Kύπρος: 48 χρόνια μετά την εισβολή – Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

Kύπρος: 48 χρόνια μετά την εισβολή – Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίαςΤο μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη
Στην αποφράδα επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πριν από 48 χρόνια, αναφέρονται με μηνύματά τους η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με τα μηνύματα τους απαντούν και στην ρητορική διχοτόμησης της Τουρκίας.

Το τραύμα παραμένει βαθύ… λέει η Σακελλαροπούλου
Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρεται στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«48 χρόνια μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, το τραύμα της παράνομης κατοχής παραμένει βαθύ. Θυμόμαστε πάντα όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μεγαλονήσου και διεκδικούμε την επανένωσή της, με βάση τις αποφάσεις των ΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου», αναφέρει στην ανάρτησή της.

Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο… λέει ο Κύπριος πρόεδρος
«Ο οξύς ήχος της σειρήνας που και σήμερα ήχησε 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μας υπενθύμισε για ακόμη μια φορά τη βαριά ευθύνη: Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο και τους πολίτες μας να στερούνται πανανθρώπινα δικαιώματα». Τα παραπάνω αναφέρει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter για τη σημερινή «μαύρη επέτειο».

Τιμάμε όσους υπερασπίσθηκαν την ελευθερία της Κύπρου… λέει ο Δένδιας
«Η σημερινή ημέρα ξυπνά μαύρες μνήμες για τον Ελληνισμό», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Τιμάμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίσθηκαν την ελευθερία της Κύπρου», προσθέτει ο κ. Δένδιας.

 

Υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων των τέκνων του Ελληνισμού… λέει ο υπουργός Άμυνας
«Υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων των τέκνων του Ελληνισμού, που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας. Αποτίουμε φόρο τιμής στους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές. Δεν ξεχνάμε!», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση 48 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Διαβάστε Επίσης  Ζωγράφισαν τεράστιο γκράφιτι στην άσφαλτο στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Παντελίδης

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στις διχοτομικές πολιτικές της Τουρκίας
Μήνυμα για τα «48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» απέστειλε, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας πως «ο αγώνας για επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ».

«Ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων και για επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ: «48 Χρόνια μετά, δεν Ξεχνούμε την Κύπρο και τον Αγώνα για τη δικαίωση της»
Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των πεσόντων ηρώων της Κύπρου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, απέστειλε χαιρετισμό η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επεσημαίνοντας τα εξής:
«Κοντεύει σχεδόν μισός αιώνας που η Χούντα έδωσε την εντολή για το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, μια απόφαση που σήμανε την αρχή της κυπριακής τραγωδίας και γράφτηκε στις σελίδες της ιστορίας του Ελληνισμού με τα μελανότερα χρώματα.

Οι καταστροφικές και προδοτικές αποφάσεις της διορισμένης από δικτάτορα κυβέρνησης, σημάδεψαν βαθιά τις ψυχές των Ελλήνων και Κυπρίων αδερφών, αφήνοντας μια ‘ανοιχτή πληγή, που ακόμα αιμορραγεί.

Διαβάστε Επίσης  Αφρικανική σκόνη θα «σκεπάσει» Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οφείλουμε όλοι μας να θυμόμαστε και να τιμούμε, σε κάθε ευκαιρία, τους πεσόντες ήρωες, πολεμιστές και απλούς πολίτες, που θυσιάστηκαν για να προασπίσουν την ακεραιότητα, τη δημοκρατία και την ελευθερία της Κύπρου. Αποτελεί ιερό μας χρέος να διατηρήσουμε άσβεστη την εθνική μας μνήμη και να μη σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της μαρτυρικής Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την δικαίωση των νεκρών.

Η τουρκική κυβέρνηση, όπως και τότε, έτσι και σήμερα, επιμένει να παραβιάζει κατάφωρα κάθε διεθνώς παραδεδεγμένο κανόνα διεθνούς δικαίου. Η προκλητικότητα της γείτονος εξαπλώνεται διαρκώς, αμφισβητώντας βασικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία, και παρά τις παράλογες αιτιάσεις της Άγκυρας, είναι η μόνη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική οντότητα στην Κύπρο .

Με τη σταθερή αφοσίωση μας στη μνήμη των αδελφών της Κύπρου… Δεν ξεχνούμε».

ΚΚΕ: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με έντονες παρεμβάσεις στρώνουν το έδαφος για νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο
«Σαράντα οκτώ χρόνια μετά το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο οριακή και κρίσιμη φάση του, με τις έντονες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που προσπαθούν να μετατρέψουν το Κυπριακό, από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου κράτους, σε εργαλείο για την εδραίωση της κυριαρχίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο και στρώνουν το έδαφος για νέα διχοτομικά σχέδια των «δύο συνιστώντων κρατών»», αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, για τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *