Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά – χωρίς τηγάνισμα

Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά – χωρίς τηγάνισμα

Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά – χωρίς τηγάνισμα

 

Μια από τις διατροφικές αποφάσεις που έχω πάρει για τη νέα σεζόν είναι να ακολουθώ την εποχικότητα φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον οδηγό των φρούτων και λαχανικών του Σεπτεμβρίου, οι μελιτζάνες είναι στην καλύτερο εποχή τους τώρα. Έτσι λοιπόν σήμερα αρπάζω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μια αγαπημένη μου συνταγή με μελιτζάνες.

Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά! Ακόμα και αν δεν αγαπάτε ιδιαίτερα τις μελιτζάνες είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε αυτή τη συνταγή. Απλά κλείστε τα μάτια και φανταστείτε … στρώσεις από ψητές φέτες μελιτζάνας πλημμυρισμένες από σάλτσα ντομάτας και μπόλικο λιωμένο τυρί.

Σας άνοιξα την όρεξη σωστά;

Ελάτε λοιπόν να ετοιμάσουμε μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά χωρίς τηγάνισμα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε απλά μερικές μελιτζάνες – κατά προτίμηση όλες στο ίδιο μέγεθος – και την αγαπημένη σου σάλτσα ντομάτας. Προσωπικά καμιά φορά, όταν δεν προλαβαίνω να φτιάξω τη δική μου σάλτσα ντομάτας, χρησιμοποιώ έτοιμη σάλτσα.

Εσείς λοιπόν μπορείτε να φτιάξετε την δική σας ή να χρησιμοποιήσετε έτοιμη. Μπορείτε να σερβίρετε αυτές τις μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά ως ορεκτικό, συνοδευτικό ακόμα και ως ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.

Tip

Πριν περάσουμε στη συνταγή θα σας πω το μυστικό της επιτυχίας κάθε συνταγής με μελιτζάνες, έτσι όπως μου το έμαθε η μαμά μου. Το οποίο δεν είναι άλλο από την σωστή προετοιμασία της μελιτζάνας.

Η κυρία Μάγδα, η μαμά μου, λοιπόν προτείνει πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο ξεπίκρισμα της μελιτζάνας. Πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία που όμως παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της οποιαδήποτε συνταγής με μελιτζάνες. Κόβετε λοιπόν σε φέτες τη μελιτζάνα, πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι (εγώ προτιμώ το χοντρό) και τις βάζετε στο σουρωτήρι για 30-60 λεπτά.

Σε λιγάκι θα αρχίσουν να σχηματίζονται στην επιφάνεια τους μικρές σταγόνες, τις οποίες θα ξεπλύνετε στο τέλος μαζί με το αλάτι. Στεγνώστε τις φέτες με χαρτί κουζίνας και συνεχίστε με τη συνταγή σας. Τόσο απλό αλλά και τόσο σημαντικό!

 

Διαβάστε Επίσης  Λαχταριστά κανελόνια με κοτόπουλο

Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά

Προετοιμασία: 15 λεπτά – Ψήσιμο: 35 λεπτά

4-6 άτομα

 

ΥΛΙΚΑ

2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες 2 εκ.

Αλάτι

1 1/2 φλ. Τριμμένη φρυγανιά

1/2 κ.σ. θυμάρι, ξερό

½ κ.σ. ρίγανη, ξερή

Ελαιόλαδο

1 βάζο έτοιμη σάλτσα ντομάτας

2 φλ. τριμμένη μοτσαρέλλα

1 φλ. τριμμένη Παρμεζάνα

1/2 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προαιρετικό βήμα: Εάν το επιτρέπει ο χρόνο σας και θέλετε να αφαιρέσετε την πικράδα από τις μελιτζάνες, πασπαλίστε τις φέτες με μπόλικο αλάτι και τοποθετήστε τις σε ένα σουρωτήρι.

Διαβάστε Επίσης  Πίτα με πατάτες, γραβιέρα και μετσοβόνε

Αφήστε για 30-60 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με μπόλικο νερό και συνεχίστε με τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C και στρώστε 2 λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα ρηχό μπολ, ανακατέψτε καλά την φρυγανιά, τη ρίγανη, το θυμάρι και 1 κ.γλ. αλάτι. Αλείψτε κάθε φέτα μελιτζάνας και από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και αμέσως καλύψτε με το μείγμα φρυγανιάς.

Μεταφέρετε τις φέτες στη λαμαρίνα και επαναλάβετε τη διαδικασία για όλες τις υπόλοιπες φέτες. Ψήστε για 20 λεπτά, γυρίζοντας τες ενδιάμεσα μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Αποσύρετε από το φούρνο και κρατήστε στην άκρη.

Καλύψτε τον πάτο από ένα πυρίμαχο σκεύος με 1/2 φλ. σάλτσα ντομάτας και στρώστε τις φέτες μελιτζάνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καλύψτε με 1 φλ. σάλτσα ντομάτας και πασπαλίστε πρώτα με 1 φλ. μοτσαρέλλα, μετά με 1/2 φλ. Παρμεζάνα και από πάνω 1/4 φλ. ψιλοκομμένο βασιλικό. Επαναλάβετε τη διαδικασία με άλλη μια στρώση μελιτζάνες, σάλτσα μοτσαρέλλα και παρμεζάνα.

Ψήστε για 15-20 λεπτά έως ότου το τυρί λιώσει και ροδίσει. Αποσύρετε από το φούρνο και σερβίρετε αμέσως.
Καλή απόλαυση!

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *