Προσοχή στο αλάτι στη διατροφή των παιδιών

 

Προσοχή στο αλάτι στη διατροφή των παιδιών

Προσοχή στο αλάτι στη διατροφή των παιδιών

 

Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι το πολύ αλάτι στο φαγητό αυξάνει την αρτηριακή πίεση και στα παιδιά και τους εφήβους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πολύ αλάτι και ειδικά τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 6.235 παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν σε μια ευρύτερη μελέτη για την υγεία. Στο πλαίσιο της μελέτης, τους ζητήθηκε να θυμηθούν όλα τα τρόφιμα που έτρωγαν το τελευταίο 24-ωρο.

Λίγο περισσότερο από ένα τρίτο (37%) ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 15% είχε είτε υψηλή αρτηριακή πίεση ή πίεση αίματος, που ήταν πάνω από το φυσιολογικό, αλλά δεν έχει ακόμη φτάσει στο επίπεδο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε Επίσης  Ανάπτυξη παιδιού - Τι είναι αλήθεια και τι ψέμμα

 

Προσοχή στο αλάτι στη διατροφή των παιδιών

Μεταξύ των παιδιών και εφήβων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κάθε 1.000 mg αύξηση της πρόσληψης αλατιού την ημέρα διπλασίαζε σχεδόν τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση ή προ-υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι που έτρωγαν το περισσότερο αλάτι είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή πίεση αίματος σε σχέση με τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι που έτρωγαν το λιγότερο αλάτι.

Η μέση ημερήσια πρόσληψη νατρίου στα παιδιά και τους εφήβους στη μελέτη ήταν 3.400 mg, δηλαδή περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της μέγιστης ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας αλατιού (1.500 mg νατρίου) από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Διαβάστε Επίσης  Ποιες είναι οι διαφορές αλλεργίας και ίωσης;

 

Να θυμάστε επίσης ότι το περισσότερο αλάτι βρίσκεται στα επεξεργασμένα φαγητά και στα fast food restaurants.

Η υψηλή πίεση στην παιδική ηλικία σημαίνει μεγάλη πιθανότητα να έχει υψηλή πίεση και στην ενήλικο ζωή, αυτό κατά συνέπεια μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους μέχρι και για εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα στην καρδιά.

Γι’ αυτό γονείς να θυμάστε ότι η υγεία των παιδιών σας επηρεάζει άμεσα και την υγεία στην ενήλικη ζωή τους.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *