Αλμυρή βασιλόπιτα – Κρεατόπιτα Θράκης με πράσα και μπαχαρικά

Αλμυρή βασιλόπιτα - Κρεατόπιτα Θράκης με πράσα και μπαχαρικάΔεν έχουν τέλος τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Ελλάδα, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ένα ιδιαίτερο γευστικό έθιμο των χωριών της Θράκης συνδέεται με τη γεύση.

Πρόκειται για την εβρίτικη «αλμυρή βασιλόπιτα», που μεταξύ των φύλλων της έκρυβε, εκτός από το παραδοσιακό φλουρί, καρπούς, ξυλάκια ή άλλα υλικά της γύρω φύσης με διαφορετικούς συμβολισμούς -άλλος σχετιζόταν με την καλή υγεία, άλλος με την καλή σοδειά, ενώ κάποιοι με το μοίρασμα των αγροτικών εργασιών κατά το νέος έτος.

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο (χονδρό φύλλο)
6 μέτρια πράσα
1 ξερό κρεμμύδι
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
αλάτι, πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

Διαβάστε Επίσης  Σοκολατόπιτα σιροπιαστή & Μελωμένη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό για 5′ και τα στραγγίζουμε καλά.

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί. Τέλος, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το καρύδι. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Διαβάστε Επίσης  Σιρόπι για μελομακάρονα

Σε μεγάλο ρηχό λαδωμένο ταψί για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 2 φύλλα λαδωμένα. Κάνουμε λεπτή στρώση με το 1/3 της γέμισης, σκορπίζοντάς τη σε κομματάκια, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Από πάνω απλώνουμε ένα λαδωμένο φύλλο, ξαναβάζουμε γέμιση και ξαναστρώνουμε λαδωμένο φύλλο. Στο τέλος καλύπτουμε με δύο λαδωμένα φύλλα, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ραντίζουμε ελαιόλαδο και νερό για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Ψήνουμε στους 180° C για περίπου 45′, ή μέχρι να ροδίσει καλά.

Αλμυρή βασιλόπιτα – Κρεατόπιτα Θράκης με πράσα και μπαχαρικά

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *