Βότανα που προλαμβάνουν γρίπη, βήχα, κρυολογήματα, ιούς και βακτήρια

Βότανα που προλαμβάνουν γρίπη, βήχα, κρυολογήματα, ιούς και βακτήριαΒότανα που προλαμβάνουν γρίπη, βήχα, κρυολογήματα, ιούς και βακτήρια
Γράφει ο Νικόλαος Βρούσγος Φυσικοπαθητικός-Γεροντολόγος – Πρόεδρος του ΠΑΣΥΦΥ (Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοπαθητικών)

ΒΟΤΑΝΑ

Εχινάκεια.

Ως βασική ουσία της εχινάτσια θεωρείται η εχινακίνη, ένα γλυκοσίδιο που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος. Αντιιικό, Αντιβακτηριακό, Διεγερτικό του Ανοσοποιητικού Συστήματος.

 

Θυμάρι.
Το θυμάρι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες γιατί περιέχει αιθέρια έλαια όπως ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) και ουρσολικό οξύ (ursolic acid). Αυτά τα αιθέρια έλαια έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της βρογχίτιδας, στους ερεθισμούς του λαιμού, στο βήχα, στη λαρυγγίτιδας, το άσθμα, στις φλεγμονές του στόματος και στις λοιμώξεις του αναπνευστικού γενικά.

 

Ζαμπούκος.
Η κυριότερη και γνωστή ιδιότητα του σαμπούκου είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Έχει μελετηθεί πολλές φορές για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιιικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, καθιστώντας το ως το κατεξοχήν βότανο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την αντιμετώπιση κρυολογήματος και ίωσης.

Συνοπτικά φαίνεται πως η χρήση του βοηθά στη καταπολέμηση μολύνσεων καταπολέμηση βήχα, κρυολογήματος και γρίπης αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας ταχύτερη ανάρρωση από ιώσεις και μικροβιακές μολύνσεις, μείωση της κατακράτησης υγρών και οιδημάτων.

 

Βήχιο.
Το βήχιο έχει σπουδαία αντιμικροβιακή δράση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως αποχρεμπτικό. Το όνομά του μας προϊδεάζει για την αντιβηχική του ιδιότητα, ενώ χρησιμοποιείται και σαν μαλακτικό για τον πονόλαιμο.

Είναι πολύ αποτελεσματικό για τους ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες, όπως η λαρυγγίτιδα, η βρογχίτιδα, ο πονόλαιμος και το άσθμα, καθώς και από παθήσεις του αναπνευστικού, όπως και η χρόνια μορφή εμφυσήματος.

 

Αχιλλέα.
Είναι ένα αρωματικό, πικρό, τονωτικό, χωνευτικό φυτό, το οποίο καθαρίζει το αίμα. Έχει σπασμολυτικές, στυπτικές, ηρεμιστικές, αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιαιμορραγικές, αντιφλογιστικές, επουλωτικές, παυσίπονες ιδιότητες.

Διαβάστε Επίσης  Έμφραγμα: Το πολύτιμο βοτάνι που επουλώνει την καρδιά και δυναμώνει την άμυνα

Η Αχιλλέα καθαρίζει το αίμα, διαστέλλει τα αγγεία του αίματος, είναι υποτασικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, αυξάνει την εφίδρωση, την διούρηση, την έκκριση της χολής, και βοηθάει στην δυσπεψία. Είναι αντιοξειδωτική και απομακρύνει τυχόν τοξίνες από τον οργανισμό.

 

Τζίντζερ.
Μειώνει τη διάρροια και την δυσκοιλιότητα, εξαλείφει τα επιβλαβή βακτήρια και μικροοργανισμούς όπως η E. Coli, η οποία προκαλεί διάρροια στα παιδιά και γαστρεντερίτιδα. Λόγω της αντιβακτηριακής του δύναμης, εξαλείφει τα βακτήρια Helicobacter Pylori τα οποία εκκρίνουν αμμωνία.

Είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της ναυτίας, πρόκειται για την καλύτερη θεραπεία ενάντια στη ναυτία, από οποιονδήποτε λόγο και αν προέρχεται. Βοηθάει στην πρόληψη των εντερικών προβλημάτων, λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης προλαμβάνει τις αλλαγές στην εντερική χλωρίδα.

 

Φύλλα ελιάς.
Επιταχύνει την ίαση σε κοινό κρυολόγημα, γρίπη και πνευμονία. Έχει διουρητική δράση. Διευκολύνει την πέψη. Μειώνει τους σπασμούς των εντέρων.
Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση σε ωτίτιδες, λοιμώξεις του ουροποιητικού και μεταχειρουργικές λοιμώξεις. Βοηθά σε χρόνια νοσήματα, όπως αρθρίτιδα και ψωρίαση.

Δίνει ενέργεια και χορηγείται στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση περισσότερων από 100 λοιμωδών ασθενειών!

 

Σκόρδο.
Ευεργετικό στις περιπτώσεις γρίπης, κρυολογήματος, ωτίτιδας, καταρροής και γενικά στις μολύνσεις του αναπνευστικού όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα. Κατά της φυματίωσης και του κοκίτη.

Έχει αντιβιοτική δράση για το γαστρεντερικό σύστημα, δρώντας ενάντια σε ιούς, βακτήρια και παράσιτα του πεπτικού συστήματος όπως του οξύουρου. Καθαρίζει και αποτοξινώνει το αίμα. Καθαρίζει τους πνεύμονες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Κρεμμύδι.
Αρκετοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες στα κρεμμύδια, τα καθιστούν χρήσιμα για τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την αλλεργική φλεγμονώδη αντίδραση του άσθματος και στην αναπνευστική συμφόρηση που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα.

Διαβάστε Επίσης  Το αρωματικό βότανο που μειώνει τη χοληστερόλη, διώχνει το άγχος και ρυθμίζει την πίεση

 

Ρίγανη.
Βοηθάει στην βρογχίτιδα, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο Origanum vulgare ήταν αποτελεσματικό έναντι 41 στελεχών του παθογόνου που προκαλεί λιστέρια μέσω της διατροφής (Listeria monocytogenes).

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο της Ιμαλαϊκής ρίγανης έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορεί να προστατεύσουν από το πολύ επικίνδυνο βακτήριο του σταφυλόκοκκου (MRSA) που είναι σύνηθες αίτιο στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

 

Μαστίχα Χίου.
Έχει επιβεβαιωμένες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Για γαστρεντερικά προβλήματα, έλκος του στομάχου εκθειάζει τη δράση της μαστίχας έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και την αναδεικνύει ως θεραπεία για το έλκος (δωδεκαδακτυλικό αλλά και γαστρικό), ακόμα και σε μικρές ποσότητες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Σαφράν-Κρόκος.
Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να θεραπεύσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα Ο κρόκος έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση επιβλαβών ελευθέρων ριζών. Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

 

Ασήμι.
Φυσικό αντί-βιοτικό, αντί-μικροβιακό και αντί-μυκητιακό, αντί-ιικο. Η «σύγχρονη έρευνα δηλώνει πως μπορεί τελικά να αποκαταστήσει το ασήμι στην παλαιότερα αποδεκτή θέση του ως πιθανώς το πιο ευπροσάρμοστο και αποτελεσματικό φυσικό παράγοντα ενάντια στα βακτηρίδια, τους μύκητες και, πρόσφατα τους υπάρχοντες ιούς.

Θεραπεύει το ΥΠΕΡβακτήριο MRSA, καταστρέφει την candida, καταπολεμά την γρίπη κλπ. αποτελεσματικό φαρμακευτικός παράγοντας για την θανάτωση επιβλαβών βακτηριδιακών λοιμώξεων, απειλητικούς για τη ζωή ιούς γρίπης και συστηματικές Μυκητιασικές μολύνσεις.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *