Τι είναι η Τραβηχτή Μανιάτικη πίτα;

Τι είναι η Τραβηχτή Μανιάτικη πίτα;Αν είσαι από τη Μάνη ή έχεις κατέβει στη Μάνη έστω μία φορά θα έχεις ακούσει και ίσως θα έχεις δοκιμάσει να φας τη Μανιάτικη Τραβηχτή πίτα. Αν σκοπεύεις να επισκεφτείς τη Μάνη πρώτη φορά, τότε διάβασε παρακάτω τι είναι και πού θα βρεις να φας την καλύτερη.Τι είναι η Τραβηχτή Μανιάτικη πίτα;

Τι είναι η Τραβηχτή Μανιάτικη πίτα;
Η Μάνη είναι ένας άγριος τόπος, σε αρκετά σημεία του άνυδρος και δεν διαθέτει μεγάλη χλωρίδα – άρα και μεγάλη ποικιλία σε λαχανικά και φρούτα. Διαθέτει κυρίως ελιές και σιτηρά. Με αυτά τα λίγα υλικά και το αλάτι από τις παραλίες, οι Μανιάτισσες έφτιαχναν τραβηχτές πίτες, που έχουν θρέψει γενιές και γενιές.

Σήμερα, οι τραβηχτές πίτες είναι συνοδεύονται με τυρί, σουβλάκι με κρέας ή με μέλι & πραλίνα.

Διαβάστε Επίσης  Ντοματόπιτα, εύκολη

Πώς φτιάχνονται οι τραβηχτές;

Φαινομενικά μπορεί να φαίνεται εύκολο να φτιάξεις μία τραβηχτή, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να την πετύχεις τραγανή χωρίς πολλά λάδια και να είναι και γευστική.

Στην πρόσφατη εκδρομή μας, βρήκαμε και ρωτήσαμε έναν Μανιάτη πώς φτιάχνονται οι σωστές οι τραβηχτές πίτες και μας είπε κάποια από τα μυστικά του.

Για να το επιχειρήσεις στο σπίτι θα χρειαστείς:

1 κιλό αλεύρι, 2 φακελάκια ξερή μαγιά, 1 κ.γ. κοφτό αλάτι, 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, όσο πάρει στο νερό για να μην κολλάει στα χέρια και λίγο προζύμι όσο ένα μικρό καρύδι.

Στη συνέχεια:

Αναμειγνύεις όλα τα υλικά και ζυμώνεις για να γίνει ελαστική η ζύμη σου. Τη σκεπάζεις με μια πετσέτα και την αφήνεις για λίγη ώρα σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει, βάζουμε λίγο ζύμη στα χέρια μας και την ζυμώνουμε για να καθίσει λίγο.

Διαβάστε Επίσης  Καλοκαιρινό trifle με μούρα…της τεμπέλας!

Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι, το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει παίρνουμε λίγη ζύμη (όσο ένα μικρό μήλο) και το τραβάμε απαλά – απαλά με τα χέρια μας μέχρι να ανοίξη και να πάρει ένα οβάλ σχήμα.

Τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Σερβίρουμε με τυρί κίτρινο σκληρό (πχ γραβιέρα) ή και με σουβλάκι κρέατος. (Η πίτα με το τυρί και το σουβλάκι ονομάζεται τριπλέτα).

Τι είναι η Τραβηχτή Μανιάτικη πίτα;

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *