Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα μπορέσετε να πάρετε την επιδότηση 192 ευρώ για το ρεύμα

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα μπορέσετε να πάρετε την επιδότηση 192 ευρώ για το ρεύμαΣτον «αέρα» είναι η εφαρμογή του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021, με τους φορολογούμενους να καλούνται να συμπληρώσουν το νέο έντυπο Ε1 που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα κρίνει και το ύψος του ποσού με το οποίο θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.

Οι κρατικές ενισχύσεις έναντι των αυξήσεων στο ρεύμα είναι οριζόντιες και αφορούν την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών για κατανάλωση έως 300 kWh, ωστόσο όπως εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τον Απρίλιο για πρώτη φορά εντάσσονται σε αυτές και οι φοιτητικές κατοικίες.

Στις νέες φορολογικές δηλώσεις έχει δημιουργηθεί πεδίο για την συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο, γράφει το imerisia.gr.

Δηλαδή θα λάβουν αναδρομικά επιδότηση:

  • 42 ευρώ για τον Ιανουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες
  • 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες
  • 39 ευρώ για τον Μάρτιο εφόσον «κάψουν» 300 κιλοβατώρες
  • ΣΥΝΟΛΟ αναδρομικής επιδότησης: 120 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος
  • Αν προστεθεί και η επιδότηση του Απριλίου που ανέρχεται στα 72 ευρώ για κατανάλωση πάλι έως 300 kWh, το σύνολο της επιδότησης ανέρχεται σε 192 ευρώ για το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος.

Προφανώς οι επιδοτήσεις θα μπουν κατευθείαν στους λογαριασμούς ρεύματος όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Οπότε οι φοιτητές που θα δηλωθούν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις των γονιών τους θα πρέπει να περιμένουν μια γενναία έκπτωση σε έναν από τους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος, από τον Απρίλιο και μετά.

Αναδρομική επιδότηση για όσους την έχασαν

Αντίστοιχη φόρμουλα θα ισχύσει και για τους πολίτες που στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας. Υπενθυμίζεται πως για αρκετές εκατοντάδες φορολογούμενους δεν διασταυρώνονταν ο ΑΦΜ με τον αριθμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να χάσουν την επιδότηση καθώς δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθεί αν πρόκειται για κύρια κατοικία.

Με τις νέες φορολογικές δηλώσεις δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς στην νέα υποβολή δήλωσης οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής τους, ‘ώστε να δοθεί και σε αυτούς αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Δηλαδή θα λάβουν αναδρομικά επιδότηση :

  • 42 ευρώ για τον Ιανουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες
  • 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες
  • 39 ευρώ για τον Μάρτιο εφόσον «κάψουν» 300 κιλοβατώρες
  • ΣΥΝΟΛΟ αναδρομικής επιδότησης: 120 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος
  • Ξανά, σε αυτή την περίπτωση αν προστεθεί και η επιδότηση του Απριλίου που ανέρχεται στα 72 ευρώ για κατανάλωση πάλι έως 300 kWh, το σύνολο της επιδότησης ανέρχεται σε 192 ευρώ για το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος.
Διαβάστε Επίσης  ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΤΑ: Ο σεναριογράφος αποκαλύπτει το φινάλε της σειράς

 

Προφανώς οι επιδοτήσεις θα μπουν κατευθείαν στους λογαριασμούς ρεύματος όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Οπότε οι φοιτητές που θα δηλωθούν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις των γονιών τους θα πρέπει να περιμένουν μια γενναία έκπτωση σε έναν από τους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος, από τον Απρίλιο και μετά.

 

Η επιδότηση για δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που εντάσσονται σε μια από τις παραπάνω δύο κατηγορίες, φτάνει τα 245 ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2022(€54 τον Ιανουάριο, € 51 τον Φεβρουάριο, €53 τον Μάρτιο και €87 τον Απρίλιο.

Οι αλλαγές στο νέο Ε1

Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.). Υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχουν περίπου 6,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα έχουν τον χρόνο να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως και το καλοκαίρι.

Στο νέο έντυπο υπάρχει μια σειρά από προσυμπληρωμένους κωδικούς. Είναι προσυμπληρωμένοι στα έντυπα Ε1 και Ε2 οι κωδικοί με τα ποσά των ενοικίων που απέκτησαν το 2021 οι φορολογούμενοι, καθώς η ΑΑΔΕ θα αξιοποιήσει τα στοιχεία από τις δηλώσεις Covid που έχουν υποβάλει όσοι εισέπραξαν πέρυσι «κουρεμένα» ενοίκια έως 100%.

Μέχρι και τις 4 Μαρτίου έπρεπε οι τράπεζες, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν καταθέσεις, τόκους, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ασφαλιστήρια, δίδακτρα και άλλες δαπάνες.

Αναλυτικές οδηγίες προς φορολογουμένους

Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θεωρείται πληττόμενος οικονομικά από την επιδημία του κορονοϊού, δεν συνυπολογίζονται οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις που του καταβλήθηκαν το 2021 για την κάλυψη των πάσης φύσεως εισοδηματικών απωλειών του.
  • Στο εισόδημα από ακίνητα δεν περιλαμβάνονται τα ποσά των μισθωμάτων που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021, λόγω απαλλαγής των ενοικιαστών από την υποχρέωση καταβολής των ποσών αυτών βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
  • Τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν το εισόδημα κάθε φορολογούμενου με τεκμαρτό τρόπο σε επίπεδα υψηλότερα του πραγματικού δηλωθέντος εισοδήματος. Oι φορολογούμενοι που δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα
  • Εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και οι αυτοαπασχολούμενοι θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης, για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω.
  • Ειδικότερα:
Διαβάστε Επίσης  Κρήτη: Απίστευτο λάθος σε νοσοκομείο - Πήγε για μια εξέταση ρουτίνας και κατέληξε στη Εντατική

-Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.

-Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.

-Όσοι λαμβάνουν μερίσματα.

Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του. Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’ αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Εάν ο φορολογούμενος δεν έχει καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό φορολογείται με 22%.

Τα εισοδήματα του 2021 θα φορολογηθούν με την κλίμακα που ισχύει από το περυσινό φορολογικό έτος που ενσωματώνει νέο συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος. Για εισοδήματα 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 22%, για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 28% από 29%, ενώ πάνω από 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος σε 36% από 37%. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε στο 44% από 45%.

Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις έχει «κουρευτεί» στο 80%.

Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η-1-2019 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31-12-2021 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μειωμένο από το 9% στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2021 μέχρι 10.000 ευρώ.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *