Υψηλά τριγλυκερίδια: Αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς Covid-19 – Έρευνα αποκαλύπτει

Υψηλά τριγλυκερίδια: Αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς Covid-19 – Έρευνα αποκαλύπτει

Υψηλά τριγλυκερίδια: Αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς Covid-19 – Έρευνα αποκαλύπτει

 

Ένας σημαντικός βιοδείκτης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου θα μπορούσε παράλληλα να αποτελεί και ένδειξη για τη σοβαρότητα της νόσησης με κορωνοϊό σύμφωνα με νεότερη μελέτη

Ένα χαρακτηριστικό της σύστασης του αίματος θα μπορούσε να αποκαλύψει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση με κορωνοϊό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λιπιδίων που αποτελεί βιοδείκτη κάποιας καρδιαγγειακής νόσου, συνδέονταν στενά με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Dale Nyholt, από το Κέντρο Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Queensland ένας από τους 344 υπό μελέτη αιματολογικούς δείκτες είχε ευρέως κοινές γενετικές επιρροές με τη λοίμωξη COVID-19, προκαλώντας αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσησης με κορωνοϊό.

«Τα ευρήματά μας συνάδουν με την παρατήρηση ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που πέθαναν ή νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με εκείνους που πήραν εξιτήριο ή νοσούσαν ήπια. Επιπλέον, προσφέρουν μια γενετική εξήγηση για τη μεγαλύτερη σοβαρότητα της νόσου για τα άτομα με υψηλότερα τριγλυκερίδια. Η χρήση λιπομειωτικών φαρμάκων, όπως οι στατίνες και οι φιμπράτες, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική κατά της σοβαρής νόσησης» συμπληρώνει.

Διαβάστε Επίσης  Πώς θα διατηρήσετε την αισιοδοξία σας

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από μελέτες συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος (GWAS), για να αναζητήσει κοινές γενετικές επιρροές μεταξύ της σοβαρής νόσησης με COVID-19 και των ουσιών του αίματος σε επίπεδο γονιδιώματος, γονιδίων και διαφορών στο DNA.

Οι μελέτες αυτές επιτρέπουν τον έλεγχο του γονιδιώματος πολλών χιλιάδων ανθρώπων για την αναζήτηση συσχετίσεων μεταξύ εκατομμυρίων γενετικών παραλλαγών και διαφόρων ασθενειών, με στόχο τον εντοπισμό γενετικών παραγόντων που διέπουν τις παθήσεις.

«Από αυτούς τους 71 δείκτες που προέκυψαν από τη γενετική ανάλυση, εντοπίσαμε έξι που έδειξαν ενδείξεις κοινής επιρροής με τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και στα τρία επίπεδα, αλλά μεταξύ αυτών μόνο τα τριγλυκερίδια έδειξαν αιτιώδη συνάφεια» επισημαίνει ο υποψήφιος διδάκτορας δρ. Hamzeh Mesrian Tanha.

Διαβάστε Επίσης  Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ένα μήλο την ημέρα

Ο κ. Tanha δήλωσε ότι μια πρόσφατη μελέτη για ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο και έλαβαν θεραπεία με στατίνες, διαπίστωσε και λιγότερους θανάτους, σε σύγκριση με μια ομάδα ασθενών που δεν έλαβαν αυτή τη θεραπεία.

«Ωστόσο, οι αναδρομικές μελέτες έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την προστατευτική επίδραση της προηγούμενης χρήσης στατινών. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από την παρουσία άλλων ιατρικών καταστάσεων για όσους λαμβάνουν στατίνες» διευκρινίζει.

Συνολικά ωστόσο, μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, μειώνεται αντίστοιχα και ο κίνδυνος για τη σοβαρή νόσηση με κορωνοϊό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *