Χημικό πήλινγκ: Τα σημεία εφαρμογής, η διαδικασία, η ανάρρωση & οι πιθανές παρενέργειες

Χημικό πήλινγκ: Τα σημεία εφαρμογής, η διαδικασία, η ανάρρωση & οι πιθανές παρενέργειεςΤο χημικό πίλινγκ μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, τα χέρια και το λαιμό. Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της εμφάνισης ή της αίσθησης του δέρματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, χημικά διαλύματα θα εφαρμοστούν στην περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία, γεγονός που προκαλεί απολέπιση του δέρματος. Μόλις συμβεί αυτό, αποκαλύπτεται η νέα επιδερμίδα.Χημικό πήλινγκ: Τα σημεία εφαρμογής, η διαδικασία, η ανάρρωση & οι πιθανές παρενέργειες

Η καλύτερη χρονική περίοδος που μπορείτε να κάνετε πίλινγκ είναι από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πιθανά να πρέπει να προβείτε σε χημικό πίλινγκ καθώς μπορεί να πρέπει να αντιμετωπιστούν διάφορα αισθητικά προβλήματα όπως:

Βαθύς καθαρισμός και απομάκρυνση νεκρών κυττάρων
Θαμπό – κουρασμένο δέρμα
Ρύθμιση λιπαρότητας
Ενεργός ακμή & ατροφικές ουλές ακμής
Διατεταμένοι πόροι δέρματος
Ρυτίδες και λεπτές γραμμές
Βλάβη από τον ήλιο
Χρωστικές κηλίδες
Μέλασμα -πανάδες
Ανομοιόμορφος τόνος δέρματος ή ερυθρότητα

 

Οι 3 τύποι του χημικού πίλινγκ

Επιφανειακό: Στη μέθοδο αυτή η δερματολόγος χρησιμοποιεί ήπια οξέα όπως τα άλφα υδροξύ-οξέα φρούτων (ΑΗΑ) που διεισδύουν μόνο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Μέσου βάθους: Στη συγκεκριμένη διαδικασία χρησιμοποιείται τριχλωροξικό ή γλυκολικό οξύ για να φτάσει στο μεσαίο και εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας προκειμένου να επιτευχθεί η αφαίρεση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος.

Φυσικό Peeling με ελαιόλαδο και ζάχαρη

Βαθύ: Η δερματολόγος χρησιμοποιεί φαινόλη ή τριχλωροξικό οξύ που διεισδύει στο μεσαίο στρώμα του δέρματος προκειμένου να απομακρυνθούν τα κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος.

Πώς πραγματοποιείται το χημικό πίλινγκ

Το χημικό πίλινγκ γίνεται συνήθως σε μια πολύ έμπειρη δερματολόγο. Πριν από τη διαδικασία, θα πιάσουν πίσω τα μαλλιά σας ώστε να μην πέφτουν στο πρόσωπό σας. Η επιδερμίδα του προσώπου σας θα καθαριστεί και μπορεί να σας δώσουν να φορέσετε προστατευτικά γυαλιά.

Η αισθητικός μπορεί να «μουδιάσει» την περιοχή με ένα τοπικό αναισθητικό, ειδικά εάν προβείτε σε ένα βαθύ πίλινγκ.

Επιφανειακό: Κατά τη διαδικασία πραγματοποίησής του ένα βαμβάκι, γάζα ή ειδική βούρτσα θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος όπως το σαλικυλικό οξύ στην περιοχή που πραγματοποιείται το πίλινγκ. Το δέρμα στο πρόσωπό σας θα αρχίσει να λευκαίνει και μπορεί να νιώσετε ελαφρύ τσούξιμο. Μόλις ολοκληρωθεί, το χημικό διάλυμα θα αφαιρεθεί και τη θέση του θα πάρει ένα εξουδετερωτικό διάλυμα.

Μέσου βάθους: Κατά τη διάρκεια ενός μεσαίου χημικού πίλινγκ, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια γάζα, ένα ειδικό σφουγγάρι ή ένα απλικατέρ με βαμβακερή άκρη για να εφαρμόσει το χημικό διάλυμα στο πρόσωπό σας. Αυτό μπορεί να περιέχει γλυκολικό ή τριχλωροξικό οξύ. Επίσης, ένα μπλε χρώμα μπορεί να προστεθεί στο τριχλωροξικό οξύ. Το δέρμα θα αρχίσει να λευκαίνει και ο γιατρός σας θα εφαρμόσει, στη συνέχεια, μια δροσερή κομπρέσα στο δέρμα. Μπορεί να νιώσετε τσούξιμο ή κάψιμο για έως και 20 λεπτά. Δεν απαιτείται εξουδετερωτικό διάλυμα, αν και μπορεί να σας δώσουν έναν ανεμιστήρα χειρός για να δροσίσετε το δέρμα σας και να ανακουφιστείτε. Ίσως παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας για κάποιες ημέρες έχει μια ελαφρά απόχρωση μπλε η οποία θα υποχωρήσει εντός ολίγων ημερών.

Μάσκα μαλλιών με λάδι

Βαθύ: Κατά τη διάρκειά του θα έχει προηγηθεί τοπική νάρκωση Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα απλικατέρ με βαμβάκι για να εφαρμόσει φαινόλη στο δέρμα σας. Αυτό θα κάνει το δέρμα σας λευκό ή γκρι. Η διαδικασία θα γίνει σε επισκέψεις των 15 λεπτών, για να περιοριστεί η έκθεση του δέρματος στο οξύ.

Χημικό πήλινγκ: Τα σημεία εφαρμογής, η διαδικασία, η ανάρρωση & οι πιθανές παρενέργειεςΚάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η διαδικασία;

Η συχνότητα έχει να κάνει με το είδος του πίλινγκ που επιλέξατε. Το επιφανειακό μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 3-6 συνεδρίες με μια απόσταση 15- 20 ημερών. Το μέτριο μπορεί να επαναληφθεί εντός 2 μηνών και το βαθύ πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο.

Ο χρόνος ανάρρωσης

Η ανάρρωση της επιδερμίδας ποικίλλει ανάλογα με το χημικό πίλινγκ που επιλέξατε.

Επιφανειακό: Ο χρόνος ανάρρωσης είναι περίπου τέσσερις έως επτά ημέρες. Το δέρμα σας μπορεί προσωρινά να είναι πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο.

Μέσου βάθους: Το δέρμα σας θα ανακάμψει σε πέντε έως επτά ημέρες και μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα που επιμένει για μήνες. Το δέρμα σας αρχικά θα πρηστεί και στη συνέχεια θα σχηματίσει κρούστες και καφέ κηλίδες πριν αποκαλυφθεί το νέο δέρμα.

Μάσκα προσώπου για σύσφιξη και αναζωογόνηση

Βαθύ: Το βαθύ πίλινγκ θα προκαλέσει σοβαρό πρήξιμο και ερυθρότητα, με αίσθημα καύσου. Είναι, επίσης, συνηθισμένο το πρήξιμο των βλεφάρων. Θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτυχθεί το νέο δέρμα, αν και οι λευκές κηλίδες ή κύστες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες. Τέλος, η ερυθρότητα θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για το πόσο συχνά θα πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας καθώς και το πότε πρέπει να το ενυδατώνετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγοκύστες για 20 λεπτά κάθε φορά, ή έναν δροσερό ανεμιστήρα, για να ανακουφίσετε.

Χρήσιμα tips

Μια εβδομάδα προ του πίλινγκ

Μια εβδομάδα πριν το πίλινγκ απαγορεύεται κάθε μορφής αποτρίχωση.
Δεν συνιστάται η βαφή μαλλιών.
Απαγορεύονται όλες οι απολεπιστικές μέθοδοι και η τοπική θεραπεία ακμής.
Μετά το πίλινγκ

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες.
Εφαρμόζετε κάθε 2 ώρες αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας ακόμη και αν είστε μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης.
Για μια εβδομάδα το πρωί και το βράδυ πρέπει να εφαρμόζετε αναπλαστική και επουλωτική κρέμα.
Δεν συνιστάται το ζεστό νερό και ο καθαρισμός της επιδερμίδας πραγματοποιείται μόνο με ήπια καθαριστικά που θα σας συστήσει η δερματολόγος.
Μην μπείτε στον πειρασμό να τραβήξετε το δέρμα που ξεφλουδίζει.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι πιθανές παρενέργειες ενός χημικού πίλινγκ
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι προσωρινές, και περιλαμβάνουν ερυθρότητα, ξηρότητα, τσούξιμο ή κάψιμο και ελαφρύ πρήξιμο.

Το χημικό ξεφλούδισμα μπορεί, ωστόσο, να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους και επικίνδυνες παρενέργειες που μπορεί να είναι μόνιμες.

Συγκεκριμένα:

Σκουρόχρωση ή λεύκανση του χρώματος του δέρματος: Μπορεί να συμβεί σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Ουλές: Μπορεί να είναι μόνιμες.

Λοιμώξεις: Τα άτομα με απλό έρπητα μπορεί να εμφανίσουν εξάρσεις μετά από την εφαρμογή του χημικού πίλινγκ. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Καρδιακή, ηπατική ή νεφρική βλάβη: Η φαινόλη που χρησιμοποιείται στο βαθύ πίλινγκ μπορεί να βλάψει τον καρδιακό μυ, τα νεφρά και το ήπαρ και να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.Χημικό πήλινγκ: Τα σημεία εφαρμογής, η διαδικασία, η ανάρρωση & οι πιθανές παρενέργειες

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *