Επικίνδυνο κοκτέιλ για φωτιές με 38άρια και ισχυρούς ανέμους: Έκτακτα μέτρα σήμερα

πικίνδυνο κοκτέιλ για φωτιές με 38άρια και ισχυρούς ανέμους: Έκτακτα μέτρα σήμεραΟ αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει οδηγήσει τις Αρχές να τεθούν σε ύψιστη επιφυλακή, κινητοποιώντας ακόμα και αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε ύψιστο συναγερμό έχει τεθεί για την Κυριακή (03/07) η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω του αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση φωτιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας ύστερα και από σχετική σύσκεψη των αρμόδιων Αρχών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (02/07).

Περιπολίες ακόμα και από στρατιωτικές δυνάμεις – Πού απαγορεύεται η είσοδος

Ειδικότερα, σε σχετική ενημέρωση από την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα, τονίστηκε ότι υξημένες θα είναι οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση. Μάλιστα, η ίδια είπε ότι η Κυριακή (03/07) θα είναι η πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου και προσέθεσε ότι βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

Αναλυτικά, η ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα δήλωσε: «Είμαστε πλέον στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και είναι απαραίτητο όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν αντιληφθούμε καπνό ή φλόγα καλούμε αμέσως το 199 ή το 112. Αποφεύγουμε τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο και σε καμία περίπτωση δεν ανάβουμε φωτιά».

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου φωτιάς για σήμερα (03/07)

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δημοσιοποίησε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου φωτιάς για την Κυριακή (03/07) και έτσι στην κατηγορία κινδύνου 4 συμπεριλαμβάνονται πέντες περιοχές της χώρας μας.

Αυτές είναι οι εξής:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. Λέσβου, Π.Ε. Χίου, Π.Ε. Σάμου, Π.Ε. Ικαρίας)
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Βοιωτίας, Π.Ε. Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε. Ηλείας, Π.Ε. Αχαΐας)

Παράλληλα, σε σχετική ανακοίνωση, το Πυροσβεστικό Σώμα επισημαίνει ότι για τις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και τις νήσους Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Ψαρών, Μυτιλήνης και Κυθήρων τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των συγκεκριμένων Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Διαβάστε Επίσης  O καιρός: Πού θα σημειωθούν βροχοπτώσεις αύριο


Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε το Σάββατο (02/07) συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες ως προς την αποφυγή εκδήλωσης κάποιας πυρκαγιάς ιδιαιτέρως την Κυριακή (03/07).

Ως εκ τούτου, σε σχετική ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνονται τα εξής: «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών».

Η πρόγνωση του καιρού σήμερα (03/07)

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος την Κυριακή (03/07) αν και, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Ακόμα, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με τη σχετική πρόγνωση της ΕΜΥ, θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και στα βόρεια ηπειρωτικά και θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, καθώς και στα νησιά του Ιονίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και στην ανατολική νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 32 με 34.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε Επίσης  31 Μαΐου εορτάζει ο Άγιος Ερμείας

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανώς στα ορεινά να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και, τις πρωινές και βραδινές ώρες, ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, αν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ κατά διαστήματα ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, αν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο και στα βορειότερα τμήματα του Ιονίου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο βορειοδυτικοί, από το απόγευμα, πρόσκαιρα τοπκά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 35 με 36.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, αν και τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στη Θεσσαλία και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στις δυτικές Κυκλάδες και στη δυτική Κρήτη πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα βόρεια 7 πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

 

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *