Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

 

Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

 

Στις 7 Ιουλίου, εορταζουμε τη μνήμη της Αγιας Κυριακης της μεγαλομαρτυρος .

Μαρτυρησε για τον Χριστο ηταν μολις 21 ετων.Κι αν αυτό δε λεγεται θ α υ μ α της πιστης, τοτε απλα τα υπολοιπα θαυματα δεν είναι παρα ¨σημεια¨ ήσσονος αξιας.

Γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, και έζησε τον 4ο μ. Χ. αιώνα Οι γονείς της Έλληνες χριστιανοι και ευσεβείς.

Πλούσιοι, αλλά χωρις παιδια. Και να που ο Θεός τους χάρισε ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, το οποίο γεννήθηκε ημέρα Κυριακή και γι’ αυτό του έδωσαν το όνομα Κυριακή.

Η Κυριακή, από μικρή απέκτησε σταθερη πίστη κι απέραντη αγάπη για το Χριστό, που την προίκισε με σωματικό κάλλος και υπέρμετρη ευγένεια ψυχής, ώστε να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα κορίτσια της μεγαλούπολης, όπου ζούσε.

Νωρίς δεχτηκε την ¨κληση¨κι αποφασισε να αφιερωθεί στο Χριστό, διαφυλάσσοντας την παρθενία της για το Νυμφίο Χριστό. Αλλωστε για τον Χριστιανό δύο δρόμοι υπάρχουν εκεινος της παρθενίας και ο αλλος του γάμου.

 

Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

 

Και οι δύο είναι ευλογημένοι και ισότιμοι για την Εκκλησία μας. Πολλοι νεοι τη ζήτησαν να την παντρευτούν.

Αλλά εκείνη με ευγένεια τους απωθούσε, ομολογώντας την επιλογή της να είναι αρραβωνιασμένη σε όλη της τη ζωή με το Χριστό, και να υπηρετεί την Εκκλησία Του στα πρόσωπα των αναξιοπαθούντων ανθρώπων.Αλλά η ζωή των Χριστιανών ,την εποχή εκείνη, δεν ήταν εύκολη.

Η Εκκλησία του Χριστού βρισκόταν σε διωγμό. Για τριακόσια χρόνια, το ρωμαϊκό κράτος δίωκε μέχρι αφανισμού τους Χριστιανούς. Οι αυτοκράτορες, έβγαζαν διατάγματα, με τα οποία απαγόρευαν με την ποινή του θανάτου την άσκηση της χριστια νικής λατρείας.

Διαβάστε Επίσης  Στις 26 Ιανουαρίου εορτάζει ο Όσιος Ξενοφών

Όσοι Χριστιανοί συλλαμβάνονταν, και δε θυσίαζαν στα ειδωλα, υποβάλλονταν σε βασανιστήρια, προκειμένου να αρνηθούν την πίστη τους

 

Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

 

Στο καιρο της Κυριακής, αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, ο οποίος διέταξε το 303 μ. Χ. τον φοβερότερο διωγμό, χειρότερο από όλους τους προηγούμενους.

Οι ιερείς των μαντείων του Κλαρίου και του Διδυμαίου Απόλλωνος της Μ. Ασίας, είχαν πείσει το δεισιδαίμονα αυτοκράτορα, πως οι Χριστιανοί είναι μιασμένοι και πως οι «θεοί», εξαιτίας του μιάσματος αυτού εγκατέ λειψαν το κράτος. Για να επανακτηθεί η «εύνοιά» τους έπρεπε να εκλείψουν οι Χριστιανοί.

Ο Διοκλητιανός πείσθηκε. Χιλιάδες Χριστιανοί συλλαμβάνονταν και οδηγούνταν σε φρικτά βασανιστήρια και έχυναν το αίμα τους για το Χριστό. Δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί έχαναν τα αξιώματά τους και φονεύονταν.

Βιβλία καίγονταν, περιουσίες κατάσχονταν, ναοί κατεδαφίζονταν. Κάποιος ειδωλολάτρης δικαστής της Νικομήδειας ήθελε να αρραβωνιάσει την Κυριακή με το γιό του. Όταν εκείνη αρνήθηκε την κατάγγειλε στις αρχές ως Χριστιανούς την ίδια και τους γονείς της.

Ο ίδιος ο αυτοκράτορας διέταξε να υποβληθούν σε σκληρά βασανιστήρια. Τους έδερναν συνεχώς ώσπου να σταματούν οι στρατιώτες από κούραση το ξυλοδαρμό. Αλλά ούτε οι απειλές, ούτε οι κολακείες των ειδωλολατρών έφεραν αποτέλεσμα. Έτσι αποφάσισαν να στείλουν εξορία τους γονείς της στην Μελιτηνή της Αρμενίας και την Κυριακή να σταλεί στον επίσης θηριώδη Μαξιμιανό για ανάκριση.

Διαβάστε Επίσης  Άγιος Βαλεντίνος: Ποιος είναι ο προστάτης των ζευγαριών και ποια σχέση του με τα… Λουπερκάλια

Η αγία ομολόγησε με περισσό θάρρος την πίστη της στο Χριστό. Για την ομολογία της παραδόθηκε σε άξεστους στρατιώτες να τη βασανίσουν, αλλά έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Ένα βράδυ, στο σκοτεινό δεσμωτήριό της, άκουσε τη φωνή του Θεού να την ενθαρρύνει

Μη φοβάσαι Κυριακή, τα βασανιστήρια, το πνεύμα μου είναι μαζί σου Κατόπιν παραδόθηκε στον κτηνώδη έπαρχο της Βιθυνίας Ιλαρίωνα, να τη βασανίσει ακόμα περισσότερο, με σκοπό να καμφθεί.

Ο Ιλαρίων έδωσε εντολή να την καίνε καθημερινά με αναμμένες δάδες και να την κρεμούν για μέρες από τα μαλλιά. Όμως ο Θεός θεράπευε θαυματουργικά τις πληγές της, ώστε να πιστέψουν πολλοί ειδωλολάτρες και να οδηγηθούν και αυτοί στο μαρτύριο.

 

Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

Τέλος την οδήγησαν σε παρακείμενο ειδωλολατρικό ναό να θυσιάσει στα είδωλα. Όταν την έφεραν στο άντρο αυτό των δαιμόνων, παρακαλούσε το Χριστό να τη βοηθήσει. Και το θαύμα έγινε: δυνατός σεισμός γκρέμισε τα αγάλματα των «θεών», τα οποία έγιναν θρύψαλα.

Όμως το γεγονός εξαγρίωσε τους ειδωλολάτρες δημίους και ιερείς. Γι’ αυτό άναψαν φωτιά δίπλα στο βωμό και την έριξαν να καεί. Αλλά οι φλόγες δεν την έκαιγαν.Μετά από αυτό, και με παρακίνηση των αδίστακτων ειδωλολατρών ιερέων, την αποκεφάλισαν.

Ήταν μόλις 21 ετών .Δεν υπέκυψε στα φρικτά βασανιστήρια και δεν πρόδωσε την πίστη της. Έφυγε για την Άνω Ιερουσαλήμ αγνή και καλλιπάρθενος νύμφη του Χριστού, και ενώθηκε η μακάρια ψυχή της με τον Νυμφίο της αιωνίως

 

kosmaser.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *