Έξυπνη πρίζα: Τελικά συμφέρει; – 3 μυστικά για οικονομία στο ρεύμα

Τι είναι η έξυπνη πρίζα και πώς θα σάς βοηθήσει να κάνετε οικονομία στο ρεύμα.

Η έξυπνη πρίζα, καθώς και άλλες συσκευές που υπόσχονται εξοικονόμηση ρεύματος, έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ουσιαστικά, οι έξυπνες πρίζες εφαρμόζουν πάνω στις συμβατικές σας πρίζες, συνδέονται με το Wi-Fi του σπιτιού σας και μπορείτε να τις ελέγχετε μέσω σχετικής εφαρμογής. Σκοπός τους είναι να μετατρέψουν τις ηλεκτρικές σας συσκευές σε έξυπνες, καθώς σας δίνουν τη δυνατότητα να την ελέγξετε μέσα από το κινητό σας τηλέφωνο.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε χρονοδιακόπτες που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν αυτόματα τις συσκευές σας κατά τις προγραμματισμένες ώρες που εσείς θα ορίσετε. Παράλληλα, η έξυπνη πρίζα σας επιτρέπει να απενεργοποιείτε και να ενεργοποιείτε εκ νέου τις συσκευές του σπιτιού σας από οπουδήποτε και αν βρίσκεστε, γεγονός αρκετά βολικό πέρα από οικονομικό, ιδίως αν ξεχνάτε την καφετιέρα ή το σίδερο στην πρίζα.

Στην Ελλάδα, οι τιμές για μια έξυπνη πρίζα κυμαίνονται περίπου μεταξύ 10 και 15 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για μια αρκετά μικρή επένδυση. Αλλά και η ενέργεια που καταναλώνουν είναι ελάχιστη, δεν ξεπερνά τις 10 kWh το χρόνο.

Διαβάστε Επίσης  Στην εντατική ο πατέρας του Παντελή Παντελίδη

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δίκτυο «CNET», «οι έξυπνες πρίζες μπορούν να σας γλιτώσουν χρήματα, μειώνοντας τη σπατάλη ενέργειας στο σπίτι σας».

Τα 10 – 15 ευρώ που θα ξοδέψετε, λοιπόν, για να αγοράσετε μια έξυπνη πρίζα θα τα αποσβέσετε γρήγορα, εάν αξιοποιήσετε φυσικά την πρίζα σας στο έπακρο. Δείτε παρακάτω τα κορυφαία κόλπα για εξοικονόμηση:

Έξυπνη πρίζα: Συσκευές – «βρικόλακες»
Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, στο σπίτι μας υπάρχουν διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, όπως το πλυντήριο, η τηλεόραση, το λάπτοπ και οι κονσόλες παιχνιδιών, που «ρουφούν» ενέργεια ακόμα και όταν δε λειτουργούν, εφόσον είναι συνδεδεμένες στην πρίζα.

Όπως αναφέρει το BBC, το μέσο βρετανικό νοικοκυριό θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 150 ευρώ το χρόνο εάν έβγαζε από την πρίζα τις συσκευές αυτές. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και κουραστικό, ωστόσο μια έξυπνη πρίζα είναι ό,τι πρέπει για αυτή τη δουλειά.

Διαβάστε Επίσης  Ρεύμα: Βήμα βήμα η διαδικασία για την επιστροφή των 600 ευρώ

Έξυπνη πρίζα: Κλείστε τα φώτα
Ίσως αυτό που ξεχνάμε πιο συχνά να κάνουμε πριν φύγουμε από το σπίτι είναι να κλείσουμε τα φώτα, κάτι που κάνει τους λογαριασμούς να φουσκώνουν, ιδίως αν λείπετε συχνά για πολλές ώρες ή ξεχάσατε να σβήσετε τα φώτα πριν φύγετε για διακοπές. Με τη βοήθεια της έξυπνης πρίζας μπορείτε να τσεκάρετε εάν τα φώτα σας είναι ανοιχτά και να τα σβήσετε από απόσταση.

Έξυπνη πρίζα: Αποδοτική κατανάλωση
Μέσα από την εφαρμογή η οποία ελέγχει την έξυπνη πρίζα σας, μπορείτε να επιβλέπετε την κατανάλωση ρεύματος που κάνουν οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας. Οι πληροφορίες, ίσως θα σας εκπλήξουν, καθώς ορισμένες συσκευές (π.χ: ηλεκτρικές σόμπες) υπόσχονται αποδοτική λειτουργία και εξοικονόμηση ρεύματος, αλλά τελικά καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από εκείνη που περιμένατε.

Παράλληλα, παρατηρώντας την κατανάλωση του νοικοκυριού σας θα καταλάβετε πού υπάρχουν σπατάλες και πού θα μπορούσατε να κάνετε μερικές περικοπές, μειώνοντας τους λογαριασμούς σας ακόμα περισσότερο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *