Σκόρδο: Πώς το θειούχο αχοένιο καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις

Σκόρδο: Πώς το θειούχο αχοένιο καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξειςΣκόρδο: Πώς το θειούχο αχοένιο καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις

Ένα θειούχο μόριο που βρίσκεται στο σκόρδο, το αχοένιο (ajoene), έχει αντιβακτηριακή δράση γράφουν ερευνητές από το University of Copenhagen, στη Δανία, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) και η αεριογόνος ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) καταστρέφονται από το αχοένιο. Τα δύο βακτήρια προσβάλλουν κυρίως ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Η έρευνα διεξήχθη τον καθηγητή Michael Givskov, έναν ερευνητή που μελετά τις επιπτώσεις του σκόρδου στα βακτήρια από το 2005, και τους συνεργάτες του.

Να σημειωθεί ότι η χαρακτηριστική καυστική γεύση του σκόρδου οφείλονται σε αιθέρια έλαια πλούσια σε θειούχες ενώσεις, όπως είναι η αλλιίνη, η αλλισίνη και το αχοένιο.

 

Το αχοένιο απομονώθηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο και μελετήθηκε το 1984.

Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη για το σκόρδο, “ajo” (“άχο”). Έχει ιδιότητες που παρουσιάζουν ιατρικό ενδιαφέρον καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Έχει επίσης αντιθρομβωτικές ιδιότητες και ευρύ φάσμα αντιβακτηριδιακών και αντιμυκητιακών ιδιοτήτων.

Διαβάστε Επίσης  Μειώστε τον πόνο στις αρθρώσεις με κανέλα και λεμόνι

Όπως αναφέρουν σε μελέτη τους οι ερευνητές, το αχοένιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για θεραπείες ασθενών που έχουν κακή πρόγνωση λόγω χρόνιων λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της κυστικής ίνωσης.

Βακτηριακή λοίμωξη: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα και προφυλάξεις

Στο πλαίσιο της μελέτης, φάνηκε ότι το αχοένιο αναστέλλει τα μικρά ρυθμιστικά μόρια RNA (sRNAs) σε δύο είδη βακτηρίων:

 

την gram-αρνητική αεριογόνο ψευδομονάδα και
τον gram-θετικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Το αχοένιο επέτρεπε την χαμηλότερη έκφραση δύο sRNAs, των RsmY και RsmZ στην αεριογόνο ψευδομονάδα και το μικρό διπλής λειτουργίας ρυθμιστικό RNA, RNAIII στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Τα δύο είδη βακτηρίων είναι πολύ σημαντικά. 

Ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες βακτηρίων και αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Αλλά το συστατικό του σκόρδου μπόρεσε να τα καταπολεμήσει και τα δύο, επομένως μπορεί να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο αν χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με τα αντιβιοτικά, είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε Επίσης  Βαλεριάνα για το Άγχος και τις Αϋπνίες

Εκτός από το να καταστρέφει τα μόρια RNA των βακτηρίων, το αχοένιο επίσης καταστρέφει το προστατευτικό λεπτό πλέγμα που περιβάλλει τα βακτήρια, το λεγόμενο βιοφίλμ. Όταν καταστραφεί ή αποδυναμωθεί το βιοφίλμ, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιτεθεί στα βακτήρια και να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.

 

Αδιαμφισβήτητα το ΣΚΟΡΔΟ είναι ένα δυνατό “όπλο” στην διάθεσή μας. Υπάρχει όμως, ένας παράγοντας που περιορίζει για παράδειγμα τη βιολογική δραστικότητα της αλλισίνης (θειούχα ένωση), και αυτός είναι η αστάθεια της, ενώ είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα, έχει πολύ μικρή βιοδιαθεσιμότητα.

Τα ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΣΚΟΡΔΟΥ είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο αντί του ωμού σκόρδου και ειδικά σε αυτή τη μορφή μπορείτε να εκμεταλλευτείτε εξ ολοκλήρου τα οφέλη της αλλισίνης και των λοιπών θειούχων ενώσεων.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *