Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Χιονίζει στα βόρεια προάστια – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Χιονίζει στα βόρεια προάστια - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμόςΞεκίνησε η κακοκαιρία στην Αττική με την «Μπάρμπαρα» να φέρνει χιόνια σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως Μελίσσια, Πεντέλη, Κηφισιά και Βριλήσσια.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ εντός της ημέρας θα ληφθεί και η απόφαση για τη λειτουργία ή μη των σχολείων αύριο Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου.

Επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια, παγετό και έντονο κρύο είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα που σαρώνει σχεδόν όλη τη χώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η επέλαση της κακοκαιρίας άρχισε από τη Δυτική Μακεδονία, ενώ από το βράδυ του Σαββάτου (4/02) ξεκίνησε να χιονίζει στη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα και σε περιοχές της Ηπείρου. Όπως είπε και ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος στο CNN Greece, την Κυριακή «η χώρα μπαίνει στην “κατάψυξη” με εντυπωσιακή είσοδο των αερίων μαζών από την περιοχή των Βαλκανίων. Το κρύο θα φτάσει από βορρά προς νότο, θα διασχίσει τη χώρα και μέχρι το βράδυ της αυριανής ημέρας θα έχει φτάσει μέχρι την Κρήτη».

 

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, μέχρι και Τετάρτη (8/02), Πέμπτη (9/02) ανά περιόδους. Δηλαδή θα έχουμε μία χιονο – εισβολή διαρκείας, η οποία θα επηρεάζει επιλεκτικές περιοχές της χώρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από χιονοπτώσεις όλες αυτές τις μέρες, δηλαδή από την Κυριακή (5/02) έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας κυρίως προς το Πήλιο, τις Σποράδες, της βορειοανατολικής νησιωτικής Ελλάδας, (βορειοανατολικό Αιγαίο), Η Εύβοια, η ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής, η ανατολική Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και ίσως κάποιες ορεινές – ημιπεδινές περιοχές των Δωδεκανήσων».

Διαβάστε Επίσης  ΗΛΙΟΣ – Εξελίξεις: Η Λήδα παίρνει ναρκωτικά!

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει ο μετεωρολόγος, μία ισχυρή ψυχρή εισβολή προβλέπεται και για τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα αφού θα επικρατεί παγετός κυρίως τις βραδινές ώρες με το θερμόμετρο να δείχνει έως και – 15 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

 

Χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής
Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, oι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια της Αττικής, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

Πιο συγκεκριμένα, «από το βράδυ της Κυριακής (5/02) και τη Δευτέρα, προβλέπεται να επηρεάζονται και άλλες περιοχές της Αττικής από την κακοκαιρία.

Η χιονόπτωση στην Αττική θα σημειωθεί ανά διαστήματα μέχρι και την Τετάρτη (8/02), με εναλλαγή του καιρού δηλαδή θα έχουμε και βελτιωμένο καιρό, με ηλιοφάνεια και επιδείνωση με έντονη και πυκνή χιονόπτωση», επισημαίνει ο κ. Καλλιάνος.

 

Ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου (4/02) εστάλη μήνυμα από το 112 για την κακοκαιρία τους κατοίκους Αττικής.

Το μήνυμα προειδοποιεί για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05/02/2023) στην Βόρεια, Βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική και συνιστά στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εθνική οδό – Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική
Νωρίτερα με εντολή της Τροχαίας Αττικής καθίστανται υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου (4/2), ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Εθνική οδό, την Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ελευσίνας-Θηβών.

Διαβάστε Επίσης  Νέος εφιάλτης για το μοντέλο που κρατείται στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ

Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγοί που δεν έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο, 80 ευρώ.

Αλάτι στις εισόδους του Μετρό
Από τα ξημερώματα της Κυριακής, όλες οι υπηρεσίες, τα εκχιονιστικά μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Αθηναίων, βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να πλήξει από το επόμενο 24ωρο και την Αττική.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής υπό τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, καταρτίστηκε ο αναλυτικός σχεδιασμός του δήμου για τις προσεχείς ημέρες:

Εστιάζει στην προστασία των ευάλωτων ατόμων, που είτε βρίσκονται στο δρόμο (άστεγοι, τοξικο-εξαρτημένοι), είτε χρήζουν βοήθειας στο σπίτι, αλλά και στην προσπάθεια να διατηρηθούν ανοιχτές οι κεντρικές οδοί για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και σε άλλες κρίσιμες -για τη λειτουργία του κράτους- υποδομές.

Στις εισόδους του Μετρό, και όπου αλλού χρειαστεί, τα συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας θα ρίχνουν τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παγετού.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων ενεργοποιεί σε 24ωρη βάση τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του και είναι έτοιμο να παρέχει ασφαλή φιλοξενία στους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Χιονίζει στα βόρεια προάστια – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *