Τζίντζερ: Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία;

Τζίντζερ: Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία;

Σε σκόνη ή φρέσκο σε φέτες, το τζίντζερ ξεχωρίζει για τη γλυκιά και έντονη πιπεράτη γεύση του.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται στην Ινδία και την Κίνα εδώ και 5.000 χρόνια.

Είναι όμως τόσο υγιεινό, όσο η φήμη που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 κουταλάκι του γλυκού ωμό τζίντζερ δίνει 1,6 θερμίδες. Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένης σκόνης δίνει 6 θερμίδες. Και στις δύο μορφές περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, όχι όμως σε ιδιαίτερα σημαντικές ποσότητες.

Το τζίντζερ μπορεί να φανεί χρήσιμο στην αντιμετώπιση της ήπιας ναυτίας ή του εμετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με κάποιες μελέτες ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ταξιδιωτικής ναυτίας.

Διαβάστε Επίσης  Βιταμίνη C: Ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις ιών και βακτηρίων

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση παραγόντων που συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο.

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι πολύ υψηλές δόσεις τζίντζερ σε μορφή συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Τέτοιες δόσεις συνοδεύονται ωστόσο από επιφυλάξεις. Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την πιθανότητα παρενεργειών, λένε οι ερευνητές.

Παρόλο που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων περιλαμβάνει το τζίντζερ στη λίστα με τα τρόφιμα που γενικά αναγνωρίζονται ως ασφαλή, τα συμπληρώματα διατροφής δεν ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Διαβάστε Επίσης  4 βότανα που βοηθούν στο αδυνάτισμα

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στη λήψη συμπληρωμάτων και προτείνουν την πρόσληψη των βιταμινών και των μετάλλων μέσω των τροφών.

Η προσθήκη ενός μείγματος βοτάνων και μπαχαρικών που περιελάμβανε τζίντζερ σε μια τυπική αμερικανική διατροφή, μείωσε την αρτηριακή πίεση σε ενήλικες που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν παρέχουν άμεσα οφέλη για την υγεία, δρουν όμως έμμεσα: Προσθέτοντας για παράδειγμα τζίντζερ σε υγιεινά τρόφιμα, π.χ. λαχανικά, αποκομίζετε περισσότερα οφέλη, τόσο από την κατανάλωση των λαχανικών, όσο και του τζίντζερ.

Τζίντζερ: Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία;

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *