Γιατί ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε;

Γιατί ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε;Η κατάψυξη είναι από τα σημαντικότερους αποθηκευτικούς χώρους που έχεις στο σπίτι. Πέρα από τα παγάκια (αλήθεια, εσύ γεμίζεις τις παγοθήκες ή κάποιος άλλος;), τα παγωτά, την βότκα και τα leftovers που μπορεί να κρύβονται εκεί μέσα, το μαγικό παγωμένο κουτί κρύβει κι άλλους θησαυρούς, διατροφικούς. Μπορείς να παγώσεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και να τα απολαμβάνεις όλο τον χρόνο, σε μαγειρευτά, σούπες, πίτες, smoothies κ.λ.π. Όμως -ειδικά τα περισσότερα λαχανικά- δεν μπορείς να τα πετάς σε μια σακούλα και να τα βάζεις εκεί μέσα μέχρι να τα χρειαστείς. Θέλουν ένα βήμα παραπάνω για να μπορέσεις να τα απολαύσεις στην μελλοντική σου μαγειρική: το ζεμάτισμα. Γιατί λοιπόν είναι σημαντικό να ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε; Ήρθε η ώρα να λυθεί η πιθανή απορία σου.

Διαβάστε Επίσης  Φασολάκια με κεφτεδάκια στη γάστρα με από όλα

Τι εννοούμε όταν λέμε ζεμάτισμα;

Όταν λέμε ότι ζεματίζουμε λαχανικά εννοούμε ότι τα βουτάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα αφήνουμε να “μαγειρευτούν” για λίγα λεπτά (αναλόγως τα λαχανικά, πάντως σαν γενικό κανόνα για περίπου 2 έως 5 λεπτά) κι έπειτα τα μεταφέρουμε κατευθείαν σε ένα μπολ με νερό και παγάκια για να σταματήσουμε απότομα το περαιτέρω μαγείρεμά τους.

Γιατί πρέπει να τα ζεματίζουμε αντί να τα καταψύχουμε όπως είναι;

Το ζεμάτισμα σε βραστό νερό καθαρίζει την επιφάνεια των λαχανικών από τυχόν μικροοργανισμούς ή χώμα που δεν φεύγουν με το απλό πλύσιμο. Βοηθά στο να διατηρηθεί ζωντανό το χρώμα και η γεύση τους, ενώ για κάποια λαχανικά που με το ζεμάτισμα μαραίνονται ή μαλακώνουν ελαφρώς, γίνεται πιο εύκολη η αποθήκευσή τους σε σακούλες κατάψυξης. Και το πιο σημαντικό: το ζεμάτισμα σταματά τα ένζυμα που θα οδηγούσαν στην σταδιακή αποσύνθεσή τους (ακόμα και στην κατάψυξη αργά αλλά σταθερά τα ωμά λαχανικά θα έχαναν το χρώμα, την γεύση και τα ωφέλιμα συστατικά τους).

Διαβάστε Επίσης  Πάστα σκόρδου: Πώς να φτιάξεις την πιο γευστική «αλοιφή»

 

Ποια λαχανικά διατηρούνται καλύτερα με το ζεμάτισμα;

Οπωσδήποτε καταψύχουμε πράσινα φασολάκια, μπάμιες, αρακά, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών και καλαμπόκι.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως τα χόρτα ή το σπανάκι μπορούμε να τα καταψύξουμε ως έχουν, όμως σταδιακά θα χάσουν το χρώμα τους και θα πιάνουν περισσότερο χώρο στην κατάψυξη. Ενώ αν τα ζεματίσουμε μαραίνονται και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε γεμίσεις για πίτες, σπανακόρυζο κ.λ.π

.πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *