Σε ποιες τροφές βρίσκουμε προβιοτικά;

 

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε προβιοτικά;

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που κατοικούν στο έντερό μας και διατηρούν το γαστρεντερικό μας σύστημα υγιές. Βοηθούν στην διαδικασία της πέψης και είναι καλή ιδέα να κρατάμε τα νούμερά τους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Και ο τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι μέσω της διατροφής.

 

Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές προβιοτικών.

Εμπλουτισμένο γάλα σόγιας
Πολλές μάρκες γάλακτος (και προϊόντων) σόγιας έχουν υποστεί ζύμωση με προβιοτικά, και θα μας βοηθήσουν να πάρουμε μια έξτρα δόση. Στα επιπλέον οφέλη της σόγιας είναι η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης με μηδέν κορεσμένα λιπαρά. Αναζητήστε προϊόντα που έχουν ενισχυθεί λοιπόν, και μην ξεχνάτε ότι μπορεί να βρείτε και μάρκες που προσθέτουν ασβέστιο και βιταμίνη D στο φυτικό γάλα τους.

Κεφίρ
Το κεφίρ είναι κάτι σαν πόσιμο γιαούρτι και περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους μικροβίων. Επίσης, είναι 99% χωρίς λακτόζη, καθιστώντας ευκολότερη την πέψη για άτομα με δυσανεξία σε αυτή την πρωτεΐνη. Ξεκινήστε αργά αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το ανεχτείτε. Αν δεν εμφανίσετε συμπτώματα όπως πρήξιμο ή διάρροια, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη. Το κεφίρ μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, την επούλωση πληγών, τις αλλεργίες και το άσθμα. Περιέχει 11-13 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, ή και περισσότερα, με μόλις 100 θερμίδες.

Διαβάστε Επίσης  Healthy συνταγές για πρωινό που σε γεμίζουν ενέργεια

Κίμτσι
Αυτό το κορεάτικο προϊόν παράγεται από τη ζύμωση γαλακτικού οξέος σε λάχανο (ή και άλλα λαχανικά) για να φιταχτεί ένα πικάντικο συνοδευτικό γεμάτο με βιταμίνη C. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που ζυμώνουν το kimchi είναι προβιοτικά. Τα διαφημιζόμενα πιθανά οφέλη για την υγεία του Kimchi περιλαμβάνουν μείωση της χοληστερόλης, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ακόμα και πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Kvass
Ένα παραδοσιακό ρωσικό ποτό που φτιάχνεται με την ζύμωση γαλακτικού οξέως και παντζαριών ή χυμών φρούτων και λαχανικών. Μπορεί να βοηθήσει με τα δυσάρεστα συμπτώματα του στομαχιού, όως αέρια και πρήξιμο. Ένα μπόνους αν το Kvass σας είναι φτιαγμένο με παντζάρια: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα μπορεί να ενισχύσουν τη ροή οξυγόνου προς τους μυς.

Διαβάστε Επίσης  Τροφές με αντιοξειδωτικά για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Lassi
Αν έχετε πάει ποτέ σε ινδικό εστιατόριο, πιθανότατα έχετε δει το lassi — ένα smoothie από γάλα, γιαούρτι, φρούτα, μέλι και κάρδαμο. Το ποτό ταιριάζει πολύ με πικάντικα ινδικά φαγητά γιατί βοηθά να αντισταθμίσετε τη γεύση τους. Περιέχει τεράστιες ποσότητες προβιοτικών και μπορείτε να το προμηθευτείτε σε αρκετές γεύσεις.

Τουρσί
Η ζύμωση των λαχανικών σε τουρσί ενισχύει τα οφέλη τους, εμποτίζοντάς τα λαχανικό με προβιοτικά. Αγοράστε αυτά που φτιάχνονται με άλμη (αλάτι και νερό) και όχι με ξύδι. Τα ξυδάτα τουρσιά δεν περνούν από διαδικασία ζύμωσης, συνεπώς δεν περιέχουν προβιοτικά. Μπορείτε, φυσικά, να φτιάξετε και δικό σας τουρσί στο σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι τα τουρσιά περιέχουν αρκετό αλάτι, οπότε μην το παρακάνετε.

Γιαούρτι
Το αφήσαμε για το τέλος επειδή είναι και το πιο γνωστό. Εκτός από τα προβιοτικά του, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου και μπορούμε να το απολαύσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Φροντίστε απλά να μην αγοράζετε γιαούρτια με περιττή ζάχαρη.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *