10 Βότανα που βοηθούν τους πνεύμονες να αποτοξινωθούν

10 Βότανα που βοηθούν τους πνεύμονες να αποτοξινωθούν

Τα βότανα που υποστηρίζουν την υγεία των πνευμόνων και συνήθως το κάνουν προσφέροντας τα εξής πλεονεκτήματα και ιδιότητες:

 

Τα βότανα που υποστηρίζουν την υγεία των πνευμόνων και συνήθως το κάνουν προσφέροντας τα εξής πλεονεκτήματα και ιδιότητες:

  • Αποχρεμπτικά – Διευκολύνουν την αποβολή των βρογχικών εκκρίσεων και βοηθούν στην αποσυμφόρηση του στήθους.
    Καταπραϋντικά – Βοηθούν στην καταπράυνση των φλεγμονών των ρινικών οδών και των αεραγωγών.
    Ηρεμιστικά – Ηρεμούν την απελευθέρωση ισταμινών.
    Αντιοξειδωτικά – Μπορεί να είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών και μειώνουν το οξειδωτικό στρες

Ας ρίξουμε μια ματιά στα βότανα για την αποτοξίνωση των πνευμόνων.

1. Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται από γηγενείς στην Αυστραλία εδώ και χιλιετίες. Η αποτελεσματικότητα του ευκαλύπτου οφείλεται σε μια ένωση που ονομάζεται κινεόλη. Η κινεόλη έχει πολλά οφέλη – είναι ένα αποχρεμπτικό που μπορεί να διευκολύνει τον βήχα, καταπολεμά τη συμφόρηση και το μπούκωμα και καταπραΰνει τις ερεθισμένες ρινικές οδούς.

Υποστηρίζει, επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή άλλες γενικές ασθένειες.

Χρήσεις: Εισπνοές ατμού (5-10 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό) βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της καταρροής ενώ για την καταπολέμηση του βήχα συστήνονται εντριβές με διάλυμα στο στήθος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο ευκάλυπτος είναι ένα κοινό συστατικό σε σιρόπια βήχα και παστίλιες.

 

Πάρτε ένα υψηλής ποιότητας θεραπευτικό αιθέριο έλαιο και εφαρμόστε μία σταγόνα πάνω στην άκρη του δακτύλου σας και τοποθετήστε το κάτω από τη μύτη σας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μία σταγόνα στην παλάμη του χεριού σας και καλύψτε το πάνω από τη μύτη σας και αναπνεύστε.

 

2. Το Θυμάρι

Το θυμάρι, γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιαματικές ιδιότητές του, είναι ένα φυτό με έντονη μυρωδιά, που περιέχει αιθέριο έλαιο (θυμέλαιο), στυπτικές και αντιβιοτικές ουσίες.

 

Η θυμόλη που περιέχεται κατά 40% στο αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται κατά των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος σε γαργάρες και κατά της χρόνιας βρογχίτιδας, της φυματίωσης και του κοκίτη με μορφή διαλύματος σε κομπρέσες.

Διαβάστε Επίσης  Αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό και έμφραγμα ο… θυμός!

 

3. Πουλμονάρια

Επειδή τα παρδαλά φύλλα της έμοιαζαν με πνεύμονες, τον 16ο και 17ο αιώνα η πουλμονάρια θεωρήθηκε ότι είναι βότανο που ενισχύει τους πνεύμονες. Οι εικασίες της εποχής- παρά την παράδοξη προέλευσή τους- τελικά επιβεβαιώθηκαν καθώς πρόκειται για ένα αποχρεμπτικό και αντιβηχικό φυτό.

Περιέχει συστατικά τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά κατά των επιβλαβών οργανισμών που επηρεάζουν την υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Η πουλμονάρια περιέχει σε σημαντικά ποσοστά βλεννώδεις ουσίες, μία σαπωνίνη, πυρίτιο, τανίνη και ανόργανα άλατα.

Χρήση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάμμα στο τσάι. Σύμφωνα με τη βοτανοθεραπευτική, το έγχυμα από τα φύλλα της καταπολεμά τις παθήσεις της αναπνευστικής οδού και των πνευμόνων.

4. Ρίγανη

Τα δύο κύρια συστατικά που καθιστούν τη ρίγανη αποτελεσματική για την υγεία των πνευμόνων είναι η καρβακρόλη και το ροσμαρινικό οξύ. Και τα δύο είναι φυσικά αποσυμφορητικά και μειώνουν την ισταμίνη.

Η θυμόλη και η καρβακρόλη (οι οποίες επίσης περιέχονται στη ρίγανη) αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων του Staphylococcus aureus και της Pseudomonas aeruginosa. Και οι δύο αυτές ενώσεις έχουν αποσυμφορητικά και αντισταμινικά αποτελέσματα πιο ισχυρά από τις κοινές θεραπείες με αντιβιοτικά.

Χρήση: Απλώστε μία σταγόνα αιθέριου ελαίου από ρίγανη κάτω από τη μύτη και εισπνεύστε. Και φυσικά μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ώς έκχυμα ή αφέψημα.

και οπωσδήποτε το αιθέριο έλαιό της έχει συγκεντρωμένες όλα τα οφέλη της Ριγανέλαιο: Η Ελληνική Θαυματουργή Σταγόνα

5. Η Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα σε όλο τον κόσμο. Δρα ως μαλακτικό των πνευμόνων, αποχρεμπτικό και αντιφλεγμονώδες.

Επίσης ελαττώνει τον βήχα και σύμφωνα με τους βοτανολόγους δρα ευεργετικά στο στήθος σε περιπτώσεις κρυολογήματος και πνευμονίας. Ενδεικτικό των ιδιοτήτων της είναι το γεγονός ότι από τον χυμό της ρίζας του φυτού, ο οποίος ονομάζεται γιάμπολη, παρασκευάζονται οι μαύρες παστίλιες για τον λαιμό και το βήχα.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν Αλτσχάιμερ και άλλοι όχι;

 

 

6. Λομπέλια

Η Λοβηλία περιέχει ένα αλκαλοειδές γνωστό ως λοβελίνη, η οποία λεπταίνει τη βλέννα και απελευθερώνει τη συμφόρηση. Ενισχύει επίσης τα επινεφρίδια για να απελευθερώσει αδρεναλίνη, η οποία χαλαρώνει τους αεραγωγούς για ευκολότερη αναπνοή.

Χρήση: χρησιμοποιείται συνήθως ως βάμμα στο τσάι.

 

7. Η μέντα

Το αιθέριο έλαιο της μέντας το χρησιμοποιούν για γαργάρες σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας ενώ το τσάι μέντας είναι καταπραϋντικό για το βήχα, την καταρροή και για το κοινό κρυολόγημα. Η μενθόλη στη μέντα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως ένα κατασταλτικό του βήχα και ως αποσυμφορητικό και είναι ένα κοινό συστατικό σε σταγόνες για το βήχα, ρινικά σπρέι και αλοιφή για το στήθος.

 

 

8. Το Φασκόμηλο

Το ρόφημα με φασκόμηλο είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για το βήχα και τον πονόλαιμο. Οι πλούσιες αρωματικές ιδιότητες που προκύπτουν από τα πτητικά έλαια του φασκόμηλου όπως η κάμφορα και τα τερπένια μπορούν να αξιοποιηθούν από την εισπνοή υδρατμών για να διαλυθεί η ιγμορίτιδα και οι πνευμονικές διαταραχές.

 

 

9. Osha Ρίζα

Η Osha ρίζα περιέχει πολλά ευεργετικά συστατικά αποτοξίνωσης – καμφορά, τερπένια, σαπωνίνες, φυτοστερόλες και φερουλικό οξύ. Αυτή η ρίζα προωθεί τον καθαρισμό των βλεννογόνων, των πνευμόνων και τα ιγμόρεια, ενώ παράλληλα προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης, αυξάνει τη ροή του αίματος στους πνεύμονες, η οποία αυξάνει τη συνολική λειτουργία της υγείας.

Χρήση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάμμα στο τσάι.

10. Η Λεβάντα

Με την εξαιρετική αντιμικροβιακή δράση της θεωρείται ότι εξουδετερώνει τον πνευμονιόκοκκο, ενώ εισπνοές και εντριβή με το αιθέριο έλαιο που παράγει καταπολεμούν βήχα, άσθμα, βρογχίτιδα και λαρυγγίτιδα.

 

Εάν ταυτόχρονα επιλέξετε να σταματήσετε το κάπνισμα, όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα αποτοξινώσετε τον εαυτό σας από την κακή αυτή συνήθεια, επιπλέον θα διαπιστώσετε ότι θα είστε σε θέση να αναπνέετε πολύ ευκολότερα κάνοντας ένα τεράστιο άλμα προς την υγεία και τη ζωτικότητα.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *