Αλλεργία στα φιστίκια: Πρωτοποριακή ανακάλυψη για την πρόληψη της αναφυλαξίας

Αλλεργία στα φιστίκια: Πρωτοποριακή ανακάλυψη για την πρόληψη της αναφυλαξίαςΕρευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα βρήκαν τρόπο να εμποδίσουν την αναφυλαξία που προκαλείται από την αλλεργία στα φιστίκια.

Η πρωτοποριακή ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που σώζουν ζωές για όσους έχουν σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια.

Η αλλεργία σε ένα τρόφιμο είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης πρωτεϊνών από ορισμένα είδη λευκών αιμοσφαιρίων. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι ουσίες που μπορούν να ξεκινήσουν μια αλλεργική αντίδραση ή να την οξύνουν. Η απελευθέρωσή τους μπορεί να προκληθεί είτε από αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ή από κάποια άλλη αιτία που δεν σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα μετά την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Διαβάστε Επίσης  Σκλήρυνση κατά πλάκας και αντιστροφή της μέσω της διατροφής

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ειδικούς για τα φιστίκια αναστολείς (ομοιοπολικός ετεροδισθενής αναστολέας – cHBI), που εμπόδισαν επιτυχώς την αποκοκκίωση και την αναφυλαξία των ιστιοκυττάρων ή των βασεόφιλων σε ένα ζωικό μοντέλο.

«Ο αναστολέας απέτρεψε τις αλλεργικές αντιδράσεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες όταν χορηγήθηκε πριν από την έκθεση στο αλλεργιογόνο», δήλωσε η Nada Alakhras, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Notre Dame, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.

«Ο αναστολέας απέτρεψε επίσης τη θανατηφόρα αναφυλαξία και μείωσε τις αλλεργικές αντιδράσεις όταν χορηγήθηκε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων».

«Υπάρχουν θεραπείες για τα συμπτώματα σε ασθενείς με τροφικές αλλεργίες, αλλά λίγες προληπτικές θεραπείες εκτός από την αυστηρή αποφυγή των αλλεργιογόνων στη διατροφή ή την ανοσοθεραπεία από το στόμα. Καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι επιτυχής σε όλους τους ασθενείς», δήλωσε ο Mark Kaplan, PhD, Πρόεδρος του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Διαβάστε Επίσης  Στέρηση ύπνου: Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους;

«Αυτά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο αναστολέας cHBI έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη των αλλεργικών αντιδράσεων στα φιστίκια», δήλωσε ο Basar Bilgicer, PhD, καθηγητής χημικής και βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Ο αναστολέας δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στους ανθρώπους. Οι ερευνητές κάνουν τώρα περαιτέρω δοκιμές σε ζωικά μοντέλα για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητά του πριν προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *