Γιατροσόφια και χρήσεις της ντομάτας εκτός κουζίνας

Γιατροσόφια και χρήσεις της ντομάτας εκτός κουζίνας
Το εντυπωσιακό με αυτό το φυτό, το οποίο θεωρείται ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία και λόγω του λυκοπένιου που περιέχει, είναι ότι αρχικά, μέχρι τον 17ο αιώνα, χρησιμοποιείτο μόνο ως καλλωπιστικό φυτό. Γιατροσόφια και χρήσεις της ντομάτας εκτός κουζίναςΓιατροσόφια και χρήσεις της ντομάτας εκτός κουζίνας

Στην Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα επικρατούσε η αντίληψη ότι ο καρπός της ντοματιάς είναι ανθυγιεινός ειδικά για όσους πάσχουν από αρθρίτιδες. Εν τέλει αυτά τα κατακόκκινα λαχανικά προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία και ορισμένα από αυτά έχουν να κάνουν με την προστασία του δέρματος.

Οι ντομάτες περιέχουν όπως ξέρουμε το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που βοηθά στην αδρανοποίηση των ελεύθερων ριζών που οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο και μειώνει τις φλεγμονές που οφείλονται στην ακτινοβολία UV.

Μαγειρέψετε τις ντομάτες για να απελευθερώσουν το λυκοπένιο.

Για την εφίδρωση

Στις παλάμες και στα πέλματα υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση ιδρωτοποιών αδένων από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Aν τα άκρα σας έχουν την τάση να ιδρώνουν υπερβολικά από υπερένταση, άγχος κλπ., μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα με ένα απλό γιατροσόφι.

Λιώστε μια φρέσκια ντομάτα στο μπλέντερ, αναμείξτε το χυμό με ένα κουταλάκι γλυκερίνη και απλώστε το μείγμα στα χέρια και στα πόδια σας. Oι αντιιδρωτικές ιδιότητες της ντομάτας θα εξαφανίσουν το δυσάρεστο σύμπτωμα, ενώ η γλυκερίνη με τη μαλακτική και ενυδατική της δράση θα κάνει τα άκρα σας απαλά.

 

Κακοσμία
Από ιδρώτα: Πολτοποιήστε 1 φρέσκια ντομάτα και αναμείξτε τη με 1 κουταλάκι ξερά φύλλα φασκόμηλου. Τοποθετήστε ένα κατάπλασμα για 10 λεπτά στις προβληματικές περιοχές και ύστερα ξεπλύντε το καλά με νερό.

Διαβάστε Επίσης  Σκόρδο, ένα φυσικό φάρμακο

Στόματος: Η κατανάλωση δύο ή τριών ντομάτων την ημέρα, μπορεί να καταπολεμήσει την κακοσμία τού στόματος.

Για τους κάλους και τις παρανυχίδες
Tα κλειστά και μυτερά παπούτσια συχνά δημιουργούν ενοχλητικούς ή/και επώδυνους κάλους στα πόδια. Mόλις παρατηρήσετε ότι σε κάποιο σημείο αρχίζει να εμφανίζεται σκλήρυνση της επιδερμίδας ή και κάλος, πριν πέσετε για ύπνο, μπορείτε να βάλετε πάνω του ένα φετάκι ντομάτας που θα συγκρατήσετε με μια γάζα.

Aφήστε το κατάπλασμα όλη τη νύχτα. Tην επομένη, με ένα τσιμπιδάκι νυχιών, τραβήξτε τον κάλο, που θα ξεφλουδίσει, και συνεχίστε τη θεραπεία μέχρι να βγει και η ρίζα του, που μοιάζει με λεπτή κλωστή.

Η ντομάτα εκτός από τους κάλους, μαλακώνει και τις παρανυχίδες.

Για την ακμή
Ένα από τα καλύτερα φάρμακα που διαθέτει η φύση για να καταπολεμήσετε τα αντιαισθητικά σπυράκια και να καταπραΰνετε τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλεί η ακμή είναι η ντομάτα.

Οι ντομάτες είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και όξινων στοιχείων, που συμβάλουν στην καταπολέμηση δερματολογικών παθήσεων ελαφριάς μορφής. Η θεραπεία της ντομάτας είναι μάλιστα ιδανική για λιπαρά δέρματα.

Πλύνετε καλά μια ώριμη, βιολογική κατά προτίμηση ντομάτα, κόψτε τη σε λεπτές φέτες ή πολτοποιήστε την και απλώστε τη για 15΄ σε καλά καθαρισμένο πρόσωπο. Μετά, πλύντε το πρόσωπό σας με ένα φυσικό σαπούνι που έχει ουδέτερο pH και σκουπιστείτε. Επαναλάβετε μία φορά την ημέρα για μία εβδομάδα.

Η αντισηπτική δράση της ντομάτας θα βοηθήσει στον περιορισμό της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος. H μικροβιοκτόνος δράση της θα εμποδίσει την περαιτέρω επιμόλυνση των ανοιχτών πόρων, ενώ οι βιταμίνες θα επισπεύσουν την ίαση και η δροσιστική της υφή θα σας ανακουφίσει από την αίσθηση φουντώματος.

Διαβάστε Επίσης  Παιδί: Οι χυμοί που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του

Για εγκαύματα – Δερματικές κηλίδες
Αν καήκαμε ή μας έκαψε ο ήλιος χωρίς να το καταλάβουμε μιά πολύ καλή αντιμετώπιση είναι τα κατάπλασμα από φέτες ή πολτό ντομάτας. Ιδανική επίσης και για τα μπαλώματα του δέρματος.

Για την δυσκοιλιότητα
Έχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι ότι καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Αναπτύσσει δράση ακόμη κι όταν καταναλώνεται με τη μορφή χυμών. Πίνετε, κάθε μέρα, 2-3 φλιτζάνια του καφέ χυμό φρέσκιας ντομάτας ή να τρώμε 400-500 γραμμάρια φρέσκιες ντομάτες.

Για υπέρταση και χοληστερίνη
Σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης, η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο. Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε πως προσθέτοντας 25γρ. λυκοπενίου στην καθημερινή διατροφή, ρίχνει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης (η γνωστή ως«κακή» χοληστερίνη) έως και κατά 10%. Καλό είναι να πίνετε 3 ποτήρια από χυμό ντομάτας καθημερινά. Προσοχή στα προϊόντα του εμπορίου με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, που έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μαύρα στίγματα
Τα μαύρα στίγματα από το λιπαρό δέρμα ενδέχεται να φύγουν, αν κάνετε συχνά μαλάξεις στο πρόσωπό σας με φλοιό φρέσκιας ντομάτας ή με ένα κομμάτι ώριμο κολοκύθι.

Άλλες χρήσεις

– Εάν μας τσιμπήσει μέλισσα, σφήκα, κουνούπι, τρίβουμε το μέρος με ένα κρεμμύδι και μετά τοποθετούμε 1 κομμάτι από ώριμη ντομάτα.

– Αν κοπήκαμε κάνουμε κατάπλασμα από φέτες ή πολτό ντομάτας και έχουμε μιά γρήγορη θεραπευτική αγωγή

– H ντομάτα είναι πολύ καλή ως προληπτικό μέσο για τους άνδρες. Τους κρατά μακριά από προβλήματα προστάτη. Έρευνες στο Χάρβαρντ έδειξαν ότι άντρες που καταναλώνουν 10 μερίδες φαγητών την εβδομάδα με βάση την ντομάτα, περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης του προστάτη κατά 45%.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *