Πόσο θα πληρώσουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο

Αισθητά χαμηλότερες έως και 37% είναι οι νέες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, σε σχέση με αυτές του Οκτωβρίου, και σε συνδυασμό με τις κλιμακωτές επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και πριμοδοτούν την εξοικονόμηση της ενέργειας θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.Πόσο θα πληρώσουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, σχεδόν κατά 40% από τις αρχές του μήνα οδήγησε σε φθηνότερες χονδρικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, κάτι που περνάει στον καταναλωτή. Ενώ η επιδότηση που θα δώσει το Δημόσιο στην ενέργεια για τον επόμενο μήνα, μαζί με τις εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν οι πάροχοι τα τιμολόγια, θα κρίνει τελικά το τελικό κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αντίστοιχα, μειωμένες αναμένεται να είναι και οι κλιμακωτές κρατικές επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οι οποίες σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία θα συνεχίσουν να απορροφούν πάνω από το 80% των αυξήσεων και δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα καλυφθούν στο σύνολο τους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μάλιστα, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης έχουν τα υπερκέρδη των παραγωγών και τα οποία έχουν ήδη φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο. Υπενθυμίζεται πως η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ανήλθε στα 1,1 δισ. ευρώ για τον Οκτώβριο με γενναία συμμετοχή και του κρατικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα οι τιμές των παρόχων για τον Νοέμβριο είναι:

ΔΕΗ: 0,397 ευρώ η κιλοβατώρα για έως 500 κιλοβατώρες και 0,409 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Στο νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος είναι 0,356 ευρώ, ενώ το ο πάγιο παραμένει 3,5 ευρώ. Φθηνότερη κατά 33,30% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.

Protergia: 0,395 ευρώ η κιλοβατώρα με το πάγιο να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ. Φθηνότερη κατά 31,5% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.

Διαβάστε Επίσης  Στις 04 Μαρτίου εορτάζει ο Άγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης

Elpedison: Από 0,38 ευρώ έως 0,4134 ευρώ η κιλοβατώρα, ανάλογα με το πρόγραμμα του καταναλωτή. Η τιμή διαμορφώνεται στα 0,37 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το νυχτερινό ρεύμα. Φθηνότερη κατά 35,6% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.

ΗΡΩΝ: 0,439 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η τελική τιμή διαμορφώνεται σε 0,3512 ευρώ/KWh με την έκπτωση συνέπειας 20%. Φθηνότερη κατά 37,10% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
Watt + Volt: 0,406 ευρώ η κιλοβατώρα. Φθηνότερη κατά 31% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
Ελίν: 0,39 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο είναι 4,9 ευρώ. Φθηνότερη κατά 35% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
Volterra: 0,428 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο είναι 4,5 ευρώ.
NRG: από 37,5 έως 41,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με το πάγιο στα 5 ευρώ τον μήνα, αν και επιδέχεται έκπτωση κατά περίπτωση.
Φυσικό Αέριο Ελλάδος: από 35 έως 36,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με 5 ευρώ το μηνιαίο πάγιο.
Zenith: 38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.Το μηνιαίο πάγιο είναι μειούμενο έως 2,50 ευρώ.

Σημειώνεται πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για τον Οκτώβριο το Σάββατο 22/10 είναι 214,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σχεδόν στο μισό από τον μέσο όρο της αξίας που είχε τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο στα 416,87 ευρώ και 436,53 ευρώ, αντίστοιχα. Μια αποκλιμάκωση που αποδίδεται στην αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα αλλά και στις μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου.

 

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Οκτώβριο

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον Οκτώβριο περιλάμβανε τρία διαφορετικά κλιμάκια ανάλογα με την κατανάλωση και αντίστοιχα τρεις διαφορετικές επιδοτήσεις, μοντέλο που αναμένεται να υιοθετηθεί και για τον Νοέμβριο, με διαφορετικές τιμές.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Διαβάστε Επίσης  Θεσσαλονίκη: «Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά» – Συγκέντρωση Ρομά έξω από τα δικαστήρια για τον 16χρονο

Πρώτη κλίμακα
Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Τον Οκτώβριο ο μηχανισμός καλύπτει το 90% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

 

Δεύτερη κλίμακα
Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.

Σε αυτή την περίπτωση απορροφάται το 80% της αύξησης και τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 386 ευρώ την μεγαβατώρα.

 

Τρίτη κλίμακα
Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι’ αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Στο σύνολο των καταναλωτών, αν μειώσει ένα νοικοκυριό 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο υπάρχει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Μπόνους εξοικονόμησης στις επιχειρήσεις

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.
Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *