύση. Είναι ιδανική σε σαλάτες, όπως στην αγαπημένη μας χωριάτικη, αλλά και σε πολλά άλλα πιάτα, όπως σε σάλτσες ζυμαρικών ή ωμή με ρύζι ή σόργο και καλαμπόκι.

Αβοκάντο: Βοηθάει συκώτι και νεφρά, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνει την οστεοπόρωση, είναι αντικαρκινικό και χαρίζει ωραία επιδερμίδα

Τι να πει κανείς για αυτό το φρούτο.Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο, τον ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει τα υγρά του σώματος. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών C και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα, ενώ η βιταμίνη Ε μειώνει τις βλάβες που προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και καταπολεμά τη γήρανση. Το αβοκάντο έχει αντιβακτηριακά και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια στο στόμα και φρεσκάρουν την αναπνοή. Το κάλιο βοηθά στη διατήρηση των υγρών στο σώμα, επιτρέποντας στα νεφρά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Επίσης, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια έως και 22% και αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη έως και 11%. Αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για το συκώτι καθώς βοηθά το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, η οποία φιλτράρει τις βλαβερές ουσίες και προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από πιθανές βλάβες. Χάρη στα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, προστατεύει την όραση. Προσφέρει αντικαρκινική προστασία λόγω των καροτενοειδών και των μονοακόρεστων λιπαρών του. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιούς βάρους. Ωφελεί την επιδερμίδα λόγω των βιταμινών C και E, αλλά και των ωμέγα-9 λιπαρών οξέων που διατηρούν την υγρασία στην επιδερμίδας και συμβάλλουν στην αναγέννηση των κυττάρων της.

Πώς να το καταναλώσετε: Το αβοκάντο τρώγετε ωμό όπως κάθε φρούτο, είναι γευστικότατο με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι, ταιριάζει σε πολλές σαλάτες, είναι συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα και γίνεται ωραίο ρόφημα σε smoothies.

Πράσινη φάβα από μπιζέλι: Μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση

Μοιάζει με σπασμένη πράσινη φακή και ένα φλυτζάνι μαγειρεμένη πράσινη φάβα περιέχει το 65% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών. Έχει αποδειχτεί πως μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την παχυσαρκία, τρία στοιχεία που σχετίζονται με το διαβήτη.

Πώς να την καταναλώσετε: Στην αγορά θα βρείτε κίτρινη και πράσινη φάβα που έχουν παρόμοια οφέλη. Μπορείτε να τις βράσετε και να τις πολτοποιήσετε σαν χούμους ή να τις προσθέσετε σε σαλάτες, βράζοντας τες λίγο, ή να τις μουλιάσετε και να τις καβουρδίσετε, χρησιμοποιώντας τες ως ξηρούς καρπούς.

Ρόδι: Το τέλειο αντιοξειδωτικό

Το κατακόκκινο ρόδι είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό φρούτο. Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε χρόνια νοσήματα. Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη φύση. Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού. Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει και καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Ακόμη, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Τέλος, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Διαβάστε Επίσης  Διατροφικές συμβουλές για γυναίκες άνω των 50

Πώς να το καταναλώσετε: Μπορείτε να το φάτε ωμό ως φρούτο ή να πιείτε το χυμό των σπόρων του. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι, στις σαλάτες, στο ρύζι, στο κουσκούς ή να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σάλτσες για ψητό κρέας.

Φασόλια ροβίτσα: Προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου και βοηθούν στη διάλυση του λίπους

Περιέχουν τη λιποδιαλυτική τριάδα: πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο. Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος και μας χορταίνουν ενώ το ανθεκτικό άμυλο μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Σε μεγάλο βαθμό, περνάει άπεπτο από τον οργανισμό και έτσι προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από το φαγητό μας. Σε έρευνα έχει φανεί πως τα φασόλια ροβίτσα σκοτώνουν τα κύτταρα του καρκίνου του τραχήλου, ενεργοποιώντας εν μέρει γονίδια που καταστέλλουν τους όγκους.

Πώς να τα καταναλώσετε: Μπορείτε να βράσετε τα φασόλια ροβίτσα όπως τα συνηθισμένα, βράζουν πιο γρήγορα, σε 45 περίπου λεπτά και δε χρειάζονται μούλιασμα. Μπορείτε να τα κάνετε σούπα ή να τα προσθέσετε σε σαλάτες.

Κράνα: Προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και ενδυναμώνουν τη μνήμη, προστατεύοντας μας από το Αλτσχάιμερ. Τα αντιοξειδωτικά αυτού του καρπού, που ευδοκιμεί στην Ελλάδα, έχει αποδειχτεί πως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αποτρέποντας το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Πώς να τα καταναλώσετε: Προτιμήστε τα φρέσκα κράνα, αντί για τα αποξηραμένα που περιέχουν ζάχαρη, τα βρίσκετε μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, διαφορετικά μπορείτε να τα αγοράσετε κατεψυγμένα. Προσθέστε τα σε σαλάτες, smoothies και βρόμη και θα είναι τέλεια! Τα κράνα γίνονται επίσης ωραίο λικέρ το οποίο είναι και ιδιαίτερα χωνευτικό.

Αγγούρι: Ενισχύει το κολλαγόνο, βοηθάει την ελαστικότητα της επιδερμίδας και μειώνει την όψη των ρυτίδων

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το ταπεινό απλό αγγούρι είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος για μια όμορφη, νεανική, επιδερμίδα. Είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και αποτελείται κατά 95% από νερό. Έτσι το αγγούρι, σύμφωνα και με δερματολόγους, προσθέτει υγρασία και ελαστικότητα στο δέρμα ενώ μειώνει την όψη των ρυτίδων. Είναι, επίσης, πλούσιο σε πυρίτιο, ένα ιχνοστοιχείο που, σύμφωνα με μελέτες, ενισχύει το κολλαγόνο και κρατά το δέρμα σφριγηλό. Επίσης καταπολεμά τις φλεγμονές. Έχοντας μόλις 45 θερμίδες, ένα αγγούρι μας προσφέρει πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, ενός δυσεύρετου μετάλλου που σχετίζεται με την οστική πυκνότητα. Και φυσικά το αγγούρι έχει το καλό ότι μας χορταίνει χωρίς να μας παχαίνει.

Πώς να το καταναλώσετε: Εκτός από την κλασική σαλάτα με αγγούρι, μπορείτε να προσθέσετε φέτες αγγουριού στις περισσότερες σαλάτες όπως στην πράσινη σαλάτα ή σε σαλάτες με κοτόπουλο, για παράδειγμα. Είναι πολύ νόστιμο και από μόνο του εάν το κόψετε σε φέτες και προσθέσετε λίγο ξύδι, ειδικά μηλόξυδο που βοηθάει και στο αδυνάτισμα. Μια ακόμα καλή ιδέα είναι να αρωματίσετε το νερό σας με φέτες αγγουριού και να φτιάξετε γρήγορα και απλά ένα τέλειο ενυδατικό ρόφημα, δεν είναι τυχαίο που το προσφέρουν στα περισσότερα spa.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *