Συμβουλές για τις διατροφικές παγίδες των γιορτών

Συμβουλές για τις διατροφικές παγίδες των γιορτώνΤα εορταστικά καλέσματα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την σιλουέτα και το στομάχι καθώς οδηγούν σε διατροφικές κραιπάλες. Πιο επιβαρυντικά αναδεικνύονται τα δύο γεύματα που παραδοσιακά συνοδεύουν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στα δύο αυτά ξεχωριστά δείπνα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες αφού το ένα πιάτο διαδέχεται το άλλο, ενώ η ποσότητα που σερβίρουμε είναι υπερβολικά μεγάλη.

Με μερικές απλές συμβουλές μπορείτε να απολαύσετε τα γεύματα των Χριστουγέννων χωρίς να «πάρετε» κιλά. Φυσικά, η MyNutri μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις σταθερά τα κιλά σου και την περίοδο των γιορτών, χωρίς να στερηθείς τις αγαπημένες σου τροφές.

Για να μην σας πέσει «βαρύ» το ρεβεγιόν δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος:

Φάτε κάτι πριν από τις εξόδους των Χριστουγέννων

Αν είστε καλεσμένοι να φάτε έξω αργά το βράδυ, μην φύγετε τελείως νηστικοί από το σπίτι σας για την χριστουγεννιάτικη έξοδο. Μισή ώρα προτού φύγετε για την γιορταστική έξοδο τσιμπήστε ένα υγιεινό σνακ με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που κόβει την όρεξη, όπως ένα μήλο, μερικά κράκερ ολικής άλεσης, μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή ένα γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (έως 2%) για να ξεγελάσετε την πείνα σας. Έτσι όταν θα έρθει η ώρα του Χριστουγεννιάτικου δείπνου θα είστε πιο συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τις διατροφικές κραιπάλες και δεν θα φάτε από καθαρή λαιμαργία μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση χρειάζεστε για να χορτάσετε.

Διαβάστε Επίσης  Πως πίνοντας 3 λίτρα νερό την ημέρα αλλάζει το πρόσωπο

Σερβιριστείτε μια φορά ή σε μικρό πιάτο στα καλέσματα των Χριστουγέννων

Αν βρεθείτε σε φιλικό σπίτι ή εστιατόριο κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, δείξτε αυτοσυγκράτηση. Γεμίστε το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σας με σαλάτες που έχουν λιγότερες θερμίδες από τα κυρίως φαγητά και προσθέστε και λίγο κρέας ή ψάρι (μια πηγή πρωτεΐνης δηλαδή) για να χορτάσετε καλύτερα. Αν θέλετε να σερβιριστείτε δύο φορές, χρησιμοποιήστε το πιάτο του γλυκού που είναι μικρότερο σε μέγεθος και πάλι ξεκινήστε με μια πλούσια μερίδα από σαλατικά, αφήνοντας τα υπόλοιπα εδέσματα για τον δεύτερο -μικρό «γύρο».

 

Με μέτρο το αλκοόλ στα καλέσματα των γιορτών

Πιείτε άφθονο νερό προτού ξεκινήσετε να τρώτε τα εορταστικά γεύματα και συνοδέψτε το φαγητό σας με νερό ή ένα ποτήρι κρασί. Το λευκό κρασί δεν ξεπερνά τις 70 θερμίδες ανά ποτήρι ενώ το κόκκινο τις 85 θερμίδες ανά ποτήρι και επιπλέον το τελευταίο εφοδιάζει τον οργανισμό με πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Από την άλλη, η αλόγιστη κατανάλωση οινοπνευματωδών επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες, αφού κάθε γραμμάριο αλκοόλ παχαίνει περίπου όσο και ένα γραμμάριο λίπους.

Μαχαίρι στους ξηρούς καρπούς που συνοδεύουν τα χριστουγεννιάτικα ποτά

Μην το ρίξετε στο ποτό πριν το φαγητό, τσιμπολογώντας αλμυρούς ξηρούς καρπούς από διάφορα μπολ. Το αλάτι που περιέχουν προκαλεί έντονη δίψα και έτσι ασυναίσθητα πίνετε περισσότερο αλκοόλ το οποίο αφενός σας ζαλίζει, (και ίσως σας δημιουργήσει hangover το επόμενο πρωί) και αφετέρου σας παχαίνει.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί χάνουμε περισσότερα μαλλιά το καλοκαίρι

Καλύτερα φρούτο αντί για γλυκό στα εορταστικά τραπέζια

Την ώρα του γλυκού σηκωθείτε να χορέψετε ώστε να το παρακάμψετε. Αν το κάλεσμα δεν εξελιχθεί σε χορευτικό πάρτι και μείνετε καθηλωμένοι στα τραπέζι, ρίξτε το στην κουβεντούλα παραγγέλνοντας ένα αρωματικό καφέ ή διαλέξτε την πιο υγιεινή επιλογή στον μπουφέ όπως γιαούρτι με φρούτα ή κάποιο δροσερό ζελέ. Αν υπάρχουν φρούτα στο μενού προτιμήστε τα.

Μελομακάρονο Vs κουραμπιέ για τα Χριστούγεννα

Στο αιώνιο δίλημμα κουραμπιέ ή μελομακάρονο διαλέξτε μελομακάρονο χωρίς όμως επικάλυψη σοκολάτας. Επίσης προτιμήστε τα μικρά μελομακάρονα σε μέγεθος μπουκιάς αντί για τα μεγάλα και αρκεστείτε σε ένα. Μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση των θερμίδων συνδέεται άρρηκτα με την ποσότητα του φαγητού.

Δίαιτα την επόμενη των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών

Την επόμενη ημέρα της διατροφικής κραιπάλης μην προσπαθήσετε να ξορκίσετε το κακό με αυτοσχέδια «ομοιοπαθητική» (τρώγοντας δηλαδή πάλι πολύ) ούτε όμως μένοντας τελείως νηστικοί. Και οι δύο πρακτικές είναι λανθασμένες και δεν οδηγούν πουθενά. Το σωστό είναι να φτιάξτε ένα ελαφρύ γεύμα (μια σαλάτα, ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης και γιαούρτι light ή κοτόπουλο με βραστά λαχανικά και να φάτε μικρές ποσότητες ανά 3 ώρες περίπου καθώς τα συχνά γεύματα ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και διευκολύνουν τις καύσεις.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο mynutri.gr!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *