Γιατροσόφια: Με τη «σφραγίδα» της επιστήμης

Γιατροσόφια: Με τη «σφραγίδα» της επιστήμης

Γιατροσόφια: Με τη «σφραγίδα» της επιστήμης

Την επόμενη φορά που οι αϋπνίες, ο βήχας ή οι πόνοι της περιόδου σάς επισκεφτούν, αναζητήστε τη λύση στα γιατροσόφια που προτείνουν οι επιστήμονες – και όχι μόνο η γιαγιά σας!

ΒΟΤΑΝΑ

Ρόφημα λυγαριάς για τους πόνους της περιόδου, μαστίχα για το έλκος, μέντα για το ευερέθιστο έντερο…

Πρόκειται για παραδοσιακά γιατροσόφια, τα οποία όμως έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Επιστημονικές μελέτες πολλές από τις οποίες είναι ελληνικές- τεκμηριώνουν την ιαματική τους δράση και αποκαλύπτουν το θεραπευτικό τους πλούτο. Διαβάστε, λοιπόν, ποια είναι τα γιατροσόφια με τη «σφραγίδα» της επιστήμης.

 

Λυγαριά
Το γυναικείο βοτάνι

Η λυγαριά δρα στο ενδοκρινικό σύστημα ενισχύοντας τη δράση της ορμόνης προγεστερόνης. Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι περιορίζει σημαντικά τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, ιδιαίτερα τον πόνο και το πρήξιμο του στήθους, αλλά και τον πονοκέφαλο, την κούραση, την όρεξη για γλυκά και την ανησυχία.

 

Γιατροσόφια: Καρότο για χοληστερίνη, ιγμορίτιδα, άφθες, άγχος και την φαγούρα του δέρματος

 

Οδηγίες χρήσης

Η λυγαριά θεωρείται πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνεται σε μορφή βάμματος ή κάψουλας. Ρίχνετε 8-10 σταγόνες βάμμα λυγαριάς σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και το πίνετε 2 φορές την ημέρα πριν από το φαγητό.

Είναι προτιμότερο να το καταναλώνετε για 1-2 εβδομάδες πριν από την περίοδο και για χρονικό διάστημα περίπου 2-3 μηνών. Δεν ενδείκνυται όμως όταν παίρνετε αντισυλληπτικά. Στις σπάνιες παρενέργειές της ανήκουν ο πόνος στην κοιλιά, η φαγούρα και η ξηροστομία.

 

Θεραπευτικό ρόφημα με αντιφλεγμονώδη δράση

 

Εξαιρετικό είναι επίσης και το μάκα για τα ορμονικά θέματα, επίσης αποδεδειγμένα: Maca (μάκα): Ορμονική ισορροπία – Ευεξία του αναπαραγωγικού συστήματος!
Και φυσικά υπάρχουν και αρκετά ακόμη: Βότανα για τα γυναικολογικά και την εμμηνόπαυση.

 

Υπερικό (Βαλσαμόχορτο)
Για τη διάθεση

Το υπερικό ή βαλσαμόχορτο (Ηypericum perforatum) -που αναφέρεται σε κείμενα του Γαληνού για την καταπολέμηση της θλίψης– διατίθεται στο εμπόριο ως ήπιο αντικαταθλιπτικό.

Το 1996 δημοσιεύτηκε στo επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» μια μετα-ανάλυση 23 παλαιότερων κλινικών μελετών για το υπερικό, που έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ήπιας και της μέτριας κατάθλιψης. Μάλιστα, σε 8 από τις 23 μελέτες διαπιστώθηκε ότι το υπερικό είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά όταν αυτά χορηγούνται σε μικρές δόσεις.

 

Οδηγίες χρήσης

Σε 1 ποτήρι βραστό νερό, ρίξτε 1 κουταλάκι αποξηραμένα άνθη υπερικού και αφήστε το σκεπασμένο για 10΄.

Πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα μεταξύ των γευμάτων για 2 εβδομάδες.

Είναι αποτελεσματικό και σε μορφή βάμματος.

Είναι ασφαλές βότανο, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με αντισυλληπτικά ή αντικαταθλιπτικά.

Σε υπερδοσο­λογία μπορεί να προκληθεί φωτοευαισθησία.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *