Τραγωδία στα Τέμπη: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία – 57 νεκροί , 56 ανγοούμενοι

Το μεσημέρι της Παρασκευής (3.3.2023) θα ολοκληρωθούν οι έρευνες στο επιβατηγό τρένο που συγκρούστηκε με το εμπορευματικό το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη, στη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα, καθώς έχουν φύγει από τη ζωή 57 άνθρωποι ενώ στους 56 ανέρχονται οι αγνοούμενοι.

Μπορεί οι έρευνες επί τόπου στο τρένο να ολοκληρωθούν αλλά θα συνεχιστούν σε άλλους τομείς για να αποσαφηνιστούν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη. Άλλωστε, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας, που συνελήφθη και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και άλλες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο 60χρονος σταθμάρχης θα απολογηθεί το Σάββατο και, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, έχει αποδεχθεί το μέγεθος της ευθύνης που του αναλογεί. «Ανέλαβε την ευθύνη μέσα στα πλαίσια που του αναλογεί, αυτό το οποίο μετράει είναι “να ψάξουμε ότι το δέντρο αλλά το δάσος”» σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισής του.

Διαβάστε Επίσης  Κορονοϊός: Τέλος οι μάσκες από τους εξωτερικούς χώρους – Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί

Την ίδια ώρα, ο κόσμος περιμένει να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, αφού οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη για το μοιραίο ταξίδι του Intercity 62 και των λαθών που έγιναν ώστε να φτάσει στα Τέμπη και να συγκρουστεί με το εμπορευματικό τρένο.

Τα ερωτήματα και τα στοιχεία της τραγωδίας

Ένα από τα ερωτήματα είναι πώς προκλήθηκε η σφοδρή έκρηξη, η οποία ανέβασε τη θερμοκρασία στους 1.300 βαθμούς Κελσίου στα πρώτα βαγόνια από τη φωτιά που ξέσπασε. Υπάρχουν προβληματισμοί για τις δύο άθικτες φιάλες υγραερίου που εντοπίστηκαν στο σημείο, καθώς αυτές θα πρέπει να μετακινούνται με τρένα υπό προϋποθέσεις.

Διαβάστε Επίσης  Υψηλές θερμοκρασίες με νεφώσεις και τοπικές βροχές την Παρασκευή

Παράλληλα, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την τηλεματική και τις εργασίες που θα έπρεπε να έχουν γίνει αλλά και για τα συστήματα που θα έπρεπε να έχουν εγκατασταθεί σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο ώστε να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι πού βρίσκονται τα τρένα ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, είχε υπογραφεί σύμβαση το 2014 για την αναβάθμιση όλου του δικτύου τηλεδιοίκησης, η οποία ωστόσο δεν έγινε ποτέ λόγω μιας σειράς προβλημάτων, όπως παραβιάσεις προθεσμιών και ότι οι εταιρείες που ανέλαβαν αυτό το έργο δεν είχαν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *