Μάθετε στο παιδί σας την αξία των χρημάτων

Μάθετε στο παιδί σας την αξία των χρημάτων

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα με την εμφάνιση της πανδημίας η παγκόσμια οικονομία έχει πληγεί σε σοβαρό βαθμό και για αυτό είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας από μικρή ηλικία να μάθουν την αξία των χρημάτων, αλλά και να αντιληφθούν το πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλίσει κάποιος τα χρήματα που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας τον τρόπο να διαχειρίζονται, να αποταμιεύουν και να επενδύουν σωστά τα χρήματά τους.

ΔΕΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΛΙΣ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ

Αποκτήστε έναν ενεργητικό ρόλο στην εκμάθησή τους και δώστε τους τις πληροφορίες. Αφήστε τα να τα πιάσουν στα χέρια τους, να τα παρατηρήσουν, να δουν τις διαφορές ανάμεσα σε νομίσματα και χαρτονομίσματα διαφορετικής αξίας.

Διαβάστε Επίσης  Παιδί: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να μάθει κολύμβηση;

 

ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΤΙΣ «ΑΞΙΕΣ» ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Μιλήστε για τη διαχείριση, την αποταμίευση, την επένδυση. Δώστε τους παραδείγματα πώς θα τα «αβγατίσουν», πώς θα τα ξοδέψουν καλύτερα.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ.

Άλλο πράγμα το χρειάζομαι ένα παντελόνι, γιατί κάνει κρύο και έχω μόνο καλοκαιρινά, και άλλο θέλω να πάρω αυτό το παντελόνι, γιατί μου αρέσει. Είναι ίσως το πιο σημαντικό μάθημα για έναν άνθρωπο, προκειμένου να μάθει να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματά του.

 

ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ

Τα παιδιά ζητούν συνέχεια καινούργια παιχνίδια. Δώστε τους, λοιπόν, έναν στόχο ώστε να αποταμιεύουν. Θέλει να πάρει ένα καινούργιο αεροπλανάκι; Πολύ ωραία. Πρέπει να μαζέψει μόνο του τα λεφτά. (μην ξεχνάτε μόνο ότι πρέπει να του δίνετε εσείς λεφτά, γιατί δεν εργάζεται).

Διαβάστε Επίσης  Πώς να βοηθήσετε το παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα

 

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ

Πάρτε το παιδί μαζί σας στο μανάβικο ή το σούπερ μάρκετ. Δείξτε του ότι όσο πιο πολλά πράγματα αγοράζετε τόσο πιο πολλά χρήματα χρειάζεστε. Δείξτε του τις διαφορές ανάμεσα στο φτηνό και το ακριβό.

 

ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ακόμα κι αν θεωρείται ότι είναι λάθος να πάρει ένα αεροπλανάκι, αφήστε το να το κάνει, ώστε να αντιληφθεί αργότερα, όταν θα θέλει κάτι άλλο, ότι δεν μπορεί ο άνθρωπος να αγοράζει τα πάντα και ότι τα χρήματα… τελειώνουν.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *