Μπορεί ο σκύλος μας να βιώσει πένθος;

Μπορεί ο σκύλος μας να βιώσει πένθος;

Ο σκύλος αν και δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την πραγματική διάσταση του θανάτου όπως ένας άνθρωπος, εντούτοις βιώνει την απώλεια, λόγω της απουσίας ενός μέλους της οικογένειας ή ενός άλλου κατοικιδίου από την καθημερινότητά του. Αυτή η αλλαγή είναι μια κατάσταση που του δημιουργεί αναστάτωση και θλίψη.  Μπορεί ο σκύλος μας να βιώσει πένθος;

Ποια όμως μπορεί να είναι τα σημάδια πως το αγαπημένο σας τετράποδο βιώνει πένθος για το κενό που αφήνει ο άνθρωπος που αγαπούσε, ή ο καλός του τετράποδος φίλος;

Διαβάστε Επίσης  Πόσα κουτάβια μπορεί να γεννήσει ένας σκύλος;

 

Παραίτηση

O σκύλος ως αντίδραση του πένθους που βιώνει μπορεί να απομακρυνθεί από τους ανθρώπους ή άλλα κατοικίδια, να έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό, βόλτα ή παιχνίδι, να κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και να παρουσιάζει θλίψη στο βλέμμα.

 

Προσκόλληση

Η αντίδραση στο πένθος μπορεί ωστόσο να εκδηλώνεται με την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά. Ο σκύλος σε αυτή την περίπτωση έχει την τάση να αποκτά μια σχέση εξάρτησης με το αφεντικό του, να τον ακολουθεί παντού, να βιώνει δυσκολία και άγχος όταν πρέπει να τον αποχωριστεί αλλά και να αναζητά συνέχεια το μέλος του σπιτιού που έφυγε από τη ζωή.

Διαβάστε Επίσης  Σκύλος: Σας κοιτάζει περίεργα όταν κάνετε λάθος; Δεν είναι η ιδέα σας – Αυτή είναι η εξήγηση

 

Φοβίες – εμμονές

Ο σκύλος είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξει διάφορες φοβίες, όπως φόβο μοναξιάς, στο σκοτάδι κτλ. Επιπλέον μπορεί να εμφανίσει και ψυχοσωματικές συμπεριφορές, όπως ασταμάτητο γάβγισμα χωρίς συγκεκριμένη αιτία, εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων, κυνηγητό της ουράς με εμμονή, ή ακόμα και ψυχαναγκαστικές διαταραχές όπως δάγκωμα των μερών του σώματός του.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *