Κολοκυθάκια στην κατάψυξη

 

Κολοκυθάκια στην κατάψυξη

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το κολοκύθι είναι λαχανικό που μαγειρεύεται ολόφρεσκο. Αλλά μπορώ να βάλω τα κολοκυθάκια στην κατάψυξη και να τα έχω όλο το χρόνο. Όμως, πώς αποθηκεύω κολοκυθάκια στην κατάψυξη; Όλα τα μυστικά για τα κολοκυθάκια και την συντήρηση τους σας τα έχω εδώ και είναι πολλά!

Δεν υπάρχει πιο ωραίο από να κόβεις τα κολοκυθάκια ολόφρεσκα και να τα μαγειρεύεις. Είναι τόσο τρυφερά και ντελικάτα και δεν αγαπούν καθόλου το κρύο! Όμως υπάρχει τρόπος να βάλω τα κολοκυθάκια στην κατάψυξη και να τα συντηρήσω όταν τα έχω άφθονα στη εποχή τους.

Πάμε λοιπόν να τα πάρουμε ένα ένα από την αρχή.

Έτσι θα αποστειρώσετε τα βάζα σας

 

Πως συντηρούνται τα φρέσκα κολοκυθάκια
Τα ολόφρεσκα κολοκυθάκια συντηρούνται για 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, μετά αναγκαστικά πρέπει να τα βάλω στο ψυγείο για ακόμα 1-2 ημέρες ή να τα αποθηκεύσω στην κατάψυξη με έναν από τους παρακάτω τρόπους. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη σωστή συντήρηση του κάθε φρούτου και λαχανικού.

Ρύζι με ελιές και κολοκυθάκια

Πώς αποθηκεύω κολοκυθάκια στην κατάψυξη

Μπορώ να αποθηκεύσω τα κολοκυθάκια στην κατάψυξη με αρκετούς τρόπους:

-Τριμμένα για κολοκυθόπιτα, κολοκυθοκεφτέδες, σφουγγάτο.

-Ολόκληρα για γεμιστά κολοκυθάκια.

-Σε κομμάτια για σούπες και μαγειρευτά.

-Σε φέτες για μουσακα.

-Τα λουλούδια των κολοκυθιών καταψύχονται ολόκληρα, αφού τα γεμίσετε με γέμιση τυριού ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους!

-Κολοκυθάκια τριμμένα

Αφού πλύνω και καθαρίσω καλά το κολοκυθάκια, μπορώ να τα τρίψω σε χοντρό τρίφτη και να τα βάλω σε σουρωτήρι. Τα στύβω πολύ καλά να αποβάλουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Μετά, τα απλώνω πάνω σε μία καθαρή πετσέτα, τα σκεπάζω με δεύτερη πετσέτα και βάζω επάνω ένα βάρος. Τα αφήνω να στεγνώσουν τελείως. Έπειτα, τα χωρίζω σε σακουλάκια τροφίμων ανάλογα τη χρήση για την οποία τα χρειάζομαι. Π.χ. ζυγίζω πόσα κολοκυθάκια χρειάζομαι για κολοκυθόπιτα ή για κολοκυθοκεφτέδες ή για κέικ κολοκύθι κλπ.

Λαζάνια με μελιτζάνα και κολοκυθάκια

Βάζω πάνω σε κάθε σακουλάκι ετικέτα ημερομηνίας και χρήσης και τα αποθηκεύω τα τριμμένα κολοκυθάκια στην κατάψυξη, αφού βγάλω όλο τον αέρα από τα σακουλάκια και αφού δώσω στα σακουλάκια πλακέ σχήμα ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο. Ξεπαγώνουν σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα όταν τα χρειαστώ.

Βέβαια αν έχετε φυγόκεντρο για σαλάτες, τα κολοκυθάκια θα στεγνώσουν πολύ γρήγορα εκεί χωρίς να χρειαστεί όλη η παραπάνω διαδικασία.

Να θυμάστε όμως, ότι δεν πρέπει να αλατίσετε τα κολοκύθια καθόλου! Για να μπουν στην κατάψυξη πρέπει να είναι τελείως στεγνά να έχουν χάσει σχεδόν όλα τα υγρά τους.

Κολοκυθάκια στην κατάψυξη

 

Ομελέτα φούρνου με ντομάτα και κολοκυθάκια

-Κολοκυθάκια ολόκληρα στην κατάψυξη ή κομμένα

Μπορώ να βάλω και κολοκυθάκια ολόκληρα στην κατάψυξη για γεμιστά. Όμως πρέπει να θυμάστε ότι το κολοκύθι αποτελείται από υγρασία και βάζοντας το στην κατάψυξη, μετά στο μαγείρεμά του θα βγάλει πολλά υγρά, θα γίνει πολύ μαλακό και θα χάσει το ζωηρό χρώμα του.

Ένα ωραίος τρόπος για να διατηρήσουν το χρώμα τους χωρίς να βγάλουν πολλά ζουμιά στο μαγείρεμα τους αλλά και να διατηρήσουν την σάρκα τους πιο σφιχτή, είναι ο εξής:

Αφού πλύνω τα κολοκυθάκια και αφού αδειάσω την καρδιά τους και κάνω θήκη για γέμισμα, τότε τα βουτάω λίγα λίγα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα ζεματίζω για 1′. Με τον τρόπο αυτό σκοτώνονται τα ένζυμα που προκαλούν τη μαλακή νερουλή σάρκα στο κατεψυγμένο κολοκύθι αφού το βγάλουμε από την κατάψυξη.

Αμέσως τα μεταφέρω σε μία λεκάνη με κρύο νερό και παγάκια ώστε να κοπεί τελείως ο βρασμός και να διατηρήσουν το καταπράσινο χρώμα τους. Τα στεγνώνω πολύ καλά ανάποδα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Εξωτερικά τα στεγνώνω με πετσέτα. Όσο νερό μείνει πάνω τους θα γίνει πάγος και δεν μπορώ να τα γεμίσω.

Κολοκυθάκια ψητά με παρμεζάνα

Εννοείται πως αφού ξεπαγώσουν τα κολοκυθάκια δεν θα είναι η σάρκα τους τόσο σφιχτή όσο είναι των φρέσκων, αλλά δεν θα είναι και τόσο μαλακή όσο αν τα καταψύξετε όπως είναι. Θα έχουν δηλαδή καλύτερη υφή και συμπεριφορά στο μαγείρεμα. Αποφύγετε τελείως το αλάτι όταν καταψύχετε κολοκυθάκια ολόκληρα, κομμένα ή ψίχα, γιατί το αλάτι θα προκαλέσει στην κατάψυξη το νερούλιασμα της σάρκας τους.

Μετά βάζουμε τα κολοκυθάκια στην κατάψυξη απλωτά σε δίσκο με λαδόκολλα. Μόλις παγώσουν, τα μαζευτούμε όλα σε σακουλάκια στον καταψύκτη. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να καταψύξετε και κομμάτια κολοκυθιού για μπριάμ, σούπες και αλλά φαγητά. Να θυμάστε μόνο ότι για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα στα κολοκύθια αφού τα βγάλετε για μαγείρεμα, θα πρέπει να στεγνώσουν μετά το μπλανσάρισμα στο βραστό νερό.

Κολοκυθάκια γεμιστά

Τα αφήνουμε να στραγγίσουν και τα ταμπονάρουμε με πετσέτα ώστε να τα στεγνώσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Τα βάζουμε απλωτά σε δίσκο με λαδόκολλα στην κατάψυξη ώστε να παγώσει ένα ένα κομμάτι μόνο του και να γίνει χωριστό παγάκι κολοκυθιού. Όταν παγώσουν όλα, τότε τα μεταφέρετε σε σακουλάκια και τα αποθηκεύετε στην κατάψυξη. Αν παραλείψετε αυτό το στάδιο και τα βάλετε όλα μαζί σε σακουλάκι τότε θα παγώσουν όλα μαζί και θα γίνουν μία μπάλα πάγου. Ενώ με τον τρόπο που σας λέω θα βγάζετε όση ποσότητα θέλετε από τα σακουλάκια χωρίς δυσκολία.

Τα παγωμένα κολοκυθάκια για γεμιστά όταν θα τα βγάλετε για μαγείρεμα θα θα γεμίσετε όπως είναι παγωμένα και θα τα βάλετε κατευθείαν για μαγείρεμα χωρίς να προσθέσετε πολλά υγρά στην κατσαρόλα. Έτσι θα μαγειρευτούν μια χαρά. Το ίδιο και τα κομμένα. Κατευθείαν από την κατάψυξη θα τα βάλετε στο φαγητό.

Κρέπες με κολοκυθάκια, άνηθο και ανθότυρο

-Κολοκυθάκια σε φέτες

Κάνω ελαφρύ τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο και μετά αποθηκεύω τα κολοκυθάκια στην κατάψυξη. Είναι ιδανικά για μουσακά, για σουφλέ, χανιώτικο μπουρέκι κλπ.

Όταν έχω φρέσκα κολοκύθια πολλά, τα κόβω κατά μήκος σε χοντρές φέτες. Τα σκουπίζω πολύ καλά γιατί ιδρώνουν. Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα αφού τα λαδώσω ελαφρά με πινέλο, χωρίς να προσθέσω αλάτι. Τα ψήνω στους 200 °C για 20′ να στεγνώσουν.

Αφού κρυώσουν βάζω τα κολοκυθάκια στην κατάψυξη απλωτά, όχι το ένα πάνω στο άλλο. Κι όταν παγώσουν όλα ξεχωριστά, τα μαζεύω σε σακουλάκια και τα έχω έτοιμα.

Κάθε φορά που θέλω να φτιάξω μουσακά τα στρώνω στο ταψί όπως είναι παγωμένα. Επειδή βγάζουν λίγη υγρασία στο ταψί, αμέσως μόλις κόψω το πρώτο κομμάτι μουσακά, στο κενό σημείο βάζω ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί κι αφήνω να τραβήξει όλη την υγρασία του φαγητού.

Κολοκυθάκια στην κατάψυξη

Κοτόπουλο με κολοκυθάκια στο τηγάνι

-Τα λουλούδια των κολοκυθιών: κολοκυθοανθοί στην κατάψυξη

Τέλος, μπορείτε να καταψύξετε και τα λουλούδια των κολοκυθιών. Είναι σπάνιο υλικό και το έχουμε για πολύ μικρό διάστημα γι αυτό μπορείτε αφού τα γεμίσετε με γέμιση τυριού ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους, να τα βάλετε στην κατάψυξη. Λίγα λίγα θα τα βγάζετε να τα τηγανίζετε, όπως είναι παγωμένα θα τα βουτήξετε σε κουρκούτι ελαφρύ και θα τα τηγανίσετε μέχρι να ροδίσουν.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *