Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

 

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), έχοντας ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι νοσούν από καρκίνο περισσότερα από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, γεγονός που την καθιστά ως την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία μετά από τα ατυχήματα. Στην χώρα μας 300 περίπου παιδιά προσβάλλονται ετησίως από νεοπλασματική νόσο, κυρίως από λευχαιμία. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία σήμερα θεραπεύονται.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Υπολογίζεται ότι μόνο το 20% των νοσούντων παιδιών έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.

Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Τα παιδιά με καρκίνο που προέρχονται από φτωχές οικογένειες βιώνουν τις μεγαλύτερες ανισότητες στη παροχή υπηρεσιών.

Καθυστερήσεις στην έγκαιρη ανίχνευση, κακή πρόσβαση σε διαγνωστικές υπηρεσίες, απουσία πλήρους πρόσβασης στα απαιτούμενα αντικαρκινικά φάρμακα, υψηλότερα ποσοστά συννοσηρότητας (π.χ. υποσιτισμός, λοιμώξεις και φτώχεια), καθώς και η άρνηση ή και η εγκατάλειψη της θεραπείας αποτελούν συνηθισμένα φαινόμενα με αποτέλεσμα αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας από ό, τι στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Διαβάστε Επίσης  Ηράκλειο – 84χρονος δρομέας έτρεξε στο Run Greece και έκανε 5 χιλιόμετρα σε 50 λεπτά – Το μήνυμά του

 

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε στρατηγικό σχεδιασμό των συστημάτων υγείας κάθε χώρας.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αρκετοί σύλλογοι που προσφέρουν οικονομική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, λειτουργώντας βοηθητικά και ανακουφιστικά στη διαχείριση της δύσκολης αυτής εμπειρίας.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες υπηρεσίες που παρέχουν οι σύλλογοι περιλαμβάνουν οικονομική στήριξη οικογενειών και κάλυψη ιατρικών εξετάσεων, ξενώνες δωρεάν φιλοξενίας για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία, κατάλληλα εξοπλισμένα αυτοκίνητα για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των παιδιών από και προς τα νοσοκομεία και τα εξεταστικά κέντρα, καθώς και ομάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης στελεχωμένες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Επιπλέον, οργανώνουν τακτικά εθελοντική αιμοδοσία καθώς και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα νοσούντα παιδιά, καθώς επίσης συμβάλλουν στον εξοπλισμό των παιδιατρικών ογκολογικών κλινικών με επιστημονικά όργανα και συσκευές προηγμένης τεχνολογίας.

Μερικοί από τους σημαντικότερους συλλόγους αναφέρονται παρακάτω.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ»

Διεύθυνση: Αιγίου 6-8, Γουδή, Αθήνα, Τηλ: 210 7485000

Διεύθυνση Βόλου: Χαρισιάδου 3, Τηλ: 2421024628

Ιστοσελίδα: www.floga.org.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ «ΕΛΠΙΔΑ»

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 46, Γουδή, Αθήνα, Τηλ: 210 7700009

Διαβάστε Επίσης  Χειροπέδες σε 90χρονη που πουλούσε πλεκτά παντοφλάκια στη λαϊκή

Ιστοσελίδα: www.elpida.org

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές  Παθήσεις «Πίστη» (Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία)

Διεύθυνση: Νίκου Ξυλούρη 7-9 & Αγίας Λαύρας, Ζωγράφου, Τηλ: 210 7486880

Ιστοσελίδα: www.pisti.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «ΣΤΟΡΓΗ»

Διεύθυνση: Πόντου 156 ή Ροδοπόλεως 5, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 544320, 2310 544321

Ιστοσελίδα: www.storgi.org

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΛΑΜΨΗ»

Διεύθυνση: Κλεάνθους 5 & Παπαναστασίου, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 943396

Ιστοσελίδα: http://lampsi.org

ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Περιοχή: Αθήνα, Τηλ: 211 121 1069

Ιστοσελίδα: www.bestrong.org.gr

MAKE A WISH, Κάνε μια ευχή Ελλάδος

Διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως 47, Δάφνη Τηλ: 210 963 7660, 210 963 7774, Κεντρικό Γραφείο Αθήνας

Διεύθυνση: Αρτέμιδος 23-25, Θεσσαλονίκη 2310 523978, 2310 523979

Ιστοσελίδα: www.makeawish.gr

ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Διεύθυνση: Μεσογείων 15, Αθήνα, Τηλ: 210 7499306, 210 7499304

Ιστοσελίδα: www.karkinaki.gr

 

Κλείνοντας με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, η θεραπεία μπορεί να απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τελικά τα παιδιά καταφέρνουν να φτάσουν στο στόχο της ίασης. Όλο και περισσότερα παιδιά επιτυγχάνουν αυτόν το στόχο, μεγαλώνουν και γίνονται υγιείς ενήλικες.

Για το λόγο αυτό, η πρόοδος που συνεχώς επιτυγχάνεται στην πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου πρέπει να προσφέρεται σε όλους και η ύπαρξη αυτών των συλλόγων συμβάλλει σε αυτή τη κατεύθυνση.

 

magnesianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *