Μήπως κακομαθαίνω το παιδί μου; Πόσα δώρα πρέπει να κάνουμε στα παιδιά τα Χριστούγεννα;

Μήπως κακομαθαίνω το παιδί μου; Πόσα δώρα πρέπει να κάνουμε στα παιδιά τα Χριστούγεννα;

Μήπως κακομαθαίνω το παιδί μου; Πόσα δώρα πρέπει να κάνουμε στα παιδιά τα Χριστούγεννα;

 

Οι µέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η κατεξοχήν περίοδος όπου όλοι µας συνηθίζουµε να κατακλύζουµε µε δώρα τα µικρά παιδιά, ιδιαίτερα τα δικά µας.
Μήπως όµως το παρακάνουµε;

Η διάχυτη γιορτινή ατµόσφαιρα, η χαρά και η προσµονή για τα δώρα τα οποία θα δώσουµε και θα πάρουµε, η επιθυµία να κάνουµε τους δικούς µας ανθρώπους ευτυχισµένους, ο Αϊ-Βασίλης, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δημιουργούν µια ζεστή ατμόσφαιρα που διαφοροποιείται κατά πολύ από την καθημερινότητά µας. Μέσα σε αυτό το εορταστικό κλίµα, εµείς οι γονείς συνήθως αγωνιούµε για το πώς θα ανταποκριθούµε µε τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις των παιδιών µας, αλλά και πώς θα εκδηλώσουµε την αγάπη µας µε το σωστό δώρο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί, όταν τα δώρα γίνονται υποκατάστατα και όχι απλά σύμβολα αγάπης, τότε τα παιδιά συνδέουν το πόσο αγαπιούνται με τον αριθμό των δώρων που δέχονται.

Όσα χρήματα κι αν ξοδέψουν οι γονείς, οι νονοί και οι παππούδες, τα παιδιά μόλις ανοίξουν το ένα δώρο θα ψάχνουν για το επόμενο, παγιδευμένα σε έναν φαύλο κύκλο ανικανοποίητου που δεν τελειώνει ποτέ γιατί ό,τι κι αν πάρουν από κάτι που δεν χρειάζονται δεν νιώθουν να είναι αρκετό.

Στην πραγματικότητα, το δώρο που κάθε παιδί επιθυμεί είναι να νιώσει ότι είναι άξιο να αγαπιέται κάθε στιγμή, ότι ανήκει σε μια οικογένεια που το αγκαλιάζει, το υπολογίζει, το υποστηρίζει και τιμά τη μοναδικότητά του. Τα πολύτιμα αυτά συναισθήματα γεννιούνται και στεριώνουν, όταν παιδιά και γονείς μοιράζονται το γιορτινό χρόνο τους μέσα από κοινές δραστηριότητες που θρέφουν τη δημιουργικότητα, την ευγνωμοσύνη, την προσφορά και την ευχαρίστηση της σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους.

Διαβάστε Επίσης  Τι να κάνετε αν μυρίζουν τα πόδια του παιδιού σας;

Εμείς σας προτείνουμε τρόπους για να κάνετε τις γιορτές αυτές πιο απλές και ουσιαστικές

-Πάρτε την απόφαση να απομακρυνθείτε συνειδητά από τις καταναλωτικές υπερβολές και ενημερώστε για την απόφασή σας αυτή το ευρύτερο οικογενειακό, φιλικό και συγγενικό περιβάλλον.
-Στη θέση των παλιών συνηθειών σας προγραμματίστε κοινές δραστηριότητες με τα παιδιά: ζωγραφίστε μαζί τους στολίδια για το δέντρο, φτιάξτε χειροποίητες κάρτες αφήστε τα παιδιά να στολίσουν το δωμάτιό τους για τα Χριστούγεννα όπως θέλουν, πάτε μαζί τους μια χαλαρή βόλτα με τα πόδια για να θαυμάσετε τους γιορτινούς στολισμούς, πείτε μαζί τα κάλαντα στον παππού και τη γιαγιά, παίξτε χριστουγεννιάτικη μουσική και τραγουδήστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια παρέα, διασκεδάστε με ένα επιτραπέζιο για όλη την οικογένεια μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το «μαζί» αυτών των στιγμών είναι το μαγικό συστατικό που θα τις κάνει αξέχαστες.

-Χαρίστε µόνο ένα δώρο κάθε φορά. Ο πειρασµός είναι µεγάλος, όµως προσπαθήστε να αντισταθείτε. Κάνοντας από ένα µόνο δώρο σε κάθε παιδί δεν περιορίζετε απλώς τα έξοδα, αλλά δίνετε περισσότερη αξία στο δώρο που προσφέρετε.

-Δεν χρειάζεται την Πρωτοχρονιά να κάνετε δεύτερο δώρο ως γονείς. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί περιµένει µόνο αυτό του Αϊ-Βασίλη ως επιβράβευση για τη χρονιά που πέρασε. Κρεµάστε στο τζάκι ή σε µια γωνιά του σπιτιού τη χριστουγεννιάτικη κάλτσα µε το όνοµα του παιδιού σας, την οποία µπορείτε να τη γεµίσετε µε λιχουδιές χωρίς µεγάλο κόστος. Το παιδί θα ενθουσιαστεί µόνο και µόνο µε την ιδέα ότι ο Αϊ-Βασίλης πέρασε από το σπίτι σας για να του αφήσει δωράκι.

-Δείξτε με δράσεις στο παιδί σας την αληθινή σημασία του δώρου. Αυτά τα Χριστούγεννα παρακινήστε το παιδί σας να κάνει πράγµατα για τους άλλους, να προσφέρει δώρα, να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του σε κάτι που αξίζει πραγματικά τον κόπο. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκεφτεί σε ποιους θα ήθελε να κάνει κάποιο δώρο. Προτείνετέ του να προσπαθήσει να φτιάξει κάτι µόνο του, δίνοντας έµφαση στο συναισθηματικό κοµµάτι του δώρου. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί με διάφορα υλικά χειροποίητες ευχετήριες κάρτες για τον παππού και τη γιαγιά. Πείτε στο παιδί σας να διαλέξει κάποιο δώρο που πλέον δεν παίζει αρκετά με αυτό και να το δωρίσει σε ένα παιδικό ίδρυμα, το οποίο θα έχετε διαλέξει .Έτσι το παιδί σας θα αντιληφθεί ότι τα δώρα που γίνονται µε αγάπη προξενούν µεγάλη χαρά, ιδίως σε εκείνον που τα προσφέρει αλλά και ηθική ικανοποίηση σε αυτόν που τα δωρίζει.

Διαβάστε Επίσης  Παχύσαρκα 2 εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα - Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας

-Δώστε έμφαση στις υπόλοιπες οικογενειακές παραδόσεις, εκτός από τα δώρα, π.χ. διηγηθείτε του χριστουγεννιάτικες ιστορίες, στολίστε µαζί το σπίτι, ετοιµάστε ένα ξεχωριστό δείπνο. Με το χρόνο θα µάθει ότι το να παίρνει δώρα είναι µόνο ένα µέρος της γιορτής, και µάλιστα όχι το πιο σηµαντικό. Εξάλλου, τα παιδιά δεν χρειάζονται τίποτα άλλο από το να γιορτάσουν µαζί με εσάς και µε όλη την οικογένεια αυτές τις ξεχωριστές µέρες. Η ατµόσφαιρα της οικογενειακής ζεστασιάς και αγάπης είναι αυτή που µαγεύει περισσότερο.

Είναι σημαντικό οι γονείς να αντιληφθούμε ότι κανένα δώρο, όσο ακριβό και αν είναι, δεν µπορεί να αναπληρώσει και να υποκαταστήσει το ρόλο του γονέα. Το σωστό δώρο είναι αυτό που ελέγχεται από το γονέα και λειτουργεί συµπληρωµατικά στην αγάπη, στη στοργή και στην αγκαλιά.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *