Μπάμιες: καθάρισμα, μαγείρεμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Μπάμιες: καθάρισμα, μαγείρεμα και συντήρηση στην κατάψυξηΟι μπάμιες είναι ένα από τα καλοκαιρινά λαχανικά που μπορούμε να απολαύσουμε φρέσκα από τον Ιούνιο μέχρι και περίπου το Σεπτέμβρη. Είναι αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία θα κάνουν και τους εχθρούς τους να τις αγαπήσουν! Και αξίζει τον κόπο γιατί είναι πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας.Μπάμιες: καθάρισμα, μαγείρεμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ένα φλιτζάνι ωμές μπάμιες περιέχει λίγο πάνω από 30 θερμίδες, περίπου 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 7,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 0,1 γραμμάρια λίπους. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη K, βιταμίνη C, φολικό οξύ, μαγνήσιο, θειαμίνη, βιταμίνης Β6.

Το σωστό καθάρισμα και η προετοιμασία

Μπάμιες: καθάρισμα, μαγείρεμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Τις καθαρίζουμε με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κι αφαιρούμε το περίβλημα γύρω από το κεφαλάκι σαν να τις ξεφλουδίζουμε κωνικά. Φροντίζουμε το κεφαλάκι τους να μείνει πάνω στη μπάμια και να μην ανοίξει ή σχιστεί.

Διαβάστε Επίσης  Μαϊντανός: ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός

Αφού τελειώσουμε, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Τις βάζουμε σε ταψί, τις περιχύνουμε με ξύδι και τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Τις ανακατεύουμε ελαφρά να πάει το ξύδι παντού. Τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα περίπου. Αν είναι καλοκαίρι τις βγάζουμε στον δυνατό ήλιο.

Γιατί μαρινάρω τις μπάμιες στο ξύδι και αλάτι;

Αυτό το μαρινάρισμα ειδικά κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο θα τις βοηθήσει να μείνουν ολόκληρες και να μην τρέξει το κολλώδες υγρό από το εσωτερικό τους και βγουν τα σπόρια τους στο μαγείρεμα. Το αποτέλεσμα; Στο μαγείρεμα θα είναι πιο γλυκιές με κρουστή σάρκα.

Πώς να διαλέξω τις μπάμιες;

Όταν τις αγοράζουμε φροντίζουμε το χρώμα τους να είναι καταπράσινο και η σάρκα τους να μην λυγίζει δείγμα ότι είναι πολύ φρέσκες και τρυφερές.

Διαβάστε Επίσης  Προστατέψτε τα κύτταρά σας με… μαϊντανό

Μπάμιες: καθάρισμα, μαγείρεμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Μπάμιες στην κατάψυξη

Όταν είναι στην εποχή τους, αφού τις καθαρίσουμε, τις πλένουμε και τις ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό με λίγο ξύδι. Τις κρυώνουμε αμέσως σε σουρωτήρι και τις στραγγίζουμε. Μετά τις μοιράζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη κι έτσι τις έχουμε όλο το χρόνο έτοιμες για μαγείρεμα. Οι κατεψυγμένες μπάμιες δεν θέλουν ξεπάγωμα. Τις ρίχνουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα από την κατάψυξη.

Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, σκέτες ή με κάποιο κρεατικό. Το γεγονός είναι ότι αγαπούν το σκόρδο, το μαϊντανό και τη ντομάτα.Μπάμιες: καθάρισμα, μαγείρεμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Οι κλασικές λαδερές μπάμιες στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά λαδερά φαγητά. Μαγειρεύονται επίσης με κοτόπουλο, με ψάρι αλλά και με διαφορά αλλά λαχανικά. Βέβαια μπορούν να γίνουν και τουρσί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *