Υποχρεωτικές οι μάσκες σε σχολεία, πλοία, λεωφορεία

Θα παραμείνει η υποχρεωτική χρήση για τις μάσκες ακόμη και μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό; Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε ότι άλλο άρση υποχρεωτικότητας που δεν συνεπάγεται πρόστιμο και άλλο καταστάσεις που χρειάζεται «προσωπική εκτίμηση του κινδύνου», υπάρχει συγχρωτισμός και θα συνεχίσουμε να φοράμε υποχρεωτικά μάσκες.

«Προχωράμε σε μια άλλη φάση: Από την οριζόντια απαγόρευση στην προσωπική εκτίμηση του κινδύνου. Διαφορετικά θα φερθεί ο γιος μου, που είναι 20 ετών και διαφορετικά θα φερθώ εγώ. Μετά από τόσα χρόνια δεν χρειαζόμαστε κάποιον από πάνω να μας βάζει πρόστιμο.

Νομίζω ότι πλέον όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πού υπάρχει συγχρωτισμός και πρέπει να βάλουμε μάσκα, ποιον θα δω – εάν έχω τη μητέρα ή τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι και άρα είναι ευάλωτοι και πρέπει να προσέχω παραπάνω», εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια υποχρεωτικότητα με πρόστιμο, που δεν συνάδει με την κοινή λογική και την εμπειρία που έχουμε όλοι αποκτήσει», πρόσθεσε η ίδια.

Πού δεν θα βγάλουμε τη μάσκα

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Δεν είναι ότι βγάζουμε τη μάσκα. Είναι λάθος και κακώς λέγεται. Δεν είναι ότι σταματάμε να φοράμε μάσκα: Αίρεται η υποχρεωτικότητα», όπως επανέλαβε, σημειώνοντας ότι αυτό «είναι τελείως διαφορετικό».

Διαβάστε Επίσης  Τουρκία: Διαμαρτύρεται γιατί στο λογότυπο της μοίρας των Ελληνικών Rafale απεικονίζεται μια γαλοπούλα που τρέχει

Πρόσθεσε δε, ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα πλοία το καλοκαίρι «είναι δυνατόν να μην φοράμε μάσκα», όπως αναρωτήθηκε ρητορικά. Και ανέφερε επίσης τις εξής περιπτώσεις για τη χρήση μάσκας: Νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σχολεία. «Θα τα ορίσουμε όλα με σαφήνεια», τόνισε αναφερόμενη στη σχετική απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί. «Είναι αυτονόητο», σημείωσε.

Πάσχα με μάσκες

Αναφερόμενη στον εορτασμό του Πάσχα, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «φέτος έχουμε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί και βρισκόμαστε σε μια στιγμή που, ο ιός που κυκλοφορεί, φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο, τουλάχιστον στους εμβολιασμένους.

Έτσι θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας, θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε τις οικογένειές μας και τους φίλους μας. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με την τήρηση των πολύ απλών μέτρων όπως είναι η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν δούμε τα ευάλωτα άτομα της οικογένειάς μας, θα μας βοηθήσουν να περάσουμε καλά και με ασφάλεια».

Διαβάστε Επίσης  Σεισμός 3,9R στην Πρέβεζα

Δεν μειώθηκαν οι θάνατοι, αλλά…

Η ίδια σημείωσε ότι ο αριθμός των θανάτων δεν έχει μειωθεί, με τον κυλιόμενο μέσο του 7ημέρου να είναι περίπου στους 60 θανάτους. «Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της επιτροπής, σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή σε υπερήλικες με πολλές συννοσηρότητες που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό νοσηλευόμενοι για το υποκείμενο νόσημά τους», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Είναι προφανές ότι αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί χάνονται, όμως φαίνεται ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό οι ασθενείς αυτοί καταγράφονται ως θάνατοι Covid ενώ δεν ευθύνεται ο ιός για την απώλειά τους. Πρόκειται δηλαδή για συνανθρώπους μας που χάνονται με Covid και όχι από λοίμωξη με κορονοϊό.

Γίνονται προσπάθειες για να μπορέσει να ξεκαθαριστεί αυτό το φαινόμενο και να αποτυπωθεί στις αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αλλά πιστέψτε με δεν είναι και τόσο απλό όσο ακούγεται».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *