Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Θα νιώσετε αμέσως καλύτερα όταν μειώνετε τα τρόφιμα που ενισχύουν τη φλεγμονή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Θα νιώσετε αμέσως καλύτερα όταν μειώνετε τα τρόφιμα που ενισχύουν τη φλεγμονήΑντιφλεγμονώδης διατροφή: Θα νιώσετε αμέσως καλύτερα όταν μειώνετε τα τρόφιμα που ενισχύουν τη φλεγμονή
Γράφει ο φυσιοδίφης Αρης Πέτρου Παπαδάκης,

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φλεγμονή είναι η αμυντική αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να καταπολεμηθούν τραυματισμοί και λοιμώξεις. Η προσωρινή φλεγμονή είναι σημαντική για το σώμα μας καθώς ενεργοποιείται ένα πλήθος μηχανισμών που σκοπό έχουν να μας γιατρέψουν.

Δυστυχώς, στον σημερινό κόσμο, οι φλεγμονές έχουν γίνει χρόνιες λόγω των τροφίμων που καταναλώνουμε. Αποτέλεσμα είναι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος που δεν λένε να μας αφήσουν.

Δεν είναι μόνο η διατροφή που ευθύνεται: Αιτίες φλεγμονών-Ανοσοποιητικό-πεπτικό & φλεγμονώδης απόκριση

Η πρόληψη της φλεγμονής στο σώμα μας μπορεί να είναι απλή όταν ακολουθούμε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα. Υπάρχουν τροφές που προάγουν τις φλεγμονές και η περικοπή τους θα βελτιώσει τη γενική υγεία μας.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητικά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα ακόμη και καρκίνο, οπότε η επίγνωση των τροφίμων που προκαλούν φλεγμονή είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή τρόπο ζωής.

Η λευκή ζάχαρη, τα τηγανητά και το αλκοόλ είναι προφανείς ένοχοι, όπως και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γλουτένη και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή.

Τα φρούτα, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά καταπολεμούν τη φλεγμονή λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής τους δράσης και τα μούρα είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οπότε πρέπει να τρώγονται όσο το δυνατόν περισσότερο!

Οι σπόροι Chia, τα αβοκάντο, το τζίντζερ ο κουρκουμάς, οι σπόροι σέλινου αλλά και το ίδιο το σέλινο, το σέλερι και το σκόρδο έχουν επίσης βρεθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή, οπότε χρησιμοποιήστε τα στη διατροφή σας όσο μπορείτε.

Είναι εκπληκτικό πόσο καλύτερα θα αρχίσετε να αισθάνεστε μόλις αρχίσετε να μειώνετε τα τρόφιμα που ενισχύουν τη φλεγμονή.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

1.Η λευκή ζάχαρη
Η λευκή ζάχαρη, που βρίσκεται σε καλούδια όπως τα γλυκά είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους φλεγμονής. Αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και είναι επίσης εξαιρετικά εθιστικό, πράγμα που σημαίνει ότι εάν αρχίσετε να τρώτε ζαχαρούχα τρόφιμα, θα τα λαχταράτε όλο και περισσότερο.

Διαβάστε Επίσης  Βιταμίνη C: Ποιες είναι οι πηγές λήψης εκτός από τα πορτοκάλια

Όλα με μέτρο είναι εντάξει, αλλά όσο λιγότερη λευκή ζάχαρη έχετε στο σύστημά σας, τόσο το καλύτερο.

 

2. Γλυκαντικά
Τα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη η σουκραλόζη, η σουκρόζη ακόμη και η φρουκτόζη δεν είναι πραγματικά καλύτερα από τη ζάχαρη. Όχι μόνο προκαλούν φλεγμονή, αλλά συνδέονται επίσης με άλλες καταστάσεις υγείας και ασθένειες.
Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο στέβια ως γλυκαντικό αν θέλω γλυκιά γεύση.
Α, και μέλι φυσικά.

 

3. Φιστίκια
Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες στα φυστίκια, αλλά τα φυστίκια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή φλεγμονή στο σώμα. Αυτό επεκτείνεται και στο φυστικοβούτυρο οπότε ίσως είναι προς το συμφέρον σας να στραφείτε σε βιολογικά αμύγδαλα τα οποία πραγματικά είναι υπερτροφή.

 

4.Αλκοόλ
Λυπάμαι που είμαι φορέας κακών ειδήσεων, αλλά το αλκοόλ προκαλεί φλεγμονή λόγω της αρνητικής του επίδρασης στη λειτουργία του ήπατος. Οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να διαταράξουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των οργάνων μας οδηγώντας σε φλεγμονή και άλλες ασθένειες.

Εάν δεν μπορείτε να το εξαλείψετε, τότε πιείτε το με μέτρο – όλοι χρειάζονται αυτό το ποτήρι κρασί μετά από μια κουραστική μέρα, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβής.

 

5. Γαλακτοκομικά
Γιαούρτι, τυρί, παγωτό, βούτυρο – όλα αυτά τα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή. Τα γαλακτοκομικά είναι ένα συνηθισμένο αλλεργιογόνο και δυστυχώς πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά. Εμείς και οι επεξεργασία μας τα κατέστησε ανθυγιεινά.

 

7. Φυτικό λάδι
Το φυτικό έλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ωμέγα 6, τα οποία μπορούν να ρίξουν την ισορροπία των λιπαρών ωμέγα-3 σε ωμέγα-6 του σώματός σας, προκαλώντας φλεγμονή. Το λάδι καρύδας είναι μια από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για μαγείρεμα
Και φυσικά το ελαιόλαδο.

 

8. Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες
Τρόφιμα όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι και οι λευκές πατάτες είναι εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες που δεν είναι καλό για το σώμα μας. Πρόκειται για τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που οδηγούν σε προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (AGE).

Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή, για να μην αναφέρουμε ότι αυτά τα τρόφιμα είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας.

Διαβάστε Επίσης  Μήλα. Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους

 

9. Κρέας
Οι ορμόνες και τα συντηρητικά που βρίσκονται στα προϊόντα κρέατος στις μέρες μας μπορεί να είναι ένοχοι για ασθένειες.

Επίσης εμείς και η επεξεργασία μας κάνουν κακό και στα ζωντανά, αλλά και σε εμάς τους ίδιους: Τα κρέατα του εμπορίου είναι επικίνδυνα για την υγεία σου

10. Τεχνητές χημικές ουσίες
Συντηρητικά, πρόσθετα και χρωματισμός τροφίμων μπορούν να βρεθούν σε επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πραγματικά κακά για το σύστημά μας.
Το σώμα μας ενεργοποιεί μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς δεν αναγνωρίζει αυτά τα πράγματα ως τροφή και δημιουργούνται φλεγμονες.

 

11. Trans λιπαρά
Τα λιπαρά trans μπορούν να βρεθούν σε γρήγορα και τηγανητά τρόφιμα, μπισκότα, ντόνατς, ακόμη και κράκερ.
Η κατανάλωση αυτών των μη καλών λιπαρών οξέων μπορεί να προκαλέσει υπερβολική φλεγμονή καθώς και πολλά άλλα θέματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

 

12. MSG
Το MSG( γλουταμινιμο νάτριο) οδηγεί σε φλεγμονή του ήπατος και αφού το συκώτι μας είναι το πιο μεταβολικό μας όργανο δημιουργεί συστηματική φλεγμονή στο υπόλοιπο σώμα μας.
Θα πρέπει να εξαλείψουμε εντελώς το MSG. Μπορεί να βρεθεί σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, φαγητό εστιατορίου, αλμυρά σνακ και πολλά άλλα.

13. Το καλαμπόκι
Το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι είναι πραγματικά σκληρό στο σύστημά μας και προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι μας Αποφύγετε τρόφιμα με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και αραβοσιτέλαιο για καλύτερα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

 

14. Τηγανισμένα τρόφιμα
Τα τελευταία χρόνια έχω γίνει πολύ ευαίσθητος στα τσιγαρισμένα τρόφιμα.
Σε σύγκριση με τα ψημένα και τηγανισμένα τρόφιμα, είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν και τρώγοντας τα αυξάνουμε την έκθεσή μας σε ελεύθερες ρίζες.
Είναι καλύτερο να αποφύγουμε εντελώς τα τηγανητά τρόφιμα.

 

15. Υψηλό νάτριο
Το σώμα μας το χρειάζεται για να λειτουργεί, αλλά πάρα πολύ νάτριο μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο σύστημα μας οδηγώντας σε ηπατική και καρδιακή νόσο, καθώς και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να εξαλείψετε όλα αυτά τα τρόφιμα εντελώς από τη διατροφή σας.

Το μέτρο είναι το κλειδί για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αλλά η αποφυγή αυτών των τροφίμων όταν μπορείτε είναι σίγουρο ότι θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *