Σεισμός: «Ταρακουνήθηκαν» Κρήτη και Ζάκυνθος – Οι εκτιμήσεις Λέκκα και Παπαδόπουλου

Σεισμός: «Ταρακουνήθηκαν» Κρήτη και Ζάκυνθος – Οι εκτιμήσεις Λέκκα και Παπαδόπουλου

Δύο ισχυροί σεισμοί 4,6 και 4,7 Ρίχτερ ανησυχήσαν τους κατοίκους της Ζακύνθου και της Κρήτης – Τι εκτιμούν οι Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις «αναστάτωσαν» σήμερα Σάββατο (18/02) πολλές περιοχές της Κρήτης αλλά και το νησί της Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα ο «χορός» των Ρίχτερ ξεκίνησε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα σε θαλάσσια περιοχή, περίπου 48 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου όπου και σημειώθηκε σεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στα 28 χιλιόμετρα ενώ αναφέρθηκε πως έγινε αισθητός σε αρκετά σημεία της Κρήτης.

Ακολούθησε ο ένας δεύτερος μεγάλος σεισμός στον ελληνικό χώρο, ο οποίος σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ζακύνθου, στις 10:14 το βράδυ. Όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα δυτικά των Στροφάδων, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13.2 χιλιόμετρα.

Διαβάστε Επίσης  Στην εντατική ο πατέρας του Παντελή Παντελίδη

Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στη Ζάκυνθο, όσο και σε περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου.

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη: Πόσο ανησυχούν Λέκκας και Παπαδόπουλος

Ειδικά για τον σεισμό στην Κρήτη οι επιστήμονες παρουσιάζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί.

Όπως τόνισε στο μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο συγκεκριμένος σεισμός με επίκεντρο 48 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου δεν προκαλεί ανησυχία.

Ο κ. Λέκκας εξηγεί ότι η περιοχή ενδέχεται να «δώσει» μεγαλύτερο σεισμό, αλλά το γεγονός ότι είναι απομακρυσμένη από την Κρήτη, δεν δημιουργεί προβληματισμό.

«Είναι μια περιοχή που δίνει αντίστοιχους σεισμούς και βρίσκεται στη λεγόμενη οπισθοτάφρο του ελληνικού χώρου και όχι πάνω σε κάποιο τόξο. Ακόμα και κάποιος μεγαλύτερος σεισμός να γίνει δεν υπάρχει θέμα, διότι είναι μακριά», αναφέρει ο καθηγητής

Διαβάστε Επίσης  Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο – Έρχεται ψυχρή εισβολή από τη Δευτέρα

Τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά στην περίπτωση που ο σεισμός σημειωνόταν νότια της Κρήτης. «Αν γινόταν στο τόξο νότια της Κρήτης θα μπορούσε να δώσει μεγάλο σεισμό. Τώρα στα βόρεια δεν μπορεί», επισημαίνει ο καθηγητής τονίζοντας παράλληλα ότι δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Από την πλευρά του και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος ανησυχίας, τουλάχιστον προς το παρόν. «Ένα συνηθισμένο σεισμικό φαινόμενο που συχνά σημειώνεται στον ελλαδικό χώρο σε αυτά τα μεγέθη», δήλωσε ο ίδιος στο Newsbomb.gr.

Σεισμός: «Ταρακουνήθηκαν» Κρήτη και Ζάκυνθος – Οι εκτιμήσεις Λέκκα και Παπαδόπουλου

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *