Δίαιτες χαμηλών λιπαρών: Σύνδεση με ανάπτυξη φλεγμονής στον εγκέφαλο

Δίαιτες χαμηλών λιπαρών: Σύνδεση με ανάπτυξη φλεγμονής στον εγκέφαλο

Δίαιτες χαμηλών λιπαρών: Σύνδεση με ανάπτυξη φλεγμονής στον εγκέφαλο

 

Μια αμερικάνικη έρευνα αμφισβητεί τους υποστηρικτές των διατροφικών μοντέλων με βάση τα γεύματα χαμηλά σε λιπαρά ή τα light πιάτα. Δίαιτες χαμηλών λιπαρών: Σύνδεση με ανάπτυξη φλεγμονής στον εγκέφαλο

Εδώ και τρείς δεκαετίες πάρα πολλές εταιρίες τροφίμων, ακόμα και οι μεγάλες πολυεθνικές, έχουν λανσάρει προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο και κατά καιρούς επιτείνουν τον υποτιθέμενο ρόλο τους σχετικά με τον έλεγχο του βάρους, ενώ μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physiology & Behavior από τον Krysztof Gzaja, από το πανεπιστήμιο της Γεωργίας, υποστηρίζει ότι εκτός από την αύξηση του βάρους που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια διατροφή, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονές στον εγκέφαλο και σε μεταβολικά προβλήματα.

Διαβάστε Επίσης  Πρωτεΐνες: Γιατί πρέπει να τις αυξήσετε αν θέλετε να χάσετε βάρος

 

Τα προϊόντα για τα οποία γίνεται λόγος, και έχουν γίνει πλέον υποχρεωτική επιλογή για αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος, περιέχουν σάκχαρα σε αντιστάθμιση των λιπαρών που δεν περιέχουν, όπως εξηγεί ο ερευνητής Czaja, έχοντας λιγότερες θερμίδες σε σχέση με ένα ανάλογο προϊόν, αλλά στην πραγματικότητα δεν παρέχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε όσους τα καταναλώνουν.

Οι ερευνητές προκειμένου να επαληθεύσουν αυτές τις συνέπειες έθεσαν ποντίκια σε διατροφή με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε σάκχαρα, συγκρίνοντάς τα με ποντίκια που ακολούθησαν μια δίαιτα ισορροπημένη σε λιπαρά, αλλά και σε σάκχαρα.

Παρόλο που η δεύτερη ομάδα ποντικών κατανάλωνε περισσότερα λιπαρά σε σχέση με την πρώτη, παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια της πρώτης ομάδας, είχαν το ίδιο σωματικό λίπος με τα ποντίκια που ακολούθησαν μια ισορροπημένη διατροφή με πλήρη λιπαρά.

Διαβάστε Επίσης  To τζίντζερ ο καλύτερος σύμμαχός σας στο αδυνάτισμα!

 

Οι αιτίες που συμβαίνει αυτό, μπορούν να γίνουν κατανοητές:

Πρώτον λιγότερα λιπαρά σημαίνει περισσότερα σάκχαρα που είναι σε περίσσεια και κάνουν κακό στον μεταβολισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη.
Δεύτερον, η κατανάλωση λιγότερων λιπαρών αυξάνει το αίσθημα της πείνας, διότι με την απουσία λιπαρών δεν επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού.

Τέλος, όταν τα σάκχαρα είναι σε περίσσεια, αυτά μετατρέπονται σε σωματικό λίπος ακόμα και αν καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες σε σχέση με μια διατροφή πιο ισορροπημένη.

 

Η διατροφή χαμηλών λιπαρών, εικάζεται ότι είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη φλεγμονής στον εγκέφαλο.

 

/;LKGAΗ απενοχοποίηση των κορεσμένων λιπαρών

Ενώ πάραυτα πρέπει να απομακρύνουμε τα τρανς

 

Πηγή: teatronaturale.it – www.olivenews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *