Γιαούρτι: Ένα αντίδοτο για την κακή αναπνοή

Ξυπνάτε το πρωί στο κρεβάτι σας. Ο ήλιος λάμπει, τα πουλιά κελαηδούν και το μόνο που το χαλάει είναι η γεύση στο στόμα σας. Η κακή αναπνοή, που ονομάζεται επίσης κακοσμία του στόματος, επηρεάζει τους μισούς ενήλικες, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετοπίσουν αυτή την κοινή περίπτωση «πρωινής αναπνοής», οι επιστήμονες βρήκαν μια ενναλακτική διατροφική λύση. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το γιαούρτι σε καθημερινή βάση μπορεί να διατηρήσει την αναπνοή δροσερή και να καταπολεμήσει τις δυσάρεστες οσμές.
Γιαούρτι εναντίον βακτηρίων που προκαλούν δυσοσμία
Μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού και άλλων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν την κακή αναπνοή. Μελετητές λένε ότι τα προβιοτικά βακτήρια σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το προζύμι και η σούπα miso συμβάλουν στην εξάληψη του δυσάρεστου προβλήματος.

Διαβάστε Επίσης  Τροφές που βοηθούν τους πνεύμονες

Η στοματική κακοσμία, είναι κυρίως αποτέλεσμα των πτητικών θειούχων ενώσεων. Οι ειδικοί βρήκαν ότι οι ενώσεις προέρχονται από βακτήρια του στόματος. Αυτά προκύπτουν από την ανάμειξη βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφής που συνδέονται με την κακή οδοντική υγιεινή.

Οι τυπικές επιλογές για την καταπολέμηση της δυσοσμίας περιλαμβάνουν στοματικά διαλύματα, τσίχλες, καθαρισμό δοντιών και απολέπιση της γλώσσας. Ωστόσο, οι ακαδημαϊκοί παρατηρούν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι τα προβιοτικά βακτήρια αποτελούν μια απλούστερη λύση.

Οι συγγραφείς της µελέτης πιστεύουν ότι τα προβιοτικά «µπορούν να αναστείλουν την αποσύνθεση των αµινοξέων και των πρωτεϊνών από αναερόβια βακτήρια στο στόµα, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή δύσοσµων υποπροϊόντων».

Διαβάστε Επίσης  Πιο επικίνδυνα από όσο γνωρίζουμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά

«Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δείχνει ότι τα προβιοτικά (π.χ. Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius και Weissella cibaria) διευκολύνουν την κακοσμία του στόματος μειώνοντας βραχυπρόθεσμα τα επίπεδα συγκέντρωσης [πτητικών θειούχων ενώσεων]», προσθέτουν.

Η προσθήκη γιαουρτιού και άλλων προβιοτικών στη διατροφή είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της «πρωινής αναπνοής». Όμως, «δεν υπάρχει σημαντική επίδραση σε σοβαρές αιτίες της κακοσμίας του στόματος, όπως η πλάκα και το επίχρισμα της γλώσσας», καταλήγουν οι μελετητές.

ΠΗΓΗ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *