ΧΑΠ: Συμβουλές για τη διατροφή

ΧΑΠ: Συμβουλές για τη διατροφήΗ χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια πάθηση που εξαντλεί τους ασθενείς. Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν;

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια πάθηση εξαντλητική, και οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν ώστε να λαμβάνουν τις απαραίτητες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να διαχειρίζονται καλύτερα τα συμπτώματά της. Μια καλή συμβουλή, επίσης, είναι να τρώτε μικρά και τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να μην έχετε δυσκολίες στην αναπνοή μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό

Πολλοί ασθενείς με ΧΑΠ βλέπουν τα επίπεδα της ενέργειάς τους να πέφτουν κατακόρυφα από ένα σημείο της ημέρας και μετά. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε αν φάτε ένα καλό, γεμάτο πρωινό που να σας προσφέρει άφθονες φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι τέλεια ιδέα να φτιάχνετε βρώμη με γάλα στο πρωινό σας, και να προσθέσετε κάποιο φρούτο για τις έξτρα βιταμίνες και γεύση. Μια επίσης τέλεια ιδέα για πρωινό πλούσιο σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά είναι να φτιάξετε ένα smoothie.

Φάτε πρώτα τα πιο θρεπτικά φαγητά

Αν σας έχει τύχει να αφήνετε γεύματα στη μέση επειδή δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, τότε είναι ζήτημα του να εκμεταλλεύεστε τον χρόνο που τρώτε για να πάρετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, φροντίστε προτεραιότητα στο πιάτο σας να έχουν τροφές όπως το κοτόπουλο, τα λαχανικά και το ψάρι.

Διαβάστε Επίσης  Οι τροφές με τα περισσότερα «καλά» λιπαρά

 

Το τυρί είναι φίλος σας

Αν δυσκολεύεστε να λάβετε κάθε μέρα αρκετές θερμίδες, το τυρί είναι ένας καλός τρόπος να κάνετε τα γεύματά σας πιο βαριά, χωρίς να στερείστε όμως και θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη και το ασβέστιο. Μπορείτε να πάρετε τυρί με χαμηλότερα λιπαρά, αν θέλετε.

 

Το αυγό, επίσης

Ένα αυγό είναι εξαιρετικός τρόπος να προσθέσετε έξτρα θερμίδες σε οποιοδήποτε γεύμα. Κυριολεκτικά οποιοδήποτε, μιας και δεν υπάρχει ώρα της ημέρας που να μην μπορούμε να βάλουμε αυγό στα πιάτα μας. Πέρα από τις θερμίδες του, προσφέρει όμως και μια γερή δόση ποιοτικής πρωτεΐνης και απαραίτητων βιταμινών.

 

Πολλά υγρά

Νερό, τσάι από βότανα, οτιδήποτε χωρίς καφεΐνη. Είναι ιδανικό για να σας κρατά ενυδατωμένους και βοηθά να αναπνέετε καλύτερα. Στα γεύματα, φροντίστε να τρώτε πρώτα και μετά να πιείτε, επειδή αυτό μπορεί να σας “χορτάσει” πρόωρα, χωρίς να έχετε τελειώσει το φαγητό σας. Η καφεΐνη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα, άρα καλό θα ήταν να την αποφεύγετε σε κάθε της μορφή.

 

Πολλές φυτικές ίνες

Είναι δύσκολο να λάβετε όλες τις φυτικές ίνες της ημέρας από το πρωινό σας, συνεπώς προσπαθήστε να τις έχετε και στα υπόλοιπά σας γεύματα. Εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών είναι τα περισσότερα λαχανικά, το καστανό ρύζι και η κινόα. Θεωρητικά και τα όσπρια, αλλά…

Διαβάστε Επίσης  Καλά λίπη για αποφυγή της λύπης! Οι καλύτερες τροφές για να αποφύγετε τα ανθυγιεινά λίπη

 

…Προσοχή στις τροφές που προκαλούν αέρια

Το κατά πόσο θα ισχύει αυτό για εσάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν όμως ασθενείς με ΧΑΠ που βλέπουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται όταν καταναλώνουν τροφές που φέρνουν αέρια. Συνεπώς αυτό καθιστά απαγορευτικά τα όσπρια, το ανθρακικό, τα μπαχαρικά και λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο.

 

Σνακ με πολλές θερμίδες, αλλά καλό διατροφικό προφίλ

Αν χρειάζεστε να πάρετε βάρος, είναι καλή ιδέα να έχετε άμεσα διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υγιεινά σνακ, τα οποία όμως θα προσφέρουν και μια γενναία δόση θερμίδων. Μερικές ιδέες είναι τα κρακεράκια ολικής με χούμους ή λιωμένο αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα γιαούρτια με φρούτα.

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι τέλεια συνοδευτικά

Ξανά, αν θέλετε να βάλετε βάρος, φροντίστε να συνοδεύετε τα πιάτα σας με λαχανικά όπως η πατάτα, το παντζάρι, η κολοκύθα και το καλαμπόκι. Περιέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, αλλά και αρκετές θερμίδες σε σχέση με άλλα λαχανικά.

Η σκόνη πρωτεΐνης δεν είναι κακή ιδέα

Αν θέλετε να αυξήσετε τις ποσότητες πρωτεΐνης που λαμβάνετε, αλλά και τις θερμίδες, η σκόνη πρωτεΐνης είναι εκπληκτική προσθήκη σε ένα πρωινό smoothie. Μπορείτε όμως να αγοράσετε και χωρίς γεύση, και να τη χρησιμοποιήσετε σε πολλά πιάτα, ακόμα και σε σούπες και βρώμη.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *